StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetJAKOBUŠIĆ U PROBLEMIMA

Financijska situacija u Hajduku je očajna! Evo koliko novca treba Bijelima kako bi preživjeli do ljeta

Piše sportske novosti
28. prosinca 2020. - 20:46
Lukša Jakobušić, predsjednik Hajduka, u božićno vrijeme otišao je kući u Dubrovnik, na nekoliko dana, da se odmori, pripremi za teški, zahtjevni, vrlo komplicirani nastavak posla na Poljudu, pišu Sportske novosti.

Kako god okrenuli, gosparu nije lako, ni najmanje, on i jedino on, kao predsjednik mora poduzeti energične korake i pokrenuti "bijele" u svakom pogledu. U prvom redu, onom rezultatskom, jer Hajduk je tek peti, sa slabim bodovnim kontom (17), nikad mizernijom gol razlikom, negativnom (20:21!), s novim trenerom, odnosno kompletnim stožerom, s igračkim kadrom, psihološki satrvenim, fizički slabim, potpuno neuigranim…

Preuređenja kluba

Ali to nije sve, jer je financijska situacija očajna, po saznanjima "bijelima" treba tridesetak milijuna ili oko četiri milijuna eura da bi klub preživio do kraja prvenstva, do ljeta 2021. Također, nužno je organizacijski preurediti klub, odbaciti suvišne i neučinkovite s platnog popisa. I ništa manje značajno, osigurati stvarnu podršku navijačkih trupa, ipak pokolebanih očajnim igrama i rezultatima ove godine.

U kalendarskoj godini 2020. Hajduk je tek šesti klub po bodovnom učinku, ukupno su ih "bijeli" osvojili 42, tako da su slabiji samo Slaven Belupo (38), Varaždin (36) i Istra 1961 (22).

Sigurno se Jakobušić, kad je preuzimao vodeću ulogu u splitskom klubu, nikako nije mogao nadati tolikoj gomili problema, među kojima se neki doimaju doslovno nerješivi onako kako bi to želio šjor Lukša.
- Kad predsjednik kluba govori, onda treba nešto reći, a ja se jedino mogu ispričati. Mogu reći da me je sramota, gdje smo i gdje se nalazimo - rekao je Jakobušić u ekskluzivnom razgovoru za Radio Split na kraju jesenske sezone. Ipak, energičan, pozitivan i otvoren, kako se pokazao u proteklih 45 dana svoga predsjednikovanja, iskazao je vjeru da će proljeće biti bolje… U ovom trenutku akutno je pitanje trenera koji će povesti "bijele" na pripreme za nastavak i barem odraditi prvenstvo do kraja.

Jako ime

- Volio bih trenera na rok od četiri godine, svi očekuju trenera pravog kalibra (spominjao je Slavena Bilića, Ivana Leku, Ivana Jurića od kadrova iz Hajduka te Matjaža Keka), a to je teško pitanje. Jer kad bi došao netko slabije reputacije, bilo bi razočaranje. Ipak, preostale nam je još 20 utakmica u prvenstvu, tu je i kup. Ambicija nam je bez obzira na trenutačno stanje, da ostvarimo plasman u Europu. Osnovna solucija mogla bi biti opstanak Bore Primorca na klupi, što bi na neki način bio pokazatelj da predsjednik nema rješenja. Međutim, uz sva uvažavanja Primorčeva kurikuluma, ipak je činjenica da se nije najbolje snašao, pišu Sportske novosti.
 
23. travanj 2024 15:27