StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetZABRINJAVAJUĆE OTKRIĆE|

COVID može ući u tkivo penisa i uzrokovati trajnu erektilnu disfunkciju, ako imate takav problem javite se liječniku specijalistu!

Piše dv
13. svibnja 2021. - 14:51

Kao što se već zna, koronavirus može oštetiti krvne žile, što može dovesti do oštećenja tkiva koja te žile opskrbljuju. No Virus CoV-SARS-2 može ući i u tkivo penisa zaražene osobe i potencijalno uzrokovati trajnu erektilnu disfunkciju, pokazalo je preliminarno istraživanje koje je provedeno u sklopu programa reproduktivne urologije medicinskog fakulteta Sveučilišta u Miamiju, donosi Jutarnji list. 

Profesor Ranjith Ramasamy, autor istraživanja objavljenog u znanstvenom časopisu World Journal of Men’s Health, proučavao je razlike u tkivu penisa kod muškaraca koji su preboljeli covid i onih koji nisu.

Već je otprije poznato kako novi koronavirus može oštetiti krvne žile, što može dovesti do oštećenja tkiva koja te žile opskrbljuju, a to se odnosi i na spužvasto tkivo unutar muškog spolnog organa.

“U našoj pilot-studiji, otkrili smo da su muškarci koji se ranije nisu žalili na erektilnu disfunkciju razvili ozbiljne slučajeve erektilne disfunkcije nakon pojave COVID-19 infekcije,” kazao je Ramasamy za Sky News.

“Naše istraživanje pokazalo je kako COVID-19 može uzrokovati raširenu endotelnu disfunkciju i u drugim sustavima organa osim pluća i bubrega,” rekao je Ramasamy. “Temeljna endotelna disfunkcija, do koje dolazi zbog ulaska Covida-19 u endotelne stanice, može pogoditi brojne organe, uključujući i penis.”

Kako se u pilot-studiji radi o samo četiri zabilježena slučaja, muškaraca koji su se prijavili za ugradnju proteze u penis radi erektilne disfunkcije, Ramasamy ističe kako su potrebna i dalja istraživanja. Također je i upozorio sve muškarce koji nakon infekcije razviju probleme s erektilnom funkcijom da se jave liječniku specijalistu, donosi Jutarnji list.

19. travanj 2024 04:34