StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetrusi krenuli u ofenzivu

Gađaju cijelu Ukrajinu raketama koje ukrajinska vojska ne može oboriti! Ruše infrastrukturu, zračna uzbuna u cijloj zemlji

Piše Hina/JL
10. veljače 2023. - 10:38

Ruske snage pogodile su kritičnu infrastrukturu u nekoliko dijelova Ukrajine u napadima tijekom noći, a najmanje 17 projektila pogodilo je jugoistočni grad Zaporižju u petak rano ujutro.

Zračne sirene zavijale su diljem zemlje tijekom jutarnje špice, a lokalni dužnosnici pozvali su civile da se sklone, upozoravajući na moguće nove udare. "Neprijateljska avijacija je u zraku, a brodovi koji mogu nositi projektile Kaliber su na moru. Neprijatelj je lansirao projektile. Zračna uzbuna će trajati dugo", rekao je Maksim Marčenko, regionalni guverner južne regije Odese.

"Molimo vas da ne ignorirate sirene za uzbunu i idite u skloništa."

Napad na Zaporižju bio je najteži otkako je Rusija napala Ukrajinu u veljači prošle godine, rekli su lokalni dužnosnici.

Kritična infrastruktura također je pogođena u Hmelnickom u zapadnoj Ukrajini, Harkovu na sjeveroistoku i regiji Dnjepropetrovsk u središtu zemlje, rekli su regionalni dužnosnici.

Glasnogovornik zračnih snaga Jurij Ihnat rekao je za ukrajinsku televiziju da je ukrajinska protuzračna obrana oborila pet od sedam bespilotnih letjelica i pet od šest projektila Kaliber lansiranih na Ukrajinu.

Zračne snage također su priopćile da je 35 projektila S-300 lansirano u regijama Harkiva i Zaporožje. Ukrajinska protuzračna obrana nije u stanju oboriti ove vrste projektila.

Dužnosnici su također rekli da su naredili hitna isključenja električne energije u cijeloj zemlji nakon napada na infrastrukturu.

"Postoji velika prijetnja od raketnog napada. Ponovno želim naglasiti - ne ignorirajte sirene za zračnu uzbunu", rekao je Serhij Popko, šef vojne uprave grada Kijeva.

image

ilustracija

Collin Mayfield/Nurphoto Via Afp

Najnoviji obavještajni izvještaj o situaciji u Ukrajini Ministarstva obrane Ujedinjenog Kraljevstva sugerira da su "ruske snage vjerojatno ostvarile taktičke uspjehe u dva ključna sektora" nakon 7. veljače.

"Na sjevernoj periferiji grada Bahmuta u Donbasu, snage Wagner grupe su se probile 2-3 km dalje prema zapadu, kontrolirajući područje u blizini glavne rute M-03 u grad. Ruske snage sve više dominiraju sjevernim prilazima Bahmutu.

Na jugu su ruske jedinice napredovale oko zapadnog ruba grada Vuledar, gdje su ponovno pokrenule ofenzivne operacije krajem siječnja 2023.

U izvješću se dalje tvrdi da su usprkos napretku "Rusi vjerojatno pretrpjeli posebno teške gubitke oko Vuledara jer su napadnute neiskusne jedinice" i sugerira da su "ruske trupe vjerojatno pobjegle i napustile najmanje 30 uglavnom netaknutih oklopnih vozila u jednom incidentu nakon neuspjelog napada".

Ruske snage tijekom noći pokrenule su niz napada na Harkiv, drugi ukrajinski grad po veličini, u čijim dijelovima je došlo do prekida u opskrbi strujom, a granatiran je i grad Zaporižja, objavili su u petak lokalni dužnosnici.

"Okupatori su pogodili kritičnu infrastrukturu. Bilo je oko deset eksplozija", objavio je guverner Harkivske oblasti Oleh Sinehubov na komunikacijskoj platformi Telegram, dodajući i da su hitne službe na terenu.

Zasad nema informacija o žrtvama u Harkivu.

Najmanje 17 ruskih projektila pogodilo je jugoistočni ukrajinski grad Zaporižja u u petak ujutro, izvijestio je vršitelj dužnosti gradonačelnika Anatolij Kurtiev.

Napadi su bili usmjereni na energetsku infrastrukturu, objavio je putem Telegrama, dodajući da se prikupljaju podaci o šteti i žrtvama.

16. travanj 2024 09:03