StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetINCIDENT U CENTRU|

Detalji napada u Ivanić-Gradu: ‘Razvalio je vrata i detektor metala, a zaštitarku bacio na stol‘

Piše DV
8. travnja 2021. - 15:14

Zagrebačka policija potvrdila nam je da se danas oko 10 sati u Centru za socijalnu skrb u Ivanić-Gradu dogodio incident kojeg istražuju. Centar je smješten u Ulici Franje Jurinca 6 u Ivanić Gradu, piše Jutarnji.

Prema do sada ustanovljenom, muškarac je u Centar došao radi rješavanja obiteljskih problema, navodno u vezi djece. Počeo je galamiti na osoblje Centra, a potom se "obrušio" na inventar i pričinio štetu.

Policija ga je privela u policijsku postaju Ivanić-Grad i trenutno se nad njim provodi i kriminalističko istraživanje. Nakon toga će biti poznata kvalifikacija prijave protiv muškarca koji je verbalno napao i osoblje i zaštitarku.

Nije isključeno da je ovakav nasilni ispad posljedica situacije koja se dogodila u Novoj Gradišci, te brojnih prozivanja djelatnika Centara za socijalnu skrb.

Kako smo doznali od policije, ni zaštitarka niti itko od djelatnika Centra nije ozlijeđen, a muškarac je u Centar došao sam. 

Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović ranije je izjavio kako je prema preliminarnim informacijama okidač za napad bilo izdvajanje djece iz obitelji.

Ravnateljica Cuvaj: ‘Razvalio je vrata i detektor metala, a zaštitarku je bacio na stol‘

Ravnateljica Centra za socijalnu skrb Ivanić-Grad Martina Cuvaj potvrdila je u razgovoru za Dnevnik.hr da se napad dogodio u četvrtak prijepodne.

- Danas u jutarnjim satima je bila izrečena žurna mjera izdvajanja dvoje djece iz jedne obitelji. Nakon izvršenja mjere, majka je s djecom bila tu u Centru, napustila je prostorije Centra pa su ih napustili i policajci koji su tamo bili preventivno pozvani, opisala je za Cuvaj.

- U prostorije Centra je navalio i fizički nasrnuo otac djece koji je zaustavljen pribranošću zaštitarke. Ona ga je sprječavala ući. Razvalio je vrata i detektor metala, bacio je zaštitarku na njezin stol koji je i razbio, a ona ga je zadržavala da ne uđe u urede, dodaje Cuvaj.

Kaže kako su kolegice bile zaključane u prostorijama Centra.

- Reakcija policije je bila vrlo brza, minute su nas dijelile od toga da se dogodi veliko zlo. Mi smo svi u šoku, potreseni, unezvijereni i svjesni smo da je ovo danas posljedica poruka koje su poslane u javnost, a u kojima se socijalne radnice karakterizira kao otimače djece i ubojice, kaže ravnateljica Cuvaj.

- Ovo je nešto što smo mi očekivali na neki način. Ja se samo nadam da se neće ponoviti ono što se dogodilo u Đakovu, a danas se moglo ponoviti. Mi smo navikli na ljute i nesretne stranke jer ova služba - njezina svrha je da radi s takvim ljudima. No, porukama koje se šalju, nama se crta meta na leđima. Ovo je izravna posljedica toga što se dogodilo, poručila je u razgovoru za Dnevnik.hr.

- Zaštitarka ima lakše ozljede ruke, rekla je Cuvaj za N1.

Komora socijalnih radnika: ‘Molimo javnost da se suzdrži od govora mržnje, prijetnji i napada‘

Nakon što je ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović uoči sjednice Vlade rekao da je jutros u Ivanić-Gradu došlo do incidenta u tamošnjem Centru za socijalnu skrb, točnije do napada na djelatnike Centra, reagirala je Hrvatska komora socijalnih radnika.

Mole da se "javnost suzdrži od negativnih komentara, prijetnji, napada i govora mržnje, prema stručnim radnicima i drugim djelatnicima sustava socijalne skrbi".

Tvrde da zadnjih dana socijalni radnici prijavljuju porast broja uvreda pa i prijetnji smrću!

- Apeliramo i na javne osobe te visokopozicionirane predstavnike resornog Ministarstva da osvijeste kako njihova javno izgovorena riječ, a posebice prozivanje djelatnika sustava socijalne skrbi nekompetentnima, krivcima i odgovornima za sve loše u sustavu, ima dodatno negativan učinak na sigurnost djelatnika sustava socijalne skrbi. Posljednjih nekoliko dana kao strukovna organizacija s terena zaprimamo obavijesti o povećanju broja prijetnji smrću i uvreda. Osuđujemo svaki oblik nasilja te pozivamo sve nadležne institucije da zaštite djelatnike sustava socijalne skrbi, a posebice socijalne radnike koji su najizloženiji napadima - poručuju iz Hrvatske komore socijalnih radnika. (Marko Špoljar)

20. travanj 2024 10:44