StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetVELIKI ŠTRAJK

Dubrovački pomorci, ako putujete ne brod ili se vraćate doma, ovo morate znati

Piše Krešimi Žabec/JL
26. ožujka 2023. - 11:13

U ponedjeljak će se širom Njemačke održati veliki jednodnevni štrajk zaposlenih u željezničkom, zračnom i pomorskom prometu.

Njime će biti pogođen cjelokupni međugradski željeznički promet, gotovo cjelokupni gradski promet te većina zračnih luka. Štrajk obuhvaća i vodni promet u Njemačkoj te uprave autocesta.

Prema podacima Udruge zračnih luka, štrajkom bi u ponedjeljak moglo biti pogođeno 380.000 putnika, a očekuje se da će promet biti poremećen i do sredine tjedna, donosi Jutarnji list

Predstavnik Njemačke željeznice (DB) pozvao je putnike da odgode putovanja ako je to moguće ili da ih premjeste na dan prije ili nakon štrajka.

Ovaj štrajk utjecat će i na putnike koji žele iz Njemačke doći u Hrvatsku i obrnuto. Očekuje se da ni u ponedjeljak neće biti avionskih linija iz Hrvatske prema Njemačkoj i obrnuto.

Kako saznajemo u HŽ Putničkom prometu, vlak Mimara koji u večernjim satima prometuje iz Zagreba za Stuttgart u nedjelju i ponedjeljak će prometovati skraćeno, do Salzburga u Austriji.

U međunarodnom autobusnom prometu ne bi trebalo biti problema pa će sve linije prema Njemačkoj normalno prometovati.

Sindikati u Njemačkoj zahtijevaju veće plaće, posebice izjednačavanje negativnog učinka inflacije na realne plaće.

Sindikat Verdi za 2,5 milijuna zaposlenih traži povećanje od 10,5 posto.

Prema ispitivanju koje je provela Njemačka novinska agencija dpa, unatoč velikim problemima koje donosi štrajk prometnog sektora u Njemačkoj, većina građana ima razumijevanja za obustavu rada.

16. travanj 2024 08:48