StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetPromjene na vidiku?

Capakova zamjenica: ‘Za one koji se cijepe ‘boosterom‘, COVID potvrda bi trajala neograničeno‘; Otkrila i što je s cijepljenjem djece

Piše PSD
8. prosinca 2021. - 20:29

HALMED-u je prijavljeno 16 medikacijskih pogrešaka, što znači da je došlo do pogrešne primjene cjepiva. Primjerice, za prvu dozu netko je dobio jednu vrstu cjepiva, a za drugu dozu drugu vrstu i to je onda bila pogreška. Danas je i EMA izdala preporuku prema kojoj kaže da se mogu kombinirati prva i druga doza, ali i treća. Zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Ivana Pavić Šimetin za RTL je govorila o aktualnoj temi cjepiva i nuspojava, donosi Slobodna Dalmacija.

Pavić Šimetin kaže da se takva praksa kombiniranja cjepiva i prije primjenjivala: "Pogotovo kod osoba koje su razvile nekakvu nuspojavu na prvu dozu ili drugu pa se onda za treću dozu odnosno drugu dozu išlo svakako na drugo cjepivo. To cjepivo je moglo biti ako se radilo o glasničkom mRNA cjepivu isto tako ili glasničko, ali je moglo biti i vektorsko i obrnuto. Također moram reći da mi otkad smo počeli cijepiti booster dozu odnosno treću dozu svim građanima dajemo Pfizer, odnedavno i Modernu zato što su to jedina cjepiva koja su registrirana za tu treću dozu tako da zapravo to u praksi nije novost. Ono što se, recimo, u ovom priopćenju vidi da ima puno istraživanja gdje se nakon AstraZenece ili Johnsona kao druga ili teća doza daje glasničko mRNA cjepivo odnosno Pfizer ili Moderna i tu je pokazano da nema većih nuspojava".

Nakon prvog potvrđenog smrtnog slučaja od cjepiva u Hrvatskoj, Pavić Šimetin kaže kako misli da će odaziv za cijepljenje ostati isti: "Nadamo se možda i poboljšan nego što je dosad. Ovaj polet koji imamo u cijepljenju u zadnjih pet ili šest tjedana svakako treba nastaviti. Naime, tu je jedan smrtni ishod koji je naravno tragičan i žao nam je svima zbog toga i izražavamo sućut obitelji, ipak treba staviti u odnos s 11 tisuća smrtnih ishoda koje smo imali dosad od covida", izjavila je.

Inače, nakon pojačanog interesa za cijepljenje što je koincidirali sa širenjem uporabe kontroverznih covid potvrda i velikim skokom broja zaraženih, već nekoliko tjedana broj zainteresiranih građana je u osjetnom padu.

Pavić Šimetin kaže kako bi od ponedjeljka cjepivo za djecu trebalo biti u Hrvatskoj: "Nekoliko dana će još trebati za distribuciju i početak cijepljenja. Cijepit će se na isti način kao i odrasle osobe, znači kod izabranog pedijatra, liječnika obiteljske medicine, kod nadležnog školskog liječnika ili pak na punktovima za cijepljenje".

Kaže i kako padaju brojke opće populacije, pa tako padaju i među učenicima: "Svaki tjedan imamo 800 učenika manje pozitivnih nego u prethodnom tjednu. Sad učenici odnose 16 posto novooboljelih, recimo na današnji dan. Imali smo dana kad je bilo to, recimo u listopadu, i nekakvih 23-24 posto, tako da se udio pozitivnih učenika ipak u odnosu na odraslu populaciju smanjuje. To vidimo i svaki dan, zapravo nam u zadnje vrijeme dominira opet radna populacija, od 30 do 50 godina".

Za RTL je rekla i kako je odluka o trajanju covid potvrda odgođena. Podsjetimo, odluka je trebala biti donesena u prosincu gdje bi se valjanost potvrde smanjila s godinu dana na 9 mjeseci. Pavić Šimetin kaže kako se radi o odluci Europske komisije.

"Odgođena je za siječanj. Hrvatska je na takvo mišljenje dala svoje mišljenje, svoj stav kakav imamo, da potvrda treba trajati godinu dana, nakon druge doze, isto tako barem godinu dana nakon booster doze. Za booster dozu je puno jasnije stajalište. Zasad, to je da bi zapravo potvrda vrijedila neograničeno pa je to još jedan motiv za naše građane da se cijepe booster dozom".

18. travanj 2024 08:18