StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetOZREN POLAŠEK |

ČLAN VLADINA ZNANSTVENOG SAVJETA: ‘Možda možemo bez kafića...‘

Piše Jutarnji list
18. ožujka 2021. - 20:28

Član Vladina Znanstvenog savjeta Ozren Polašek govorio je u Dnevniku N1 televizije o epidemiološkoj situaciji u Hrvatskoj. Zbog rasta broja zaraženih izgledne su nove mjere, rekao je, donosi Jutarnji

- Nove mjere se čine sve izglednijima, posebno ako nam nastave rasti brojke. Radi se i o porastu broja novozaraženih, a vidimo i blagi porast bolesnika na respiratoru, što znači da epidemija ne jenjava nego je poprimila uzlazni krak, rekao je Polašek i upozorio na nove, zaraznije sojeve. 

- Čini mi se britanski soj stvara veću zaraznost, a čini se da ima i nešto veću smrtnost. Ono što kolege prijavljuju je da ljudi sve niže dobi završavaju s težim kliničkim slikama tako da nam to predstavlja prepreku. Nije to razlog za paniku, ali čini se da su ovi sojevi zahtjevniji i kompliciraniji nego originalni wuhanski soj. S druge strane, imali smo i popuštanje mjera, a i dosta nam je. Zamor populacije – svima nam je dosta mjera. Nije ovo gotovo, potrebno je još strpljenja. Znam da bi htjeli drugačiju poruku, ali tu smo gdje jesmo, kaže Polašek.

Upozorava na mogućnost zagušenosti zdravstvenog sustava, što se događa u susjednim državama Srbiji i BiH. 

- To je situacija u kojoj ne samo da bolesnici s covidom predstavljaju problem za zdravstveni sustav, nego i svi drugi bolesnici, kronični bolesnici ne mogu dobiti zdravstvenu zaštitu tako da je to uistinu situacija protiv koje se borimo. Sve mjere su usmjerene na zaštitu života i zaštitu zdravstvenog sustava, rekao je Polašek za N1, prenosi Jutarnji

Rast broja oboljelih se prema trenutnim projekcijama očekuje i idući tjedan. Polašek stoga smatra da dodatno otvaranje nije dobro.

- Moramo razmišljati o malo strožim mjerama. S obzirom na nedovoljnu proširenost cijepljenja mislim da se moramo okrenuti mučnijim mjerama poput lockdowna, možda ne sam lockdown, ali definitivno strože mjere da nam se epidemija ne rasplamsa. Možda možemo bez kafića, možda možemo bez stvari koje smo u zadnjem otvaranju otvorili, krenuo bih s tim, zaključio je Ozren Polašek. 

19. travanj 2024 13:14