StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetNIJE GOTOVO KAD JE GOTOVO...

Covid-19 vratio se u Wuhan, grad u kojem je sve počelo, i to samo dva dana nakon što je predsjednik Xi u njemu još jednom inzistirao na kineskoj politici ‘nula Covida‘

Piše S.Pg.
2. srpnja 2022. - 12:54

Covid-19 se vratio u kineski grad u kojem se prvi put pojavio, s dva prijavljena slučaja u Wuhanu i izbijanjem epidemije u susjednoj pokrajini – javlja Daily Mail.

Dva lučka radnika u Wuhanu oboljela su od asimptomatske infekcije Covidom, rekle su vlasti u petak. To su prvi slučajevi tamo u više od mjesec dana i dolaze samo nekoliko dana nakon simboličnog posjeta predsjednika Xi Jinpinga ovom gradu, gdje je ponovio kinesku mantru o politici nulte tolerancije na pandemiju koja ostavlja ovu zemlju izoliranom i podložnom nepredvidivim ograničenjima.

U međuvremenu, pokrajina Anhui na istoku izvijestila je o značajnom porastu slučajeva: 107 u petak u odnosu na 14 dan prije, uglavnom u malom okrugu s oko 763.000 stanovnika, koji je već zatvoren.

Taj okrug će proći kroz već četvrtu ”rundu” masovnog testiranja, a pozitivni slučajevi i njihovi bliski kontakti poslani su u državnu karantenu, u skladu s kineskim pristupom borbi protiv Covida. Kasno u petak, susjedni okrug Lingbi – dom za više od milijun ljudi – također je zatvoren.

Peking i Šangaj u petak su izvijestili o nula slučajeva Covida, a čelnik najvećeg kineskog financijskog središta proglasio je pobjedu nad Covidom ranije ovog tjedna i opisao iscrpljujuću dvomjesečnu izolaciju – u kojoj su milijuni bili zatvoreni u svojim domovima i patili od nestašice hrane  – kao "potpuno ispravnu". Peking je pak uspio izbjeći potpuni ”lockdown” ciljanim ograničenjima, poput naloga za rad od kuće.

Kina je izvijestila o ukupno 163 infekcije u četvrtak, najviše u tri tjedna. Kina se okrenula opsežnijoj primjeni masovnog testiranja i zaključavanja. Cilj je koristiti pojačani nadzor putem sveprisutnog testiranja i ranih, agresivnih ograničenja kako bi se izbjegao značajan ekonomski udar dugotrajnih zatvaranja, poput onog u Šangaju.

Kineski način

Dok ostatak svijeta odlučuje živjeti s endemskim Covidom, prihvaćajući veći broj slučajeva i smrtnih slučajeva s obzirom na široko rasprostranjeno cijepljenje, Kina ide svojim putem.

Xi i njegova vlada iskoristili su stopu smrtnosti od Covida u Kini, jednu od najnižih u svijetu, kao dokaz moći Komunističke partije, a predsjednik je ovog tjedna rekao da je populacija prevelika za strategije poput tzv. imuniteta krda i da bi njihova primjena u Kini imala ”nezamislive” posljedice.

Većina kineskih promatrača dugo je očekivala da će zemlja izaći iz politike ”nula Covida” kada Xi osigura treći mandat kasnije ove godine, ali njegovi ovotjedni komentari i uspostava šitoke mreže punktova za testiranje potaknuli su pitanja može li ona biti implementirana i mnogo dulje, s nekim izmjenama radi ograničavanja ekonomskih posljedica.

19. travanj 2024 15:43