StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetDIGLA SE PRAŠINA |

FRANKFURTER ALLGEMEINE ZEITUNG Pjevajući "Lijepa li si", Manuel Neuer upao je u istu zamku kao i Angela Merkel

Piše Dv
13. srpnja 2020. - 19:43
Njemačke novine ”Frankfurter Allgemeine Zeitung” također su se osvrnule na njemačkog vratara Manuela Neuera i njegovo pjevanje Thompsonove pjesme ”Lijepa li si”.

- Pjesma je neslužbena hrvatska himna desnih Hrvata, navodi se u tekstu te se dodaje kako su ”stihovi bezopasna i kičasta izjava ljubavi prema prelijepoj Hrvatskoj", ali i prema nekim dijelovima Bosne i Hercegovine.

U tekstu se tematizira i Marko Perković Thompson kojemu se, prema navodima u tekstu, ”na teret stavlja veličanje hrvatskog fašizma”.

- On sam to osporava te ističe kako njegovi protivnici njegove pjesme sistematski vade iz konteksta. On nije nacionalist, nego patriot. Jednom je u pijanom stanju pjevao pjesmu u kojoj se veliča holokaust koji u Hrvatskoj uključuje i uništenje Srba. Thompson navodi kako snimak nije autentičan. Uz to je osudio tekst pjesme, navodi Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Na kraju F.A.Z. navodi kako je njemačka kancelarka Angela Merkel tijekom lanjskog posjeta Zagrebu ususret Europarlamentarnim izborima bezazleno pljeskala uz pjesmu ”Lijepa li si” kao i Neuer - "vjerojatno neznajući ništa o pozadinama".
19. travanj 2024 19:31