StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetZAKLJUČAK ANALIZE

EMA o AstraZeneci: ‘Neobični krvni ugrušci bi se trebali navesti kao rijetke nuspojave cjepiva‘

Piše jutarnji list
7. travnja 2021. - 16:30

Europska agencija za lijekove izvijestila je na konferenciji za novinare kako postoji moguća veza između AstraZenecina cjepiva protiv covida-19 i rijetke vrste krvnog ugruška, što može povećati zabrinutost javnosti i potkopati napore vlada europskih zemalja da što brže procijepe stanovništvo, donosi Jutarnji.

- Neobični krvni ugrušci s niskim trombocitima trebali bi se navesti kao vrlo rijetke nuspojave cjepiva - objavila je u srijedu Europska agencija za lijekove.

Također je ponovljeno kako ukupne koristi cjepiva ipak nadilaze rizike od primanja istoga.

Najnovija procjena AstraZenecina cjepiva, koje je razvijeno u suradnji sa Sveučilištem u Oxfordu, izašla je u javnost usred sve veće sumnje u sigurnost vakcine - pacijenti od Bukurešta do Calaisa otkazuju zakazane sastanke za cijepljenje, a sad se strahuje da bi ovo upozorenje moglo dodatno ugroziti kampanju cijepljenja Europske unije, koja se tek počela zahuktavati.

Otprilike u isto vrijeme kada je Europska agencija za lijekove objavila da bi neobični krvni ugrušci trebali biti navedeni kao rijetke nuspojave cjepiva AstraZenece, britanski savjetodavni odbor za cijepljenje objavio je odluku da će se mlađima od 30 godina ponuditi alternativno cjepivo.

Britanski regulator za lijekove objavio je da je u toj zemlji do kraja ožujka prijavljeno 79 slučajeva stvaranja krvnih ugrušaka nakon cijepljenja AstraZeneceom. Od toga je njih 19 imalo fatalni ishod. Iako nisu rekli da je cjepivo uzrokovalo krvne ugruške, regulatori su poručili da je uzročna-posljedična veza "sve jača", donosi Jutarnji.

19. travanj 2024 16:45