StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetMASKE I DALJE OBAVEZNE

Evo kako će izgledati ‘novo normalno‘; Predsjednik Udruge noćnih klubova: ‘Ljuti smo na dvostruka pravila! Svi cijepljeni, a ne možemo raditi...‘

Piše slobodna dalmacija
27. kolovoza 2021. - 20:53

Zatvoreni dijelovi ugostiteljskih objekata otvorit će se za goste od 1. rujna, znači od idućeg tjedna, ali uz preporuke o pridržavanju propisanih epidemioloških mjera, kazao je Davor Božinović, ministar unutarnjih poslova, na presici Kriznog stožera, piše Slobodna Dalmacija.

Božinović je naveo da su na prethodno održanom sastanku s predstavnicima ugostitelja postigli dogovor o otvaranju unutrašnjih dijelova, ali uz obećanje ugostitelja da će se i zaposlenici u tim objektima ponašati strogo prema propisanim mjerama, a da će također to isto tražiti i od gostiju.

O otvaranju diskoteka i klubova još nisu donesene nikakve odluke, a njihovo radno vrijeme ostaje do 12 sati, kazao je ministar Božinović.

- Izuzetno smo zadovoljni što su konačno shvatili da se mora početi raditi i u zatvorenim dijelovima ugostiteljskih objekata. To nam jako znači, jer ti su dijelovi zatvoreni od 28. 11. 2020. - kazala nam je Jelena Tabak, predsjednica Nacionalne udruge ugostitelja, nakon sastanka s Kriznim stožerom, koji je bio nužan i zbog završetka jednih i početka drugih mjera od 1. rujna.

Tabak je dodala kako su u stalnom kontaktu sa Stožerom, pa će se prema razvoju situacije dalje razgovorati o radu diskoteka.

- Još čekamo detalje o tome kako će raditi unutrašnji prostori u kafićima, a koliko smo mogli zaključiti nakon sastanka sa Stožerom, velika novost je prozračivanje prostora. Zapravo, trebat će se raditi propuh. Nikakve posebne uređaje, nego samo propuh. A sve ostalo će najvjerojatnije biti kao i lani, uđete s maskom, operete ruke dezinficijensom, sjednete s maskom za stol koji oko tebe ima razmak od 2 metra i kad vas konobar posluži, možete skinuti masku... - kazala je Tabak.

Upitna treća doza

Ugostitelji su sa Stožerom imali ovakav sastanak i lani u isto vrijeme, osim svih ostalih redovitih sastanaka, kazao je ministar Božinović na presici te naveo kako je balans mjera Nacionalnog stožera omogućio da nam cijeli kolovoz bude u "narančastoj zoni". Polazišna točka daljnjeg ponašanja jest činjenica da virus neće nestati te da ga se možemo riješiti samo s puno većim procjepljivanjem, a dok se to ne dogodi, moramo naučiti kako živjeti s virusom, dodao je ministar.

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, osvrnuo se na činjenicu da u ovu školsku godinu ulazimo s nešto više oboljelih nego je to bilo prošle godine.

- Svi želimo da djeca budu u školama, moramo zato aplicirati neke mjere koje koliko-toliko štite od bolesti. Zato je dogovoreno da će se zadržati maske u svim slučajevima od 5. razreda na više gdje se ne može zadržavati propisani razmak. Najvažniji argument za to je da ako se pojavi bolestan učenik, neće svi trebati ići u samoizolaciju. U našim mjerama postoji mogućnost da lokalni stožer donese odluku da se maske ne moraju nositi ako je epidemiološka situacija povoljna - rekao je Capak.

Spomenula se i mogućnost da profesori u školama moraju na nastavu dolaziti s COVID potvrdama, ali o tome se za sada samo razgovara. Odluka o obveznim COVID potvrdama za profesore još nije donesena.

Svi građani koji imaju COVID potvrdu trebaju znati da je njezin rok trajanja devet mjeseci. Nikome od cijepljenih rok nije počeo istjecati, a Stožer tek treba odlučiti hoće li se rok od devet mjeseci produžiti ili će se morati preporučiti treća doza cjepiva. Ali, kako se moglo čuti na presici, nagoviješteno je produženje COVID potvrde.

- Još se ni proizvođači ni regulatorne agencije nisu očitovali o trećoj dozi. U literaturi ima nešto dokaza koliko traje imunitet nakon preboljenja, većina EU zemalja ima konzervativan odnos prema trećoj dozi. Mi ćemo vjerojatno krenuti s trećom dozom prema kritično bolesnima. Ne znam kada, ne pitajte još to - naglasio je Capak, piše Slobodna Dalmacija.

Ukidanje besplatnog testiranja?

Bilo je riječi i o cijepljenju u manjim mjestima.

- ​Na razne načine u većini županija imali smo punktove u manjim mjestima, imali smo mobilne timove. Osim tih elemenata, mi kontinuirano razgovaramo s liječnicima obiteljske medicine, koji su najbliže svojim pacijentima u ruralnim mjestima, da oni kontaktiraju svoje pacijente i da organiziraju cijepljenje. Većina županija ima mobilne timove koji odlaze u kuće i cijepe ljude. Najavljivali smo da ćemo puno šire uključiti i patronažne sestre u cijepljenje. Pripremili smo edukacijski materijal pomoću kojeg ćemo sestre educirati o cijepljenju. Dogovarat ćemo s njima cijepljenje s mobilnim timovima - rekao je Capak.

Ministar Beroš izrazio je nezadovoljstvo zbog procijepljenosti te je kazao kako su građani koji negiraju bolest i ne žele se cijepiti zapravo suradnici virusa koji nastoji preživjeti. Dodao je to da se u Europi razmišlja o ukidanju besplatnog testiranja kako bi se što više ljudi cijepilo, a tako razmišlja i naš Stožer.

- O poskupljenu testiranja ne razmišljamo. Cijene materijala su pale pa imamo prostora da i smanjimo cijene. Dokaz o testiranju je nešto što, smatramo, da će ljudima brzo dosaditi i da će im troškovi biti preveliki i da će se cijepiti - kazao je Vili Beroš.

Domagoj Petričević, predsjednik hrvatske Udruge noćnih klubova i barova: Kafići postaju noćni klubovi

- Ne znam je li ovo situacija za smijanje ili za plakanje. Zašto su klubovi izuzeti od ove odluke po kojoj unutrašnji dijelovi kafića mogu početi s radom? Ne radimo već 18 mjeseci, od 34 zaposlena u mojem klubu neki su već otišli vani raditi, uređaji se nisu palili, nešto se i pokvarilo, sve to treba obnoviti pa nama i ne odgovara da Stožer kaže da sutra možemo početi raditi. Razočarani smo jer u zapadnoj Europi rade svi noćni klubovi. I mi bismo radili za cijepljene ili testirane goste. Svi zaposleni u mojem klubu su cijepljeni, a ne možemo raditi. Ljuti smo na dvostruka pravila. Kafići se tako pretvaraju u noćne klubove...

19. travanj 2024 22:33