StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetIma li kraja?

Crni dan za Hrvatsku: inflacija se otela kontroli i oborila sve rekorde! Izračunali smo koliko ste siromašniji nego prije; imućnijem pomorcu ‘pojedena‘ je čitava godišnja plaća

Piše Marin Prvan/sd
16. studenog 2022. - 17:07

Cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju, mjerene indeksom potrošačkih cijena, su u listopadu, u odnosu na rujan, u prosjeku više za 1,3 posto. I to ne zvuči toliko strašno. Ipak, kad se usporedi ovogodišnji listopad s onim prošlogodišnjim, nazire se - u stvari, udara šakom u oko - nešto kroničnija ekonomska anamneza. Naime, u tom jednogodišnjem intervalu su cijene porasle za 13,2 posto, dok su u godišnjem prosjeku više za 9,4 posto, piše Slobodna Dalmacija.

Ovime je inflacija nadmašila prošlomjesečni rekord i dosegnula novu najvišu razinu od kada Državni zavod za statistiku vodi te podatke.

Nitko nema pojma kako riješiti inflaciju: ekonomskim stručnjacima se pred tom zvijeri tresu gaće i ukipljeni čekaju da sama prođe. A neće! No, dok to traje, ona guta naše plaće

Pritom je najveći porast ostvaren u skupinama Hrana i bezalkoholna pića, za 19,7 posto, Restorani i hoteli, za 17,8 posto, Stanovanje, voda, električna energija, plin i ostala goriva, za 16,1 posto te Pokućstvo, oprema za kuću i redovito održavanje kućanstva, za 15,8 posto. Nešto niže su Prijevoz, za 11,5 posto i Rekreacija i kultura, za 8,4 posto, dok su ‘samo malo puno‘ porasle Odjeća i obuća, za 6,6 posto, Alkoholna pića i duhan, za 4,4 posto te Zdravlje, za 3,5 posto.

Najveći doprinos stopi porasta godišnjeg indeksa ostvaren je u skupinama Hrana i bezalkoholna pića (5,11 posto), dok je, promatrano prema posebnim skupinama, najveći rast u prosjeku na godišnjoj razini ostvaren u skupini Energija, za 19,9 posto.

image
državni zavod za statistiku

Što ovo sve konkretno znači za prosječnog čovjeka? Pa, imajući u vidu da posljednje objavljena medijalna plaća - ona od koje polovina zaposlenih ima višu, a polovina niža primanja - iznosi 6.594 kune, trenutna inflacija ju je upravo izjednačila s onom prošlogodišnjom od 5.724 kuna. Dakle, inflacija djeluje kao porez; onaj koji prosječnom Hrvatu sad svaki mjesec izbija 870 kuna iz džepa.

No, što je s nadprosječnim Hrvatima? Što je, recimo, s pomorcima, ugostiteljima ili vrhunskim IT-jevcima koji su, primjerice, uprihodili 240.000 kuna proteklih godinu dana? Takvi, računajući da imaju istu plaću kao krajem 2021., danas mogu kupiti za 31.680 kuna manje proizvoda i usluga nego prošle jeseni. 

A oni sretnici koji imaju dva milijuna kuna na računu? Njima je, daleko bilo, kupovna moć oslabljena za punih 264.000 kuna. Dakle, "pojedena" im je čitava godišnja pomorska plaća i u more ribama bačen kruh sa sedam kora.

A dok kruh pluta, ribice grickaju, a standard tone. 

19. travanj 2024 16:53