StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetNajpoznatiji brodolom u povijesti

Fascinantno: Nikad prije viđena snimka spektakularne akcije s dna oceana: odvažili su se zaroniti do olupine Titanica i ući unutra

Piše DV/S.K. Slobodna Dalmacija
16. veljače 2023. - 15:48

Brodolom Titanica 15. travnja 1912. u sjevernom Atlantiku, oko 740 kilometara od Newfoundlanda u Kanadi, najpoznatiji je brodolom u povijesti. A kako i ne bi bio kada je riječ o golemome, "nepotopivome" prekooceanskom brodu koji je udario u santu leda i potonuo na svome prvome putovanju od Southamptona do New Yorka, povukavši za sobom najmanje 1.500 putnika.

Održavanju zanimanja za potonuće Titanica pridonio je i istoimeni film Jamesa Camerona, s Leonardom DiCaprijem i Kate Winslett u glavnim ulogama, koji je dobio niz Oscara i pohvala, privukavši u kina milijunsku publiku.

Povodom 25. godišnjice filma Oceanografski institut Woods Hole (WHOI) odlučio je premijerno objaviti videosnimke koje su u srpnju 1986. snimili njegovi istraživači olupine Titanica. Ona je otkrivena tek u rujnu 1985. godine i nalazi se na oko 4.000 metara dubine.

Začuđujuće, ta ekspedicija nije izazvala ni približnu pažnju kao Cameronov film, a riječ je o pravom pothvatu. Da bi se mogao spustiti na toliko veliku dubinu, tim WHOI-ja koristio je malu podmornicu nazvanu Alvin i novorazvijeno vozilo na daljinsko upravljanje, Jason Jr. Film traje 1 sat i 21 minutu i uglavnom se sastoji od snimaka ekipe dok istražuje olupinu.

"Kao i mnogi, bio sam zapanjen kad su se Alvin i Jason Jr. odvažili sići do olupine i ući u nju. Objavljivanjem ove snimke WHOI pomaže ispričati važan dio priče koja se proteže kroz generacije i kruži cijelim svijetom", rekao je Cameron povodom premijere nikada prije viđenoga videa.

Dobro je baciti pogled na olupinu dok još možemo jer su joj dani možda odbrojani. Ekspedicije posljednjih godina vidjele su kako se brod brzo raspada i otapa hrđom, morskom soli, bakterijama, jatima dubokomorskih stvorenja i drugim silama prirode, piše IFL Science napominjući da je manje ljudi posjetilo olupinu Titanica nego što ih je letjelo u svemir.

I to dodatno potiče atraktivnost filma jer dok je popis putnika u svemir sve duži, spuštanje u podmorje do Titanica traži više fizičke spreme i logističke potpore. K tome, olupina Titanica dolazi svome kraju, što je razlog više da se barem uživa u ovome filmu.

18. travanj 2024 15:04