StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetTVRDNJE POD POVEĆALOM

Danski znanstvenik demantirao Gordana Lauca i Nenada Bakića: Nije točno da omikron više napada cijepljene od necijepljenih!

Piše dv
25. prosinca 2021. - 11:30

Znanstvenik Gordan Lauc i poduzetnik Nenad Bakić na svojim su Facebook profilima objavili netočnu tvrdnju da osobe koje su cijepljene imaju veću šansu da se zaraze Covidom-19 nego oni koji nisu cijepljeni.

Obojica tvrde da je to pokazalo istraživanje provedeno u Danskoj. Međutim, Faktograf je kontaktirao autore istraživanja, koji tvrde da interpretacija Lauca i Bakića nema utemeljenje u činjenicama.

image
Gordan Lauc.
 
Zeljko Puhovski/Cropix

Gordan Lauc u svom je postu (arhiviranom ovdje) napisao:

“Istraživači u Danskoj su koristeći nacionalnu bazu zaraženih analizirali učinkovitost cjepiva protiv SARS-CoV-2. Rezultati su iznenadili mnoge. Već tri mjeseca nakon druge doze zaštita protiv Delta varijante pala je na 50%, a protiv Omicrona je bila -76%. Dakle cijepljeni su imali puno veću šansu da se zaraze Omicronom nego necijepljeni”.

Istu tvrdnju na svom Facebook profilu iznosi i Nenad Bakić (arhivirano ovdje):

“Jučer je izašlo veliko istraživanje iz Danske, koje pokazuje vrlo NEGATIVNU efektivnost cjepiva na omikron. Drugim riječima, cijepljene osobe su se mogle puno lakše zaraziti nekoliko mjeseci nakon cijepljenja”, napisao je Bakić.

image
Nenad Bakic.
 
Tomislav Kristo/Cropix

Obojica svoje pratitelje upućuju na istraživanje objavljeno na servisu medRxiv, putem kojeg se objavljuju znanstvena istraživanja koja nisu još prošla proces recenziranja.

U samoj studiji na koju se Lauc i Bakić pozivaju nigdje ne stoji da su zarazi omikronom podložnije cijepljene nego necijepljene osobe. Štoviše, u sažetku se jasno tvrdi kako je ustanovljeno da su postojeća cjepiva djelomično učinkovita i protiv omikrona (Pfizerovo cjepivo imalo je 55,2 posto učinkovitosti, a Modernino 36,7 posto učinkovitosti), ali uz napomenu da učinkovitost opada s protokom vremena.

Sama studija zaključuje se sljedećom rečenicom: “U svjetlu eksponencijalnog rasta slučajeva zaraze omikronom, ovi nalazi naglašavaju potrebu za masovnim cijepljenjem i docjepljivanjem booster dozom”.

image
Nova korona karta od 23. prosinca 2021.
Ecdc

Faktograf se putem e-maila obratio svim potpisanim autorima studije. Vrlo brzo nam je odgovorio danski epidemiolog dr. Christian Holm Hansen iz zavoda za epidemilogiju i prevenciju zaraznih bolesti Statens Serum Instituta u Kopenhagenu.

“Slažem se da ove tvrdnje predstavljaju pogrešno tumačenje rezultata istraživanja; svaka interpretacija prema kojoj naše istraživanje dokazuje bilo što osim zaštitnog učinka cjepiva zaslužuje da bude označena kao lažna”, napisao je dr. Hansen u odgovoru na naš upit.

Evo što je još za Faktograf kazao dr. Hansen:

“Istraživanje pokazuje rane rezultate prvih 20 dana Omicrona u Danskoj. Činjenica da je procijenjena učinkovitost cjepiva negativna tijekom posljednjeg razdoblja sugerira da postoji pristranost u usporedbi između cijepljene i necijepljene populacije. Ovo također ističemo u raspravi. Takve su pristranosti prilično česte u procjeni učinkovitosti cjepiva iz opservacijskih studija baziranim na podacima o populaciji (za razliku od randomiziranog ispitivanja u trećoj fazi kliničkih testiranja, što je zlatni standard) i nastaju između ostalog jer se cijepljeni ljudi češće testiraju od necijepljenih.

image
S COVID odjela
Duje Klaric/Cropix

Zaštitni učinak cjepiva može biti nizak u odnosu na infekciju omikronom nakon četiri mjeseca, ali je malo vjerojatno da će biti negativan! Jako sam ožalošćen što se naše istraživanje na ovaj način pogrešno tumači i koristi za propagiranje antivakcinacijskih mitova”.

Drugim riječima, tvrdnja Gordana Lauca i Nenada Bakića kako danska studija dokazuje da su cijepljeni podložniji zarazi omikron sojem novog koronavirusa nego necijepljeni nema nikakvo utemeljene u činjenicama. Studija je zapravo pokazala da postojeća cjepiva ipak pružaju određenu razinu zaštite i protiv omikrona, iako štite slabije nego protiv delta soja virusa SARS-CoV-2.

image
Vlado Kos/cropix
Reagiranje Nenada Bakića: Nisam protivnik cijepljenja, Faktograf iznosi neistine

Na tvrdnje portala Faktograf koje smo prenijeli uz naznačeno autorstvo, reagirao je prozvani hrvatski poduzetnik Nenad Bakić. Njegovo reagiranje prenosimo u cijelosti:

- Žao mi je što vas gnjavim na Božić, ali nažalost moram demantirati članak koji ste upravo objavili, te objedama narušava Božić mene i moje obitelji. Vjurujem da nije namjerno, te ste samo bez provjere preuzeli tvrdnje koje nisu istinite.

U vašem online izdanju je objavljen članak koji(https://dubrovacki.slobodnadalmacija.hr/dubrovnik/vijesti/hrvatska-i-svijet/danski-znanstvenik-demantirao-gordana-lauca-i-nenada-bakica-nije-tocno-da-omikron-vise-napada-cijepljene-od-necijepljenih-1154203 ) sadrži niz netočnih tvrdnji te Vas molim da ih u skladu s Zakonom o medijima ispravite i demant objavite na istom mjestu (prva vijest na naslovnici) i istoj opremi:

Prenijeli ste tvrdnje Faktografa u kojima potpuno neistinito stoji da je je moja tvrdnja „Jučer je izašlo veliko istraživanje iz Danske, koje pokazuje vrlo NEGATIVNU efektivnost cjepiva na omikron. Drugim riječima, cijepljene osobe su se mogle puno lakše zaraziti nekoliko mjeseci nakon cijepljenja“ iz istraživanja lažna.

Upravo suprotno, ona potpuno vjerno prenosti rezultate istraživanja, što se može vidjeti u tablici iz rada, kao i grafikonu koji sam u svom postu prenio – oboje su na kraju ovog emaila.

Štoviše, od riječi do riječi sam naveo sam i razloge koje istraživači navode za ovaj slučaj, te dao i neke svoje ideje što bi još bilo moguće. Vjerujem da je redakcija Faktografa kontaktirala istraživače iz Danske, ali nije priložila što ih je točno pitala ni za koga.

Ne mogu govoriti u ime g. Lauca, za kojeg vjerujem da će vam se sam obraniti, ali u mom postu nema baš nikakve aluzije na 'antivakserstvo' kako ste naveli, štoviše opće je poznato da se zalažem za cijepljenje (osim cijepljenja djece – za što je potpuno jasno da se slažem s barem 99 posto hrvatske javnosti, obzirom da je u prvom tjednu cijepljenja mlađe djece cijepljeno manje od 100 stare od 5 do 10 godina) i da već duže upozoravam na tragično zaostajanje ne samo cijepljenja starijh, nego i boostera.

Stoga ovakvo neistinito navođenje činjenica ne samo da ja izrazito narušava moj dignitet, nego je i štetno za cijelu strategiju cijepljenja u Hrvatakoj.

Moj post možete vidjeti, te Vas molim da ga prenesete, ovdje, a napominjem da je o čudnoj ulozi Faktografa upravo danas pisao i medij iz vaše grupe.

Pozdrav,

Nenad Bakić

19. travanj 2024 00:39