StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetNOVI PODACI HZJZ:

DOSAD CIJEPLJENO 45 POSTO ODRASLIH Procijepljenost u Zagrebu 52,7 posto odraslih, od županija prednjači naša s 31,9 posto!

Piše DV
6. srpnja 2021. - 12:14

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) objavio je danas kako je dosad cijepljeno 37,3 posto ukupnog stanovništva, odnosno 45 posto odraslog stanovništva, pri čemu je najveći obuhvat cijepljenih prvom dozom postignut u Zagrebu.

Kako donosi jutarnji.hr, na dan 5. srpnja cijepljeno je 37,3 posto ukupnog stanovništva, odnosno 45 posto odraslog stanovništva, a ukupno je utrošeno 2.687.515 doza cjepiva, priopćio je HZJZ.

Ukupno je 1.511.987 osoba cijepljeno prvom dozom (uključujući doze sa statusom nepoznato), a od njih je 1.175.528 cijepljeno dvjema dozama.

Najveći obuhvat cijepljenih prvom dozom postignut je u Gradu Zagrebu, 43,4 posto ukupnog stanovništva, odnosno 52,7 posto odraslog stanovništva.

image
Tablica procijepljenosti hrvatskih županija
Dragan Matic/cropix, Hzjz

Završeno cijepljenje ukupnog stanovništva u najvećem je obuhvatu ostvareno u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, 31,9 posto, a završeno cijepljenje odraslog stanovništva u najvećoj je mjeri ostvareno u Gradu Zagrebu, 39,4 posto.

Najlošije rezultate u kampanji cijepljenja ostvarile su Šibensko-kninska, Bjelovarsko-bilogorska, Splitsko-dalmatinska i Zadarska županija.

- Iako nismo dosegli planiranu procijepljenost od 50 ili 55 posto stanovništva na kraju lipnja, ne možemo biti nezadovoljni. Ovih 45 posto odraslih građana koji su cijepljeni iskazali su povjerenje zdravstvenom sustavu i zaštitili su vlastito, ali i tuđe zdravlje - izjavio je, kako prenosi jutarnji.hr ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak.

- Pred nama su novi izazovi koje donosi delta soj i cijepljenje građana s dvije doze bilo kojeg cjepiva jedino je rješenje da zaštitimo najranjivije skupine građana, ali i da budemo mirni tijekom cijele turističke sezone - poručio je Capak.

19. travanj 2024 13:15