StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetPREHLADA ILI KORONA?

DA ZNAŠ NA ČEMU SI: Kućni brzi antigenski testovi hit u dubrovačkim ljekarnama

Piše Kristina Filičić
20. kolovoza 2021. - 19:58

Potražnja za brzim antigenskim testovima za samotestiranje na covid -19 u dubrovačkim ljekarnama je ogromna. Svaki mjesec za pet puta je veća od mjeseca prije, govori ravnateljica Ljekarni Dubrovnik Marina Svilokos.

- Testova ima dovoljno, redovito dolaze u ljekarne. Cijena im je manja nego u početku, između 50 i 55 kuna. Potrebe su očito veće pa se prodaju. Ljudima je testiranje kod kuće nekakva orijentacija. Prehladite se pa vam je nešto sumnjivo, testirat ćete se da biste bili mirniji. Ako ste pozitivni, testirat ćete se dalje – kaže Svilokos i dodaje kako većinom kućne testove na covid kupuju domaći, ali bude i stranaca. Nekima je dovoljan i taj test da se mogu vratiti kući, sve ovisi što se priznaje u pojedinoj zemlji.

Ističe kako nije bilo pritužbi na testove, primjerice da su komplicirani, pokazuju netočne podatke ili slično, jer 'rukovanje je jednostavno, nema tu velike mudrosti'. Sve je nacrtano i detaljno objašnjeno.

Iako kućni test na koronu nema težinu poput antigenskog i PCR testa koji se obavlja u ustanovama, točnost mu je čak 98,72 posto, ističe magistra farmacije Nikolina Jančić Burić iz ljekarne Čebulc. Ima ga u dovoljnim količinama, po cijeni od 51 kunu.

image
Kako iščitati rezultat testa
Tonci Plazibat/Cropix

- Znaju ga tražiti u malo većim količinama ovi koji dođu s manjim stranim brodovima. A domaći navrate kad se prehlade da budu mirni.

Pritužbi na kućni test nije bilo jer točnost mu je velika 'ne pokazuje lažno pozitivne' kroz osmijeh će Jančić Burić.

- Samo se treba držati uputa prilikom upotrebe. A nije ni skupo za tu cijenu biti miran doma. A ako test pokaže da si pozitivan znaš na čemu si, lakše ćeš se i brže izolirati.

Kada su se krajem svibnja pojavili prvi kućni testovi na covid u ljekarnama, a koštali su tada nepunih 80 kuna, ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo dr. Mato Lakić komentirao je kako su kućni testovi informativnog karaktera.

- Ne može netko reći 'ja sam pozitivan', pa ćemo ga mi zabilježiti kao takvog. Ako test pokaže da si negativan ili pozitivan, to ne mora ništa značiti. Ovaj test je u svakom slučaju dobrodošao kao pomoć, samo ljudi se ne smiju oslanjati na rezultat jer je to čisto informacija – poručio je Lakić za kojeg je najveća dobit kućnog testa ta da se osoba u slučaju pozitivnog ishoda, može odmah izolirati, a potom PCR testom potvrditi stvarno stanje.

image
Kućni test na COVID-19
Tonci Plazibat/Cropix
Čita se kao test za trudnoću

Uporaba kućnog testa, po mišljenju struke nije komplicirana. Štapić mora biti u prednjem dijelu nosa, najmanje dva i pol centimetra duboko. Potom ga se okrene u nosu tri, četiri puta. Bris odnosno štapić stavlja se u tekućinu u manjoj epruveti i tu se još zarotira tri, četiri puta. Pričeka se minutu, poklopi, malo promućka, pa se tri kapi tog uzorka ukapaju na testnu karticu. Ukapavanje treba obaviti čim je pločica odnosno kartica izvađena iz folije. Nakon 15 do 20 minuta očekujte rezultat. Lako ga je iščitati, poput testa za trudnoću. Jedna ili dvije linije.

23. travanj 2024 23:43