StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetZVONO ZVONI |

DANAS U ŠKOLE ULAZI 460.000 UČENIKA I 65.000 NASTAVNIKA I OSTALIH ZAPOSLENIKA - Najveći izazov predstavlja distanca među đacima

Piše Slobodna Dalmacija
7. rujna 2020. - 07:50
Najveći izazov bit će održavanje fizičke distance među učenicima i nemiješanje grupa, iako ima još poteškoća koje očekujemo i koje će, ovisno o specifičnosti svake škole, biti jasnije kad počne nastava. Ipak, potrudili smo se, radili prema uputama, veselimo se nastavi u učionicama! – rečenice su koje su u nedjelju najčešće ponavljali učitelji, nastavnici i ravnatelji, od kojih su mnogi i taj posljednji dan praznika boravili na radnome mjestu "glancajući" posljednje detalje za što normalniji početak nikad neizvjesnije školske godine, piše Slobodna Dalmacija.

U ponedjeljak ujutro više od 460.000 učenika osnovnih i srednjih škola i oko 65.000 učitelja, nastavnika i ostalih djelatnika vraća se u učionice i školske hodnike prema korona-pravilima. Svaka je škola definirala koji će od A, B i C modela nastave provoditi, a zasad je izgledno da ih se najviše opredijelilo za A-model: svi učenici u školi, u višim razredima osnovne škole održava se razmak u učionicama između učenika te nastavnika od 1,5 metara, a u srednjima od dva metra, a ako to nije moguće, svi nose maske.

No, moguće je da se od ponedjeljka model nastave u nekoj školi promijeni, kažu nastavnici, jer sve ovisi o okolnostima.
Kakvo je raspoloženje uoči početka nove školske godine i koje poteškoće očekuju, pitali smo ravnatelje i učitelje.
– Iščekivanje je takvo kao da ja krećem u prvi razred osnovne škole, a i moji učitelji dijele te emocije. Miješaju se osjećaji straha, neizvjesnosti, ali i radosti što se napokon vraćamo u školu – iskren je Đuro Baloević, ravnatelj Osnovne škole "Vjekoslav Parać" iz Solina i predsjednik splitsko-dalmatinskog ogranka Hrvatske udruge ravnatelja osnovnih škola.

Izabrali su A-model nastave, ali zbog nekoliko prostranijih učionica dio učenika viših razreda neće, a dio ipak hoće, morati nositi maske na nastavi.

Spremni smo, ali...

– Nije ugodno nositi maske, osobito po vrućinama, ali ako je to u korist našeg zdravlja, nije upitno. Da će biti teškoća, hoće sigurno, i to prije svega da se maksimalno pokuša fizički razdvojiti različite skupine učenika, kao i to da se djecu zadrži u zatvorenom za vrijeme odmora. Osim toga, svaka škola ima svoje prostorne i materijalne posebnosti, vidjet će se sve kad počne nastava – kaže Baloević, dodajući kako zasad nemaju najava da netko od roditelja neće poslati dijete u školu.

Prijavljenih nedolazaka, kako učenika, tako i nastavnika, nema ni u zagrebačkoj Upravnoj školi, čija ravnateljica Suzana Hitrec, ujedno predsjednica Udruge hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja, kaže:
– Spremili smo se najbolje što smo mogli, a važno je da roditelji znaju kako nijednu odluku koja se tiče njihove djece nećemo donijeti bez kontakta s njima. To se odnosi i na nošenje maski. Tko ne može nositi masku, donijet će potvrdu liječnika, a u slučaju da je netko odbije nositi, razgovarat ćemo s roditeljima, nastojati pronaći rješenje. Ne mislimo nikoga kažnjavati.
Izazovi će za svaku školu biti drukčiji, dodaje, ali svakako su to održavanje distance, nošenje maski, osiguravanje da nema gomilanja učenika na ulazima. Škole su osigurale higijensko-sanitarne uvjete, a u njezinoj školi, dodaje, svi su pod "kriznim upravljanjem" – cijeli je kolektiv angažiran na poslovima od čišćenja i pripremanja učionica do informiranja na mrežnim stranicama.

– Svakako bih sve podsjetila na važnost mjerenja temperature prije dolaska u školu te da nitko tko bude imao temperaturu ili druge znakove bolesti ne dolazi u školu – poručuje Suzana Hitrec.

Online nastava

Tvrtko Pleić iz udruge Nastavnici organizirano te profesor geografije u zagrebačkoj IX. gimnaziji upozorava kako je "najteže bilo shvatiti upute koliko god ministar Radovan Fuchs govorio da su jasno napisane".
– Što ako se otkrije da je netko u školi pozitivan? Učenici se uplaše i ose u učionici, a što će biti ako netko "zakuri"? Mnogo se toga spustilo na razinu ravnatelja – upozorava profesor Pleić, čija se škola opredijelila za A-model nastave, s maskama. Taj model, unatoč svemu, kaže Pleić, osobno podržava, "pa dokle ide".

– Bit će sigurno potrebe da se u jednom trenutku dio nastave provodi online i zato bi bilo dobro da se na razini države ujednači provedba tog modela jer nisu sve škole i svi učenici u istoj poziciji. To se posebno odnosi na maturante, jer ako završe u online nastavi, ona neće osigurati istu kvalitetu kao nastava uživo. Online nastava je nužno zlo – upozorava Pleić.

Predsjednica udruge hrvatskih učitelja razredne nastave "Zvono" i učiteljica u OŠ Franje Serta iz Bednje Đurđica Krtanjek ističe kako još nisu sve škole dobile potrebno odobrenje za dodatno zapošljavanje učitelja informatike, koja ove godine kao izborni predmet kreće od prvog razreda osnovne škole, te je upitna njezina provedba za taj uzrast u dijelu škola u prvom tjednu nastave.

Škole imaju i problema s nedostatkom tehničkog osoblja, spremačica i domara, a upitno je i kako će teći organizacija dostave prehrane učenicima u učionice. Ipak, poručuje:
– Svi smo na terenu nestrpljivi i s određenom dozom neizvjesnosti krećemo u novu školsku godinu. Ipak, roditelji moraju znati da je svaka škola dala maksimum, odradili smo sve što smo mogli u skladu s uputama.

Šest osnovnih i dvije srednje škole zatvorene za đake

Prema podacima Ministarstva znanosti i obrazovanja (MZO) te podacima iz škola, koronavirus se dosad probio u šest osnovnih i dvije srednje škole, zbog čega će učenici iz tih obrazovnih ustanova (ili dio njih) u ponedjeljak (danas) na nastavu krenuti online, dok su neke škole odgodile početak školske godine za sve učenike.

Prema podacima Ministarstva znanosti i obrazovanja, riječ je uglavnom o zarazi koronavirusom nekoga od nastavnika ili tehničkog osoblja, zbog čega je dio djelatnika završio u samoizolaciji. Nastava će se u iduća dva tjedna zbog toga online provoditi u osnovnim školama "Murterski škoji" – Murter, "Vjekoslav Kaleb" – Tisno, "Bogoslav Šulek" – Slavonski Brod, "Marin Držić" – Dubrovnik te "Antun Nemčić Gostovinski" – Koprivnica.

Srednja škola Prelog, budući da je još nekoliko nastavnika u samoizolaciji, odgodila je početak nastave za sve učenike na 14. rujna.

U nedjelju je i Osnovna škola Antuna Kanižlića iz Požege objavila na svojim mrežnim stranicama kako je jedna djelatnica te škole, učiteljica predmetne nastave, pozitivna na koronavirus, o čemu su obaviješteni u petak navečer. Prema preporuci Zavoda za javno zdravstvo Požega i uz suglasnost Školskog odbora i osnivača Grada Požega, donesena je odluka kako će učenici predmetne nastave (5. – 8. razred) te škole započeti u ponedjeljak nastavnu godinu online, dok će se za učenike razredne nastave (1. – 4. razred) održavati redovna nastava u prostoru školske zgrade.

Također, jedan razred s 28 maturanata zagrebačke Gimnazije Tituša Brezovačkog je u samoizolaciji, kao i četvero profesora te škole te ravnatelj Dražen Jelenski, koji je bio u kontaktu s profesorima. Učenici i profesori su se vratili s "maturalca" iz Istre
desetak dana prije početka nove školske godine, a kod šestero učenika zasad je potvrđena zaraza koronavirusom. Budući da nisu bili u kontaktu s drugim učenicima i nastavnicima, za sve ostale učenike "Tituša" nastava normalno počinje u ponedjeljak, a za nastavnike su određene zamjene.
Prema podacima MZO-a, na dan 3. rujna ukupno su 103 prosvjetna djelatnika te 1564 djece (2002. do 2020. godište) bila u samoizolaciji, a 271 dijete bilo je pozitivno na koronavirus (uključujući i 18-godišnjake), piše Slobodna Dalmacija.
 
15. travanj 2024 02:46