StoryEditorOCM

‘CARNIVAL MAGIC‘ UPLOVIO U GRUŠKU LUKU Pomorci nakon mjeseci izolacije na brodovima konačno stižu kući, Riječanka Ivona i Varaždinac Hrvoje presretni

Piše DV
19. svibnja 2020. - 22:18
– Super je osjećaj, zdravi smo živi i sretni i jedva smo čekali doma. Trčim na avion! – rekla je u žurbi Ivona Pavletić iz Rijeke koja se prva iskrcala s cruisera Carnival Magic jutros u luci Gruž, u velikoj akciji repatrijacije pomoraca iz Hrvatske i drugih zemalja regije.
Osim Ivone, u Gruž se iskrcao i Hrvoje iz Varaždina, član posade Carnival Magica.

- Osjećaj je odličan! - dobacio nam je Varaždinac nakon iskrcaja s kruzera.

S uplovljenjem broda „Carnival Magic“ kruzing kompanije „Carnival Cruise Line" u dubrovačku luku Gruž u kojoj će se iskrcati oko 800 pomoraca, može se reći kako će biti dovršen prvi čin repatrijacije pomoraca. Riječ je o do sada nezabilježenom postupku masovnog prebacivanja tisuće pomoraca s kruzera, odnosno „plovećih hotela“ koji se zbog pojave coronavirusa već mjesecima nalaze na kruzerima u akvatoriju Kariba i Floride. Točnije, radi se o ukupno nešto manje od 800 članova posade- državljana deset 10 različitih zemalja. Ogromna je većina pomoraca iz Rumunjske i Ukrajine koji će, po utvrđenom protokolu i obavljenoj proceduri iz luke Gruž biti prebačeni u Zračnu luku Dubrovnik iz koje će s čarter letovima kasno popodne uputiti se kući.

Repatrijacija kojoj danas svjedočimo je, zapravo, započela već po iskrcaju putnika s kruzera. Činjenica je da se kruzing industrija neće, bez dvojbi, u najoptimističnijim okolnostima sigurno neće pokrenuti još mjesecima. Stoga se pristupilo složenom proces skupljanja posade za repatrijaciju. Očito, Dubrovnik i luka Gruž su prepoznati kao luka koja zna i može obaviti ovaj složeni posao, a iskrcaj će se obaviti prema carinskim propisima i strogim naputcima epidemiologa uz dodatnu provjeru temperature. Svima je osiguran transport do matičnih zemalja, a za transfer autobusima do najbližih graničnih prijelaza prema njihovim državama zadužena je posebno za tu svrhu angažirana turistička agencija.

Na kraju recimo da će kruzer s kojim su doputovali u luci Gruž ostati dva dana upravo stoga da se uspješno i sigurno obavi kompleksni proces repatrijacije. Iz Dubrovnika kruzer "Carnival Magic" plovi ka Pireju, a odatle prema Karibima. Ovaj put stiže samo 5 hrvatskih pomoraca, ali će s kruzerom „Carnival Brezze“, dolazak kojeg je najavljen u Gružu 28. svibnja, stići nešto više od stotinu hrvatskih pomoraca. 

U javljanju za HRT-ovu emisiju Dobro jutro Hrvatska, Romano Perić iz Sindikata pomoraca Hrvatske rekao je kako će se današnja procedura iskrcaja posade odvijati u više navrata te kako će svi pomorci bit testirani na koronavirus. Perić je istaknuo kako su uvjereni da nitko na brodu ne boluje od Covida 19 jer su svi pomorci već dugo vremena u izolaciji te je opasnost od virusa minimalna. Najavio je kako će brod Crnival Magic u gruškoj luci ostati danas i sutra.

Haris Zelentrović iz dubrovačke agencije "Aplicon Tours" koja je organizirala transfere pomoraca iz susjedne Srbije, Mađarske i Sjeverne Makedonije je naglasio:- U dogovoru s ambasadama tih zemalja organizirali smo transfer pomoraca do granica njihovih zemalja. S veleposlanstvima domicilnih zemalja dogovoreno je da će pomorci pješice preći granicu, a potom se ukrcavaju u autobuse tamošnjih lokalnih prijevoznika koji će ih transferirati do njihovih kuća. Danas imamo čartere iz Ukrajine i Rumunjske i s našom smo policijom dogovorili način transfera više stotina pomoraca do Zračne luke Dubrovnik kako ne bi stvorili gužvu u prometu. Inače maske i rukavice za vozače su obavezne. Dio autobusa ćemo ograditi kako bi povećali sigurnost, iako se valja podsjetiti kako su pomorci bili duže od dva mjeseca u izolaciji na svojim kruzerima te ne očekujemo probleme, iako im se pri izlasku broda ponovno mjeri tjelesna temperatura, ako da ih po potrebi možemo odmah staviti u izolaciju- rekao je Zelentrović.




 
19. travanj 2024 00:27