StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetPOVRATAK U ŠKOLE

Evo tko će najvjerojatnije morati nositi maske i na što su epidemiolozi posebno upozorili Fuchsa

Piše Jutarnji list
19. kolovoza 2020. - 07:39
- Proboj će se u školama rješavati kad se dogodi - izjavio je u utorak ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs na temu početka školske godine, a nakon prvog sastanka Radne skupine za razradu i predlaganje mjera za početak školske godine 2020./2021. Ministar Fuchs je dodao kako je polazišna točka da sva djeca u školu krenu 7. rujna, piše Jutarnji list.

- Identificirali smo brojne probleme odnosno specifičnosti vezane za škole. Nije isto biti u školi u Zagrebu ili izvan Zagreba, sve ćemo specificirati - rekao je ministar Fuchs te dodao:

Sve na vrijeme

- Djeca kreću 7. rujna u škole, a do tada će svi dobiti upute. Moguće je da zbog neke specifičnosti neka škola dobije drugačiju preporuku, ali svi bi trebali ići u školu - ističe.

Ministar Fuchs je ustvrdio da se radilo cijelo vrijeme bez obzira na to što je tek danas radna skupina počela s radom.
- Mislim da maske neće biti obavezne u samoj školi, ali o tome ćemo razgovarati - kazao je ministar Fuchs. Koordinatorica Radne skupine i zamjenica ravnatelja HZJZ-a Ivana Pavić Šimetin poslije sastanaka je kazala da je najupitniji nastavak nastave od 5. do 8. razreda i srednjih škola jer imaju specifičnosti koje trebaju razraditi. Na pitanje hoće li djeca trebati nositi maske, rekla je da je preporuka da mala djeca ne nose maske, a studenti da.

- Još ćemo vidjeti što će savjetovati Svjetska zdravstvena organizacija za više razrede - kazala je Pavić Šimetin te dodala da će se napraviti i model kombinirane nastave, barem za one učenike koji će biti u samoizolaciji. Kako neslužbeno doznajemo, epidemiolozi su upozorili ministra obrazovanja da čim više smanji rizik stvaranja novih žarišta te su predložili da škole koje rade u jednoj smjeni od jeseni rade u dvije. One koje već imaju dvije, pa čak i međusmjenu, smatra zdravstvena struka, mogli bi nekoliko dana tjedno ići u školu, a nekoliko učiti od doma.

Andrijana Prskalo Maček iz CARNET-a, istaknula je da će se raditi na tome da ne bude tehničkih problema. Klinička psihologinja Tanja Sever istaknula je da treba prevenirati probleme kod djece izazvane ‘ovom ružnom situacijom’.
- Djeca u srednjim školama su najviše izložena, ali najviše trebaju kontakte - rekla je psihologinja Sever. Oglasio se u utorak na tu temu na društvenim mrežama i saborski zastupnik zeleno-lijeve koalicije i sveučilišni profesor Damir Bakić te napisao: “Ista pogreška, ponovno. Sasvim je jasno da je predstojeća školska godina teško pitanje. Nema uopće sumnje da bismo svi željeli da krene po starom normalnom. Hoće li to biti moguće? Koliko je točno da smo izglede za staronormalnu, kontaktnu nastavu proigrali izborima, pojedinim neumjesnim otpuštanjem kočnica u turističkoj sezoni, praznicima, svetkovinama i svadbama? Može li sada nedavno oformljena radna skupina naći sve formule, protokole, pravila?

Očiti problemi

Očito je da smo u problemu. U dva tjedna bi radna skupina trebala donijeti jasne i konkretne preporuke koje drže vodu, vjerodostojne su i konzistentne s drugim općim epidemiološkim preporukama i mjerama, dovoljno fleksibilne da budu primjenjive u svakoj sredini, otporne na moguće nagle promjene epidemioloških trendova, otvorene prema eventualnim prelascima na druge oblike nastave. Uključive naspram svih učenika, ne samo onih s posebnim potrebama, nego i nemalog broja onih čije osobne ili obiteljske prilike traže da budu posebno tretirani u uvjetima pandemije?...”.

Boris Jokić je, pak, gostujući ovih dana na RTL-u, rekao da smatra takav odnos Vlade prema obrazovanju neozbiljnim. - Hrvatske obrazovne vlasti uvelike kasne s pripremama za početak školske godine. Dok se druge zemlje već pripremaju za sve scenarije, hrvatski političari su na moru, brčkaju se u plićaku, a roditelji, djeca i obrazovni djelatnici nemaju odgovore - istaknuo je tada Jokić, piše Jutarnji list.
16. travanj 2024 11:06