StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetČestitke kolegi!

Dubrovačkom novinaru Matku Saltariću dodijeljena nagrada HND-a ‘Siniša Glavašević‘ za lokalno novinarstvo

Piše DV/HND
3. rujna 2022. - 08:27

Dubrovački novinar Matko Saltarić, glavni urednik Libertas televizije, dobitnik je nove nagrade Hrvatskog novinarskog društva za lokalno novinarstvo ‘Siniša Glavašević‘ u kategoriji televizija.

Saltarić je nagrađen za emisiju Libertas televizije "Gdje smo pogriješili?" koja je, kako stoji u tumačenju HND-a, pokrenuta s dva cilja: ukazati na vlastite pogreške koje se događaju u programu Libertas televizije te razuvjeriti javnost da su novinari produžena ruka nečijeg interesa.

image
Bozo Radic/Cropix

-Bilo da je riječ o bezazlenim tehničkim pogreškama ili ozbiljnijim prijestupima čija je pozadina bilo kakav oblik pritiska na novinare – bilo da je riječ o financiranju, tužbama i pritiscima raznih interesnih skupina ili prikrivenom marketing. I novinari često pogriješe, ali publici to nerado priznaju. Emisija „Gdje smo pogriješili?“ otvoreno izlaže svoje pogreške i građane poziva da i sami prijave sve anomalije koje su zapazili u programu.S druge strane, novinarski posao je podcijenjen, a novinare se naziva "crvima", "dnovinarima" i "lešinarima". Baš je zato cilj emisije široj publici objasniti kako stvari funkcioniraju s druge strane objektiva ili tipkovnice. Objasniti što je to cenzura i autocenzura, tko financira medije, tko ih serijski tuži te otvoreno imenom i prezimenom prozvati one koji su na bilo koji način odgovorni za gušenje medijskih sloboda i iscrpljivanje novinara tužbama i prijetnjama. Autor i voditelj Matko Saltarić svakako je uspio u svom naumu - stoji u obrazloženju nagrade koja je pripala našem sugrađaninu i kolegi kojemu čestitamo na vrijednom priznanju.

Nagrade za lokalno novinarstvo - "Anđelko Erceg" u kategorijama tisak i internet i "Siniša Glavašević" u kategorijama radio i televizija" - dodijeljene su jučer u Vinkovcima.

25. travanj 2024 03:55