StoryEditorOCM

Građani u panici, u ljekarnama nestašica nekoliko važnih lijekova. Provjerili smo jesu li dostupne zamjene, iz HALMED-a poručuju: ‘Ako ne možete do nekog medikamenta...‘

Piše Ivica Marković/sd
23. studenog 2022. - 15:14

Posljednja dva dana mediji opet pišu kako u Hrvatskoj nedostaju neki lijekovi. Navodno je najveći problem sa s antibiotikom Zinnat od 500 mg koji proizvodi Glaxo, a riječ je o antibiotiku koji se izdaje samo na recept i koristi se kod djece starije od tri mjeseca i kod odraslih te se propisuje pacijentima koji imaju bakterijske infekcije. Primjenjuje se tamo gdje ne pomažu "slabiji" antibiotici. Kako pišu pojedini mediji na hrvatskom tržištu neće ga biti do počeka travnja sljedeće godine, a kako pišu u kompaniji Glaxo navode kako je razlog nestašice tog lijeka potrošnja veća od uobičajene, piše Slobodna Dalmacija.

- Lijek Zinnat spada u skupinu cefalosporina i imamo informacije kako je Zinnat u sirupu došao u Veledrogeriju u Zagreb, te bi ga i mi vrlo skoro, za dan-dva trebali imati u Splitu. No, nema mjesta panici, budući iz te skupine antibiotika postoje antibiotici, koji su jednako dobri kao i on, kazuje nam magistar farmacije Mate Krce, zamjenik ravnatelja tvrtke Ljekarna Splitsko-dalmatinske županije.

Farmaceutska kompanija Merck prijavila je privremenu nestašicu Decortina 5 mg i 20 mg, kortikosteroida koji bi se u hrvatske ljekarne trebao vratiti do sredine prosinca.

Na tržištu trenutačno nema ni lijeka Torvas 10 mg i 20 mg koji se propisuje za regulaciju, odnosno snižavanje masnoća u krvi te je njegovu nestašicu Hrvatskoj agenciji za lijekove ovih dana prijavio i Belupo, a kao uzrok nestašice navode se "razlozi povezani s proizvodnjom". Na tržište se vraća najkasnije do kraja siječnja iduće godine.

Sanofi je prijavio nestašicu svojeg lijeka Arava 10 mg. Riječ je o poznatom antireumatiku, lijeka neće biti do početka veljače iduće godine, a "razlozi su povezani s proizvodnjom".

- Svi lijekovi koji se na recept mogu nabaviti u ljekarnama u RH imaju adekvatne zamjene, stoga ljudi ne trebaju biti zabrinuti, rekao nam je Krce.

Povodom najnovije "nestašice" lijekova uputili smo pitanje i HALMED-u.

- Na tržištu Republike Hrvatske trenutačno je dostupno približno 3.500 odobrenih lijekova. Svaki se lijek može povremeno naći u nestašici, primjerice zbog zastoja u lancima opskrbe lijekovima iz logističkih razloga ili kašnjenja u proizvodnji. Općenito, nestašice lijekova su uobičajena pojava koju promptno rješavamo zakonski dostupnim alatima, koji se temelje na preraspodjeli zaliha istog ili zamjenskog lijeka s tržišta druge države članice EU-a, čime smo dosad uspijevali osigurati kontinuiranu opskrbu potrebnim lijekovima. U slučaju nemogućnosti dolaska do pojedinog lijeka, pacijenti se za sve informacije i upute mogu obratiti izravno HALMED-u, rekla nam je Ivana Šipić Gavrilović, glasnogovornica HALMED-a.

Vezano uz lijekove koji su navedeni u nedavnim medijskim objavama u kontekstu nestašice Šipić Gavrilović nam je rekla sljedeće.

- Lijekovi Zinnat 500 mg te Torvas 10 mg i 20 mg trenutačno su u nestašici, međutim za navedene lijekove na našem su tržištu dostupni drugi lijekovi s istim djelatnim tvarima, istih jačina i farmaceutskih oblika, drugih proizvođača. Iako su trenutačno u nestašici po jedna vrsta pakiranja Decortin 20 mg (10 tableta u kutiji) i Decortin 5 mg (100 tableta u kutiji), na hrvatskom su tržištu dostupne dovoljne količine istih lijekova u drugačijim pakiranjima, odnosno Decortin 20 mg, s 50 tableta u kutiji te Decortin 5 mg s 20 tableta u kutiji. Lijek Arava također je trenutačno u nestašici, međutim dostupni su drugi odobreni lijekovi iz iste farmakoterapijske skupine. S obzirom na to da za navedene lijekove postoje dostupne zamjenske terapije, nije ugrožena kontinuirana opskrba tržišta ovim lijekovima. Pacijenti se za sve savjete u vezi izbora odgovarajuće zamjenske terapije trebaju obratiti svojem liječniku, rekla je Ivana Šipić Gavrilović.

Za kraj istaknimo da su nam se požalili neki naši čitatelji kako u ljekarnama nema ni Maxflua.

- Ali zato ima Lupoceta Flu ili Coldrexa..., koji imaju jednako djelovanje kao i Maxflu, zaključio je Mate Krce.

 

18. travanj 2024 21:00