StoryEditorOCM
Hrvatska i svijet908 STUDIJSKIH PROGRAMA

Fakulteti objavili konačne rang liste, veliko iznenađenje na vrhu: logopedija svrgnuta s trona, maturanti najveći interes pokazali za zanimljiv stručni studij

Piše Marijana Cvrtila
19. srpnja 2022. - 11:56
Smjer kondicijska priprema sportaša (stručni studij) na zagrebačkom Kineziološkom fakultetu s prvog je mjesta svrgnuo niz godina nedodirljivu logopediju na zagrebačkom Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetuVojko Bašić/Cropix/Arhiva

Izobrazba trenera – smjer kondicijska priprema sportaša (stručni studij) na zagrebačkom Kineziološkom fakultetu studijski je program koji je s prvog mjesta, prema interesu ovogodišnjih maturanata, svrgnuo nakon niza godina nedodirljivu logopediju na zagrebačkom Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu (ERF), piše Slobodna Dalmacija.

Naime, nakon što su u ponedjeljak objavljeni konačni rezultati državne mature, a fakulteti objavili konačne rang-liste za upise na fakultete u akademskoj godini 2022./2023., Agencije za znanost i visoko obrazovanje (AZVO) objavila je podatke o upisanim "brucošima" i njihovom interesu za pojedine fakultete.

AZVO je tako obavijestio kako je u ljetnom upisnom roku pravo upisa u prvu godinu studija u idućoj akademskoj godini 2022./2023. ostvarilo 25.625 kandidata i kandidatkinja, što je 778 kandidata manje u odnosu na prošlu godinu (ove je godine maturu polagalo oko tisuću pristupnika manje nego lani). Ukupno 30.528 prijavljenih kandidata moglo je birati između 908 studijskih programa, a za jesenski rok slobodno je ostalo više od 14 tisuća mjesta (14.056).

Budući studenti mogli su rangirati deset studijskih programa/fakulteta koje žele upisati, poredanih prema prioritetima. Prema kriteriju omjera broja prvih izbora i ukupne upisne kvote, što je jedan od kriterija koji govori o popularnosti studija (ono što doista žele upisati), na prvome je mjestu ove godine, prema podacima AZVO-a, studij kondicijske pripreme sportaša za koji se na jedno upisno mjesto kandidiralo 3,45 maturanata kojima je to prvi izbor.

Na drugome je mjestu studij psihologije na zagrebačkom Filozofskom fakultetu (omjer 3,12), a tek potom logopedija na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu u Zagrebu (omjer 3), za koji je vladao jednak interes kao i za izvanredni studij sestrinstva na Zdravstvenom veleučilištu u Zagrebu (omjer 3). Među prvih pet prema ovom kriteriju još je studij primaljstva na Fakultetu zdravstvenih studija Sveučilišta u Rijeci (omjer 2,93).

Nadalje, prema kriteriju broja prijava prvog izbora vodeća je poslovna ekonomija na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu, potom elektrotehnika i informacijska tehnologija i računarstvo na Fakultetu elektrotehnike i računarstva (FER) u Zagrebu, medicina na zagrebačkom Medicinskom fakultetu, stručni studij poslovne ekonomije na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu te pravo na Pravnom fakultetu u Zagrebu.

AZVO je dao podatke i o tome na koje su se fakultete upisivali učenici koji su imali najviši prosjek ocjena tijekom srednjoškolskog školovanja. To su Farmaceutsko-biokemijski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Medicinski fakultet u Zagrebu, zagrebački Stomatološki fakultet, Medicinski fakultet Sveučilišta u Osijeku te FER u Zagrebu.

Učenici koji su na državnoj maturi iz ispita matematike A, više razine, ostvarili najviše prosjeke riješenosti upisali su elektrotehniku i informacijsku tehnologiju i računarstvo na zagrebačkom FER-u, matematiku na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu (PMF) u Zagrebu, medicinsku biokemija na Farmaceutsko-biokemijskom fakultetu u Zagrebu, molekularnu biologiju na PMF-u Zagrebu te fiziku – smjer istraživački, također na zagrebačkom PMF-u.

Studijski programi na koje su se upisivali učenici s najvišim prosjekom riješenosti ispita iz hrvatskog jezika (A razine) su logopedija na ERF-u Zagreb, psihologija na Filozofskom fakultetu Zagreb, medicinska biokemija na Farmaceutsko-biokemijskom fakultetu u Zagrebu, molekularna biologija na PMF-u Zagreb te logopedija na Sveučilištu u Rijeci.

Istaknimo kako su u svim ovim slučajevima navedeni studijski programi s kvotom višom od deset upisnih mjesta. Prijave za upis na studijske programe u jesenskom roku započet će 21. srpnja i trajat će do 19. rujna 2022. godine kada će biti objavljene i konačne rang-liste – izvijestili su iz AZVO-a.

16. travanj 2024 13:25