StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetNe biraju Hrvatsku

Fijasko Vladine mjere! Hrvatima u inozemstvu već četiri mjeseca nudi se 200.000 kuna za povratak. Rezultat? Nitko se nije vratio

Piše PSD
25. travnja 2022. - 11:18

Vladin paket mjera "Biram Hrvatsku", kojim Vlada s 200.000 kuna žele stimulirati povratak ljudi iz inozemstva, na snazi je od 1. siječnja, prenosi Slobodna Dalmacija.

Četiri mjeseca nakon što je Hrvatima ponuđen novac za povratak, to ih je za sada napravilo – nula, doznaje Večernji.

Prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, bilo je pokušaja da se u programu sudjeluje, ali dio zahtjeva su morali odbaciti.

Od 1. siječnja primili su 16 zahtjeva. Njih 11, kažu u HZZ-u, odnosi se na mobilnost radne snage unutar RH, dok ih je pet bilo za povratak iz inozemstva. Od ukupno 16 zahtjeva, obrađeno ih je devet, dok ih je sedam trenutačno u obradi. A od devet obrađenih, četiri su negativno ocijenjena.

Odobreno je pet zahtjeva za mobilnost radne snage unutar RH i to u Vukovar, Kumrovec, Netretić, Valpovo i Gvozd.

Vladin paket mjera, podsjetimo, predviđa da Hrvati povratnici iz Europske unije, koji u RH žele otvoriti svoj biznis, uz poticaj za samozapošljavanje od 150.000 kuna mogu dobiti i dodatnih 50.000 kuna za povratak.

Oni koji unutar države žele preseliti poslovanje iz više razvijenih u manje razvijene krajeve, dobit će dodatni iznos od 25.000 kuna za preseljenje.

 

19. travanj 2024 14:17