StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetS NJIMA NEMA ŠALE |

DANSKA I ŠVEDSKA OD LJETA UVODE ‘KORONA-PUTOVNICE‘: Lakša putovanja neće biti jedina pogodnost za cijepljene, no neki već kritiziraju princip

Piše slobodna dalmacija
18. veljače 2021. - 08:32

Švedska i Danska namjeravaju do ljeta uvesti digitalnu "korona-putovnicu" između ostalog i zbog olakšanja putovanja, piše Deutsche Welle, navodeći kako su se dvije susjedne zemlje odlučile za izdavanje digitalne potvrde, koja bi trebala poslužiti kao dokaz o cijepljenju protiv koronavirusa, prenosi Slobodna Dalmacija.

Istodobno bi ova korona-propusnica mogla nositelju omogućiti posjet kulturnim ili sportskim priredbama, te omogućiti slobodna putovanja. Infrastruktura za kontrolu spomenutog dokumenta trebala bi biti pripremljena do 1. lipnja.

Švedska je do sada bila poznata zbog svog posebnog načina borbe protiv pandemije koronavirusa. Umjesto zatvaranja, kao što je bio slučaj u ostalim europskim zemljama, švedske vlasti su isprva računale s tzv. imunitetom krda, a kasnije i zdravim ljudskim razumom. I zbog takve politike Švedska je požnjela mnoge kritike. Do sada se, prema podacima američkog Sveučilišta “Johns Hopkins”, u Švedskoj koronavirusom zarazilo 600.000 građana.

Danska je još prije Švedske predstavila ovu vrstu dokumenta koji bi, prije svega, trebao olakšati putovanja poslovnim ljudima. Korona-propusnica u Danskoj trebala bi, navodi Deutsche Welle, biti ili u formi unosa na internetskoj stranici danskog ministarstva zdravstva ili u pametnom telefonu nositelja.

No trenutno u obje skandinavske zemlje samo mali broj građana može profitirati od projekta digitalne korona-propusnice. Prema podacima internetske platforme "Our World in Data" u Danskoj je do sada (stanje 14.2.) cijepljeno svega 6,87 posto građana, u Švedskoj 4,53. Stanje u ove dvije zemlje je dakle slično kao i u Njemačkoj gdje je do sada korona cjepivo primilo svega 4,95 posto stanovništva. Slično je i u ostatku Europske unije.

No, upitno je koliko će se Šveđana cijepiti. Zemlja slovi kao posebno skeptična prema cijepljenju otkako su se prije deset godina nakon cijepljenja protiv svinjske gripe pojavili masovni zdravstveni problemi kod djece. Stotine cijepljenih je nakon toga dobivalo napade narkolepsije što je prouzročilo jedan od najvećih medicinskih skandala u povijesti zemlje. I to Šveđani još uvijek dobro pamte.

S korona-putovnicom cijepljeni bi mogli uživati povlastice. Ono što isprva zvuči pozitivno istodobno skriva i činjenicu da bi netko u isto vrijeme mogao ostati uskraćen. Kritičari u povlasticama za cijepljenje vide i neku vrstu prisile na cijepljenje na mala vrata, nešto što političari žestoko negiraju. To bi moglo, kako kaže njemački ministar unutarnjih poslova, dodatno podijeliti zemlju, ali i ugroziti povjerenje u politiku koja je do sada odbijala uvesti obvezu cijepljenja.

Osim toga, kako nadalje glasi kritika, toliko dugo dok cjepiva nema dovoljno pa se tako ni ne mogu cijepiti svi koji bi to željeli, povlastice za one s "korona-putovnicom" bile bi nepravedne. Uz to se mnogi zbog zdravstvenih razloga, poput alergija ili trudnoće, niti ne mogu cijepiti. Oni svi bi, bez vlastite krivnje, što se privilegija tiče, bili isključeni, donosi Slobodna Dalmacija.

Na razini EU

I zemlje poput Grčke, Cipra ili Španjolske također traže uvođenje neke vrste "korona-putovnice" koja bi cijepljenima omogućila slobodno putovanje, a takav dokument dobro bi došao i turističkoj branši u spomenutim zemljama. U Poljskoj i Rumunjskoj su već sada cijepljeni nakon ulaska u zemlju oslobođeni obveze karantene.

No o nekoj vrsti propusnice za cijepljenje glasno se razmišlja i na razini Europske unije. Povjerenica za zdravstvo Europske komisije Stela Kiriakides je doduše rekla kako ne želi "korona-putovnicu" nego certifikat o cijepljenju koji bi za razliku od ostalih rješenja koja sadrže samo informaciju o tomu da je osoba cijepljena, objedinjavao sve informacije o cjepivu.

Kiriakides smatra da bi od ovih informacija mogla profitirati znanost. "To bi nam dalo uvid u razvoj virusa i eventualne popratne pojave koje se pojavljuju sa zadrškom", kaže povjerenica. Osim toga certifikat bi olakšao medicinski tretman i u ostalim zemljama EU-a.

23. travanj 2024 16:53