StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetBorba protiv korone

Češki ministar najavio nova oštra pravila, brojnim profesijama i svima starijima od 60 godina uvodi se obvezno cijepljenje

Piše Hina
6. prosinca 2021. - 20:30

Češka vlada odlučila je da će cijepljenje protiv covida-19 biti obavezno za sve koji rade u bolnicama i staračkim domovima, kao i za policajce, vojnike i neke druge profesije, te za sve građane iznad 60 godina, rekao je u ponedjeljak ministar zdravstva Adam Vojtech.

Zemlja od 10,7 milijuna ljudi zaostaje za prosjekom Europske unije u cijepljenju protiv covida-19 te prolazi kroz još jedan val zaraze koji je prisilio bolnice da zaustave liječenje slučajeva koji nisu hitni te zatraže pomoć od vojske i volontera.

Susjedna Austrija uvela je obvezu cijepljenja za sve građane, a neke druge zemlje, uključujući Njemačku, razmišljaju o obveznom cijepljenju.

"Druge zemlje idu ovim putem", rekao je Vojtech. "To je trend koji će prevladati u Europi."

Obraćajući se novinarima video vezom, s obzirom na to da se nalazi u izolaciji nakon što je testiran pozitivno na virus, Vojtech je rekao da će njegovo ministarstvo ovaj tjedan izdati uredbu kojom se cjepivo protiv covida-19 dodaje drugim obveznim cjepivima, time potvrdivši ranija medijska izvješća." 

Onima koji odbiju bit će zabranjen rad u profesijama u kojima rade, rekao je.

Uredba bi trebala stupiti na snagu od ožujka, no može biti kratkog vijeka, barem u trenutnoj formi, jer nova vlada desnog centra koja bi već sljedeći tjedan mogla preuzeti vlast prosvjedovala je protiv cijepljenja na temelju dobi.

Visoki član nadolazeće koalicije preko vikenda je rekao da će buduća vlada ukinuti obvezu cijepljenja za građane preko 60 godine, no da bi cijepljenje moglo biti obavezno za izabrane profesije.

Vojtech je rekao da se svejedno ide s uvođenjem uredbe. "Uvjereni smo da je ovo ispravan put", rekao je.

Samo 59,6 posto Čeha je cijepljeno, u usporedbi s europskim prosjekom od 66,4 posto, prema Europskom centru za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC).

Agencija STEM u petak je objavila rezultate ankete prema kojima se 19 posto populacije protivi cijepljenju.

Javnost je prema anketi bila ujednačeno podijeljena u svojoj podršci ili neslaganju s obaveznim cijepljenjem.

Češka je od početka pandemije zabilježila 33.768 smrti povezanih s koronavirusom, što je jedna od najgorih stopa prema broju stanovnika globalno.
 

24. travanj 2024 14:51