StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetBOŽIĆNI PRIJEM SNV-a

Dačić na pravoslavni Badnjak stigao u Zagreb s Vučićevim pomirbenim porukama i susreo se s Plenkovićem. Pupovac: ‘Treba utišati govor mržnje i pozdrav ZDS!‘

Piše HINA/JL
6. siječnja 2023. - 13:13

U zagrebačkom hotelu Westin održava se tradicionalni prijam SNV-a u prigodi pravoslavnog Božića, "Hristos se rodi - Vaistinu se rodi!", na kojem će Tomislav Žigmanov, ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog u srbijanskoj Vladi zajedno s Ivicom Dačićem, prvim potpredsjednikom Vlade i ministrom vanjskih poslova, predstavljati Vladu Republike Srbije.

Na primanju u povodu pravoslavnog Božića su i predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, a uz premijera su i potpredsjednica Vlade za društvene djelatnosti i ljudska prava Anja Šimpraga, ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman, ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek te ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica.

image

Tradicionalni prijem Srpskog narodnog vijeća u zagrebačkom hotelu Westin

Goran Mehkek/Cropix

Ovo je Dačićev prvi dolazak u Zagreb nakon punih sedam godina, kada se susreo tadašnjim premijerom Zoranom Milanovićem, a posjet je zaslađen ćevapima u restoranu Mitnica na zagrebačkom Črnomercu.

No, ovaj put dolazak je to u sklopu prednovogodišnjeg naloga predsjednika Aleksandra Vučića da se "poprave i odmrznu srpsko-hrvatski odnosi", što je i sam Dačić, uoči dolaska u Zagreb, kazao u intervjuu beogradskoj TV postaji Pink.

image
Goran Mehkek/Cropix

Predsjednik SNV-a Milorad Pupovac zahvalio se okupljenima na dolasku i na činjenici "da smo nakon 30 godina od ovakvog okupljanja u posebnoj prilici zahvaljujući činjenici da predstavnici vlade RH i Srbije u ovako značajnom i važnom sastavu prisustvuju našem božićnom prijemu.

"Mnogo se u ovih 30 godina promijenilo u našem okupljanju, a još više se promijenilo oko nas, ali ne i to i da današnji dan slavimo, a svaki drugi dan živimo Badnjak i Božić mira", poručio je Pupovac.

"Nismo mogli znati da ćemo nakon tri desetljeća mi predstavnici Srba iz Hrvatske i predstavnici Hrvata iz Srbije crtati zlatni most između dva naroda i dvije države", dodao je.

image

Dolazak Ivice Dačića na prijem u hotel Westin

Goran Mehkek/Cropix

Zatim je poručio da treba utišati govor mržnje.

"Treba prevladati stare i izbjeći nove podjele. U takvom kontekstu je važno da se utiša govor mržnje i svako ‘Za dom spremni‘ i svakov rijeđanje stradanja jednih od drugih, svako slavljenje ratnih zločinaca kao heroja i svako skandiranje ubij Srbina i Hrvata."

18. travanj 2024 21:29