StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetPOLICIJA NA DJELU

Hakiranje ‘Slobodne‘ istražuje Kriminalističko obavještajna služba: riječ je o odjelu koji se bavi isključivo kibernetičkim kriminalitetom i digitalnom forenzikom

Piše HINA
22. ožujka 2022. - 19:32

Splitska Kriminalističko obavještajna služba (KOS) počela je s istraživanjem hakiranja portala Slobodne Dalmacije koji se dogodio u utorak poslijepodne kad su neki stariji članci zamijenjeni telstovima koji promiču rusku propagandu u ratu s Ukrajinom.

U kratkom odgovoru iz odjela za odnosa s javnošću PU splitsko-dalamtinske Jerka Kurevije stoji kako imaju saznanja o tom događaju, da su poduzeli sve potrebne mjere i radnje iz nadležnosti policije kako bi počeli s kriminalističkim istraživanjem.

Neslužbeno se doznaje da je policija odmah nakon prijave događaja stupila u vezu s odgovornim osobama Slobodne Dalmacije i uputili ih u proceduru oko podnošenja kaznene prijave i prikupljanja podataka.

Splitski KOS je osnovan 2019., bavi se isključivo kibernetičkim kriminalitetom i digitalnom forenzikom. Do tada su se tom problematikom bavili policijski djelatnici s Odjela gospodarskog kriminaliteta, Odjela općeg kriminaliteta, te policijske postaje.

Portal Slobodne Dalmacije je hakiran nešto poslije 16.30 sati kada je nepoznati počinitelj ili više njih upao u sustav te novine. Hakerski napad je obavljen tako što su u nekoliko starijih članaka u rubrikama Slobodne Dalmacije zamjenjeni članci kojima se promiče ruska propaganda u ratu s Ukrajinom.

Na stranicama Slobodne Dalmacije je bilo objavljeno da je riječ o desetak tekstova koji su na portalu objavljeni pod imenima novinara te novine.

Službe Slobodne Dalmacije su na vrijeme uočile upad u sustav i rade na otklanjanju problema. Hakerski napad su prijavili policiji.

Neki od proruskih članaka koji su osvanuli na portalu Slobodne Dalmacije tijekom popodneva su "Zapadni stroj za obmane", "Koju stranu podržavate?", "Za što se bore ukrajinske trupe i što je još važnije za koga se bore?", "Đakon Kuraev se vratio u život! I još jednom se istaknuo", "NATO je svjetski vjesnik revolucija i sukoba", "Ruska kampanja u Ukrajini", "Zapad je učinio sve kako bi osigurao da nacisti vladaju Ukrajinom", te "SAD priznaje da u Ukrajini imaju skrivene biolaboratorije".

19. travanj 2024 19:55