StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetJEDINI NA MEDITERANU

Evo što su odgovorili iz MUP-a na pitanje hoće li se i u Hrvatskoj sa vozačkom B kategorije moći voziti skuteri od 125 kubika

Piše ahmet kalajdžić
29. travnja 2023. - 11:59

Spekulacije koje su se posljednjih dana pojavile u javnosti kakao bi već u lipnju mogao biti promijenjen Zakon o prometu kako bi se kategorizacija vozačkih dozvola uskladila sa Direktivom EU te bi se napokon i u Hrvatskoj sa vozačkom dozvolom B kategorije dozvolilo upravljanje motociklima do 125 kubika izazvala s veliku pozornost naših čitatelja. Samo u anketi učestvovalo je njih 2862.

Obzirom da se radilo o neslužbenim informacijama, od Ministarstva unutarnjih poslova zatražili smo da nam potvrde ili demantiraju tu informaciju. Nažalost, za sada ništa od vožnje skutera od 125 kubika sa vozačkom za automobil,  te ćemo i dalje morati dodatno polagati i plaćati vozački ispit za A1 kategoriju.

- Obavještavamo Vas da se radi o netočnim informacijama. Također, obavještavamo da Ministarstvo unutarnjih poslova nema u planu izmjene propisa kojima bi se vozačima koji posjeduju vozačku dozvolu B kategorije dopustilo upravljanje motociklima A1 kategorije (motocikli sa ili bez bočne prikolice, radnog obujma motora do 125 cm3 i snage motora od najviše 11 kW i odnosom snage i mase koji ne prelazi 0,1 kW/kg)- poručili su nam iz MUP-a RH.

Podsjetimo, Hrvatska je jedna od rijetkih zemalja EU, a jedina na mediteranu u kojoj se sa B kategorijom vozačke dozvole smije upravljati motociklima samo do 50 ccm.

Kako je proteklo glasovanje u našoj anketi i koju opcija je najpoželjnija pogledajte ovdje:

Zašto smo još uvijek jedina Mediteranska zemlja EU u kojoj s B-kategorijom možete voziti samo motocikl do 50 kubika i hoće li se to uskoro promijeniti? Zanima nas što vi mislite

09. ožujak 2024 01:08