StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetPISMA SE DOSTAVLJAJU |

EVO KAKO SE HRVATSKA POŠTA NOSI S KORONA PRITISCIMA - Poštari podijelili polovicu poreznih rješenja, uveli i radnu subotu

Piše Gabrijela Bijelić
6. svibnja 2020. - 16:03
Zagreb, 270320. Zivot u centru grada peti dan nakon potresa i za vrijeme pandemije koronavirusa. Na fotografiji: postar raznosi postu u Ulici Eugena Kumicica.CROPIX
Netko čeka pismo, netko mirovinu i uplatnice, a netko razrez poreza. I sve su oči uprte u Hrvatsku poštu koja je Dubrovčane naljutila još kad je prije četiri godine odlučila ukinuti lokalnu poštansku sortirnicu, te poštanske pošiljke iz Dubrovnika preusmjeravati na razvrstavanje u Split.
 

13 ureda ne radi


Izbijanjem epidemije koronavirusa u Hrvatskoj, dubrovački primatelji pošte zabrinuli su se da će im pošta još kasnije stizati. Posebno oni koji se u vremenu sveopće krize nadaju povratu poreza kao rješenju, barem za kratkotrajno krpanje rupa u obiteljskom budžetu.

- Iz Grada Dubrovnika zaprimili smo više od 20 tisuća poreznih pismena za dostavu na dubrovačkom području, a do subote, 2. svibnja isporučena je gotovo polovica poreznih pismena. Rok isporuke je produljen zbog velike količine poreznih pismena i privremenog načina poslovanja koje je prilagođeno uvjetima borbe s epidemijom virusa COVID-19. Na području Dubrovačko-neretvanske županije radi 57 poštanskih ureda, dok je ih je 13 privremeno zatvoreno – objašnjavaju iz direkcije Hrvatske pošte i podsjećaju na još neke novine koje se vremenski poklapaju s popuštanjem mjera za suzbijanje opasnosti od koronavirusa:

- Od 2. svibnja ponovno smo uveli radnu subotu za 9 poštanskih ureda, a od 4. svibnja produljili smo radno vrijeme za 6 poštanskih ureda na području Dubrovačko-neretvanske županije. Odluku o radu i otvaranju privremeno zatvorenih poštanskih ureda donosimo sukladno uputama nadležnih tijela i prema frekventnosti samog poštanskog ureda – ističu iz Službe za odnose s javnošću Hrvatske pošte.


Sve u kućni kovčežić


A što je s dopremom pošiljki u većim i manjim mjestima, te kako će se nastaviti dostava mirovina za starije osobe koji primanja svakog mjeseca dobivaju na kućni prag. Hrvatska pošta je, podsjetimo, bez naknade još od travnja počela dostavljati mirovine rizičnoj i time izoliranoj skupini umirovljenika s otvorenim računom u Hrvatskoj poštanskoj banci (HPB).

- Kako ne bi izlazili iz svojih domova, umirovljenici koji primaju mirovine preko tekućeg računa Hrvatske poštanske banke svoj novac preko Hrvatske pošte mogu dobiti na kućne adrese bez naknade – odgovorili su iz HP na traženja Matice i Sindikata umirovljenika za privremenu dostavu mirovina poštom temeljem telefonske prijave korisnika mirovine.
Što se same dinamike dostave ostalih pošiljaka tiče, iz Hrvatskih pošta danas pojašnjavaju:

- Način dostave pošiljaka je izmijenjen te poštari moraju izbjegavati svaki neposredan kontakt s korisnicima, stoga će sve pošiljke koje se mogu ubaciti u kućni kovčežić tako biti i uručene uz najavu na portafon. Omogućeno je i preusmjeravanje i zadržavanje pošiljaka koje se može zatražiti putem web stranica Hrvatske pošte bez naknade. Zaposlenici na terenu se kontinuirano opskrbljuju zaštitnim sredstvima (maske i rukavice) i sredstvima za dezinfekciju. U više od 200 poštanskih ureda postavljene su pleksiglas barijere kako bi dodatno podignuli sigurnost naših zaposlenika i korisnika. Poštanski uredi i dalje rade uz posebne mjere opreza prema kojima je broj korisnika u uredima ograničen, a držanje razmaka je obavezno – napomenuli su iz Hrvatske pošte.
19. travanj 2024 23:57