StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetJE LI TO NORMALNO?

GRAĐANI MORAJU, DRŽAVA NE: Na svadbu uz potvrdu i test, a popisivači koji će vam uskoro zakucati na vrata ne moraju biti ni cijepljeni ni testirani!

Piše dv
10. rujna 2021. - 15:31

Od idućeg tjedna počinje veliki popis stanovništva, kućanstva i stanova u Hrvatskoj koji će trajati sve do 26. rujna, a popisivači koji će vam ulaziti u domove ne moraju imati covid potvrde, niti su dužni pokazati negativan test koji bi potvrdio da nisu inficirani koronavirusom. Kako donosi "Slobodna Dalmacija", dio građana koji se znaju koristiti sustavom e-Građani sami će popisati svoju obitelj, no za većinu ostalih će to obaviti popisivači. Bit će angažirano 7911 popisivača, 1029 kontrolora i 175 instruktora.

Damir Plesac, glavni koordinator za popis stanovništva na konferenciji za novinare Državnog zavoda za statistiku i Središnjeg državnog ureda za terensko popisivanje osvrnuo se danas na ovo pitanje.

- Popisivačima smo preporučili da se pridržavaju mjera, no ako ih građani ne žele pustiti u svoje domove mogu se popisati i ispred stana. Ako je osoba u kućanstvu u izolaciji, s tim da popis traje dovoljno dugo, dovoljno je vremena da popisivač ponovno posjeti kućanstvo i popiše ga. Mi kao Zavod za statistiku ne možemo natjerati popisivače da se cijepe, no prema našim podacima vrlo veliki broj popisivača ima covid potvrdu – kazao je Plesac.

image
Damir Plesac

Foto: Damir Krajac/CROPIX
Damir Krajac/Cropix

Ovakvo obrazloženje nije u skladu s preporukama koje su organizatori popisa dobili od Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo što je danas potvrdio ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak.

- Mi smo bili upitani oko mjera i dali smo preporuku da bi svi koji sudjeluju u popisu trebali biti cijepljeni, međutim to očito organizator nije mogao tako organizirati. Svi će se stoga tijekom popisa morati držati klasičnih mjera i distance, nositi maske – pomirljivo je izjavio Capak.

Dakle, HZJZ je nešto preporučio, a Državni zavod za statistiku i Središnji državni ured to su ignorirali, odnosno kako je rekao Capak „nisu mogli organizirati“. Doista nevjerojatno.

Cijepljenje nije obavezno ali, piše "Slobodna Dalmacija", bez covid potvrde na koncert ne možete 

Istovremeno dok državna tijela „to nisu mogla organizirati“, mladenci koji pripremaju svadbu moraju nabaviti covid potvrde od cijele rodbine i prijatelja koje su pozvali na slavlje ili tražiti od njih negativne testove. Prema najavama uskoro će se od zdravstvenih radnika tražiti covid potvrde, a bez potvrde ili negativnog testa ne možete ni na koncert, u kazalište ni na nogometnu utakmicu. No, popisivači mogu ulaziti u vaše kuće, a da nemate pojma jesu li možda zaraženi. Oni će ići od sela do sela, od kuće do kuće, obići ih na stotine, razgovarati satima s raznim ukućanima i ne moraju biti ni cijepljeni ni testirani.

image
Foto: Josko Ponos/CROPIX
Josko Ponos/Cropix

Popis stanovništva se, imajmo na umu, odvija u trenutku kada se cijela država na karti ECDC-a zacrvenila zbog visoke stope zaraze i kad covid, zahvaljujući lošoj procijepljenosti stanovništva i delta soju galopira neusporedivo brže nego u rujnu prošle godine. U odnosu na ovo isto razdoblje lani, imamo šest puta više inficiranih i trostruko više pacijenata na respiratorima. Također kako tvrde liječnici iz svih bolnica, pa i sam ministar Vili Beroš, zarazni odjeli su puni mlađih, inače potpuno zdravih ljudi koji nisu cijepljeni. Možda su inficirani i neki od onih koji će vam za koji dan zakucati na vrata i s kojima ćete razgovarati najmanje 45 minuta dok odgovarate na 60 traženih pitanja i 100 potpitanja. Možda i nisu. No to ne možemo znati jer vam nisu dužni pokazati covid potvrdu ni negativan test, niti ih imati.

U isto vrijeme “dok naši to ne mogu organizirati“ slovenska vlada je odlučila da zaposleni u njihovoj državnoj upravi moraju biti cijepljeni ili moraju predočiti potvrdu da su preboljeli covid-19, a u suprotnom neće moći raditi sa strankama. Njihov ministar gospodarstva i potpredsjednik vlade Zdravko Počivalšek pojasnio je da od zaposlenih koji su u kontaktu s ljudima zahtijevaju kao uvjet za rad da su cijepljeni ili da imaju potvrdu su preboljeli covid-19. Vladi takav potez omogućava zakon i propisi s područja zaštite na radu. Poticanjem što veće imunizacije u državnoj upravi žele dati primjer drugim građanima. Slovenija nam je eto, tako blizu, a tako daleko.

18. travanj 2024 10:47