StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetBORBA S KORONAVIRUSOM

Epidemija koronavirusa u Međugorju ne jenjava, zaraženo više od 30 ‘časnih‘ i nekoliko svećenika, bolesna su i djeca iz Majčinog sela

Piše Slobodna Dalmacija
6. travnja 2020. - 20:24
Epidemija koronavirusa, koja je krenula u samostanu u Miletini kod Međugorju od jedne časne sestre koja je došla iz Italije i nije poštivala mjere samoizolacije ne jenjava, dapače, širi se i dalje, donosi Slobodna Dalmacija.

U Majčinu selu u Međugorju zaraženo je četvero djece i jedna zaposlena osoba. Pod nadzorom je 27 štićenika te ustanove i 61 zaposlenik koji su skupa sa obiteljima obuhvaćeni sanitarniom nadzorom-rečeno je na tiskovnoj konferenciji Kriznog stožera Hercegovačko-neretvanske županije u Mostaru.

U samostanu u Miletini su 23 časne sestre, starije životne dobi koje su uglavnom sve zaražene, a na virus je u tom samostanu pozitivan i jedan svećenik. Jedna časna sestra je hospitalizirana u bolnici u Mostaru i u teškom je stanju, a u teškom stanju je i jedan svećenik koji je također u bolnici, pojasnila je dr. Andrea Jurić, epidemiolog Federalnog zavoda za javno zdravstvo, koja je naglasila kako je na području Čitluka 38 testiranih te da je veliki broj asimptomatskih bolesnika, što epidemiolozima predstavlja veliki problem.

U drugom samostanu u Međugorju je sedam časnih sestara, sve su testirane na COVID-19 i jedna je pozitivna. Testirano je i 14 fratara na Covid-19.Jedan fratar je pozitivan i hospitaliziran je u bolnici u težem stanju, kazala je dr. Jurić.
Općina Čituku u koju administrativno spada Međugorju najveće je krizno žarište u BIH a pojavljuje se i novo žarište u Čapljini gdje je preminuo stariji muškarac, a sedam osoba je u izolaciji i obavljaju se epidemiološki izvidi.

Od posljedica zaraze koronavirusom broj smrtnih slučajeva u Hercegovini povećao na osam, dok epidemiolozi oštro prosvjeduju zbog liberaliziranja uvjeta kretanja starijih od 65 godina.

Vlasti u FBiH su od ponedjeljka liberalizirale kretanje osoba starijih od 65 godina s objašnjenjem da se to radi kako bi mogli podići mirovine i nabaviti osnovne stvari, no to je stvorilo gužve pred bankama, trgovinama i poštama.

"Primjećujem novi trend povećanog broja ljudi na ulicama. Kada se to odrazi na povećan broj zaraženih za 15 dana, bit će to rezultat upravo ove odluke", rekla je epidemiologinja Andrea Jurić iz Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH.
U BiH ne postoji jedinstveno tijelo koje koordinira aktivnosti i mjere u borbi protiv koronavirusa, kao ni jedinstveni podaci o broju oboljelih ili umrlih, nego se aktivnosti poduzimaju na razini entiteta i nižih razina vlasti, donosi Slobodna Dalmacija.
25. travanj 2024 19:20