StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetTOTALNI PROMAŠAJ

EU ne kontrolira alternativna rješenja: Zabranili jednokratnu plastiku, ali zamjenski proizvodi još su gori

Piše jutarnji list
31. svibnja 2021. - 09:06

Europska unija iz petnih se žila potrudila maksimalno smanjiti količinu proizvodnje i upotrebe predmeta od plastike, no čini se da s upotrebom novih vrsta materijala, kojima će plastika biti nadomještena, dolaze novi problemi za potrošače, koji bi se ovaj put mogli odraziti na njihovo zdravstveno stanje, donosi Jutarnji.

Do tog zaključka došla je europska potrošačka udruga BEUC nakon što su njezini članovi u četirima zemljama - Italiji, Danskoj, Francuskoj i Španjolskoj - testirali zamjenske proizvode napravljene od slame, papira ili pak palmina lišća te otkrili da dobar dio njih bilježi povećani udio neželjenih i toksičnih kemikalija, među njima čak i onih za koje se sumnja da mogu biti uzročnici raka.

U totalu, 53 posto analiziranih predmeta sadržavalo je jednu ili više kemikalija iznad propisanih limita, a dodatnih 21 posto predmeta bilo je na samom rubu kad je riječ o dopuštenoj količini pojedinih kemikalija.

Analizu je prošlo sve skupa 57 predmeta, uglavnom jednokratnih posuda - recimo, zdjele napravljene od prirodnih materijala, zatim papirnate slamke te tanjuri od palmina lišća - dakle uglavnom artikli koji su se dosad izrađivali od plastike, a čiju zabranu upotrebe Europska unije promovira već neko vrijeme.

Povećana količina spojeva u ovim proizvodima, kao što je perfluorooktanska kiselina (PFOA) ili perfluorooktansulfonska kiselina (PFOS), klorpropanol ili pak pesticidi povezuju se s pojavom raka, endokrinološkim problemima ili pak oštećenjima ploda, donosi Jutarnji.

16. travanj 2024 17:35