StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetBITKA ZA CJEPIVA

Detalji teških pregovora u EU, procurilo koje se države nikako nisu htjele odreći svog dijela

Piše jutarnji list
2. travnja 2021. - 08:09

Hrvatska će do kraja lipnja dobiti dodatnih 747.000 doza cjepiva Pfizer/BioNtech, priopćili su u četvrtak navečer iz Vlade, nakon što je na Odboru stalnih predstavnika država članica Europske unije (COREPER II) postignut dogovor o raspodjeli 10 milijuna doza cjepiva ovog proizvođača u drugom, umjesto četvrtom tromjesečju, donosi Jutarnji list.

Portugalsko predsjedništvo Vijeća EU na stol je stavilo prijedlog da se 70 posto tih dodatnih doza, odnosno sedam milijuna, rasporedi na sve države članice razmjerno broju stanovnika, a da 30 posto, odnosno tri milijuna, ide pet najugroženijih država, koje su ispod prosjeka procijepljenosti EU jer su najviše naručivale od AstraZenece, koja je isporučila tek 30 posto od obećanih doza. Uz Hrvatsku, ovim dogovorom profitirale su i Bugarska, koja ima najmanju procijepljenost u EU, Slovačka, Latvija i Estonija.

Dogovor nije postignut jednoglasno

S ovom količinom cjepiva Hrvatska bi, uz redovite isporuke koje su najavljene do srpnja, trebala cijepiti s jednom dozom barem 55 posto odraslog stanovništva, čime bi se približila prosjeku EU.

No, dogovor nije postignut jednoglasno. Na sporazum su pristale 24 države, bez Austrije, Slovenije i Češke koje se nisu odrekle svog dijela kako bi "u duhu solidarnosti", kako je bilo zaključeno na nedavnom Vijeću, pomogle onim državama koje imaju najmanju procijepljenost.

Kako je nemoguće nekome dati, a da se drugima ne oduzme, pregovori nisu bili laki. Svi lideri su pod pritiskom javnosti zbog presporog cijepljenja i zaostajanja za Ujedinjenim Kraljevstvom, gdje se ublažavaju mjere, dok EU članice idu u "zatvaranje".

Austrija, Češka i Slovenija se, prema diplomatskim izvorima, nisu odrekle svog "pro rata" dijela od 10 milijuna cjepiva tako da će doze koje idu Hrvatskoj i još četiri druge države biti izuzete od "pro rata" količine svih drugih koje su na to pristale.

Češka bi prema prijedlogu trebala dobiti tek mali dio doza "solidarnog cjepiva", svega 140.000, pa je to možda i razlog zašto ova država nije pristala.

Najviše se za "solidarnu raspodjelu" zalagao austrijski kancelar Sebastian Kurz, no prema ovom dogovoru, Austrija neće dobiti ništa, osim dijela koji bi joj inače pripao prema dogovorenom "pro rata" načelu. Austrija je do sada procijepila 16 posto punoljetnih građana jednom dozom te 5,8 posto s dvije doze, što je nešto iznad EU prosjeka.

Bez sporazuma bi se i ovih 10 milijuna doza raspodijelilo prema "pro rata" načelu, a u najgorem scenariju ne bi niti došle do kraja godine.

Do sada je u EU prosječno procijepljeno 13,4 posto punoljetnog stanovništva sa barem jednom dozom te 5,6 posto s obje doze. Hrvatska je na nešto više od 10 posto procijepljenosti s jednom dozom.

Priopćenje iz Vlade

Financial Times prenosi izjavu diplomata koji je rekao kako je "Austrija izgubila argumente, dobru volju i prijatelje".

- Ovaj potez i nedostatak solidarnosti od strane Austrije neće biti tako lako zaboravljen - kaže jedan diplomat za Financial Times.

Iz Vlade su večeras priopćili kako će Hrvatska na ovaj način još snažnije zaštiti zdravlje građana od širenja zaraze koronavirusom te osigurati veću procijepljenost ususret još jedne turističke sezone.

- Nakon niza razgovora proteklih dana vođenih na razini premijera kao i pregovora na Odboru stalnih predstavnika (veleposlanika) u Bruxellesu za Hrvatsku smo osigurali dodatnih 747 tisuća doza cjepiva Pfizer/BioNTech do kraja lipnja ove godine - izjavio je premijer Andrej Plenković.

Plenković je podsjetio da je stav Hrvatske bio da se u duhu europske solidarnosti treba raspodijeliti 10 milijuna doza Pfizer/BioNTechovog cjepiva, kako bi one zemlje koje su trebale dosad dobiti više doza cjepiva AstraZenece primile više doza Pfizera i time kompenzirale nedostatak koji se nije mogao predvidjeti zbog sporije proizvodnje i distribucije AstraZenece, donosi Jutarnji list.

25. travanj 2024 19:44