StoryEditorOCM

CAPAK U Dubrovačko-neretvanskoj županiji oboljelo je dvoje maturanata iz Zagreba, spremne su odluke koje su temeljene na prijedlozima iz stožera DNŽ

Piše Dv
28. kolovoza 2020. - 14:54
Nacionalni stožer civilne zaštite i danas je održao tiskovnu konferenciju na kojoj objavljuje informacije o stanju epidemije novim koronavirusom na području Republike Hrvatske.

U posljednja 24 sata imamo čak 357 zaraženih koronavirusom, troje je preminulih.Trenutni broj aktivnih slučajeva je 2.256. Tesitrano je 160 tisuća osoba, u protekla 24 sata 2065. Na bolničkom liječenju je 212 osoba, od jučer 33. Jedanaest je osoba na respiratoru, od jučer jedan novi. Oporavljeno je 6.809 osoba, u protekla 24 osoba iz bolnica je otpušteno 13 osoba. Imamo tri preminule osobe, ukupno 180 preminulih. Preminula je ženska osoba u Zadru, ženska osoba u Vinkovcima i u Splitu muška osoba. Svo troje imali su dodatne kronične bolesti. U samoizolaciji je 8.770 osoba - rekao je ministar zdravstva Vili Beroš, donosi Jutarnji.

Podsjetimo, najgori dan do sada je 26. kolovoz kada smo imali 358 zaraženih.

- Najgora je situacija i dalje u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Do sada je oboljelo 623 zdravstvenih djelatnika, aktivno zaraženih je trenutno 141, te je 650 njih u samoizolaciji. Novoboljeli su nam mlađe osobe i povratnici s godišnjih odmora, ali prosječna dob je porasla na 40 godfina. Imamo žarište na jednoj svadbi i rođendanu, te povratnike s hodočašća u Međugorju. Na jednom otoku u zadarskoj županiji imamo 12 oboljelih koji su se danima družili. Imamo i maturalno putovanje, u Dubrovačko-neretvanskoj županiji oboljelo je dvoje maturanata iz Zagreba - rekao je ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak.

Novinare je zanimalo u kojim su teretanama i u kojem broju zabilježeni slučajevi zaraze. 

- Radi se o četiri teretane. Teško je utvrditi jesu li osobe baš tamo oboljele, s obzirom da je u Splitsko-dalmatinskoj županiji situacija kakva je. Pokušat ćemo promijeniti modus i ići u češće kontrole, te ćemo zatvarati na neko vrijeme one gdje ima slučajeva zaraze među korisnicima i zaposlenicima. U ovom trenutku rješenje još ne znam - rekao je Capak.

Capak: Ako testirate kontakte oni svejedno trebaju u izolaciju, bez obzira na negativan test, jer test može kasnije biti pozitivan. Naša je preporuka da se ljudi, gdje je situacija epidemiološki čista, stavljaju u samoizolaciju. Razmatramo i preporuke WHO. Prilagodit ćemo se – rekao je Capak.

Na pitanje kasni li se u reakciji kod lokalnih stožera, te što ako se broj zaraženih ne počne smanjivati. Božinović je kazao kako je situacija različita od prve faze u kojoj je virus dominirao diljem Europe i svijeta.

- Svi smo nešto više naučili, barem mislimo da jesmo. Lokalni stožeri i njihova inicijativnost otvorena je od samog početka. Stožeri su tražili konkretne mjere, to je najbolje, uvijek je moguće napraviti grešku. Nitko u Europi danas ne razmišlja o zatvaranju kakvo je bilo, kad smo počeli popuštati mjere ukazivali smo na to da ćemo lokalna žarišta gasiti lokalno sve dok to daje rezultate, mislim da je to najracionalniji pristup. Nikome nije u interesu da se gospodarstvo i socijalne aktivnosti obustave, ali svi moraju poštivati mjere, ne jer to netko naređuje nego jer je to najbolji način kako opstati i održati otvorenim sve djelatnosti u razdoblju epidemije. Zato je i HZJZ napravio niz preporuka za sve gospodarske djelatnosti i razne vrste socijalnih okupljanja. Kad bi se svi držali toga, danas ne bi govorili o velikom porastu broja oboljelih. Ovo je napor u kojem smo svi i svatko mora dati doprinos. Horizontalno zatvaranje nije dobro, pogotovo prema onima koji su se držali preporuka i mjera.
Alemka Markotić rekla je kako ne treba gledati samo brojeve. 

- Prema jeseni postoji veći rizik. Osim broja pozitivnih, većina ih nije imala simptome. Od ukupno aktivnih hospitalizirano je sedam do osam posto, što znači da su to oni s srednje teškim do teškim kliničkim slikama. Samo 0,4 posto je na respiratoru, odnosno oko pet posto od svih hospitaliziranih. Trenutno u tom kontekstu se ne događa ništa dramatično. Cijelo vrijeme smo na oprezu, pratimo kako će biti. Treba sagledati širu sliku da bi donosili sud o trenutnoj situaciji - rekla je ravnateljica klinike za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević. 

Capak ističe kako je oko 100 zaraženih turista, od čega je 30 aktivnih koji se liječe ili su u izolaciji u Hrvatskoj. Od početka ljetnog vala ukupno je 320 obavijesti stiglo o osobama koje su se iz Hrvatske vratile pozitivne na koronavirus. Splitski epidemiolozi zasad nisu zatražili pomoć, a ako bude potrebno pomoć će im biti poružena. Aktivno je pet vojnih epidemiologa, jedan je upućen nu Ličko-senjsku županiju, a drugi su spremni uskočiti u pomoć. 

- Imamo i rezerve u drugim, mirnijim županijama. Spremni smo reagirati ako bude trebalo - kaže Capak. 

- Nismo sretni s porastom, ali on se događa i drugdje. Sve je to niz specifičnih okolnosti koje nastojimo sagledati - dodao je Beroš. 

Capak ističe da je broj stanovnika u posljednjim tjednima povećan za milijun, piše Jutarnji

- Nisu nas sve zemlje stavile na crvenu listu, u neke još slobodno putujemo, dominira zelena boja. Zbog povećanja broja zaraženih, incidencija 14 na 100 stanovnika, je porasla. U EU su četiri zemlje s još višim brojem, a susjdedne zemlje koje nisu u EU imaju i još veće brojeve - rekao je. 

- Imamo spremne odluke koje su temeljene na prijedlozima iz lokalnih stožera, o uvođenju nužnih mjera za područje Zadarske, Dubrovačko-neretvanske, Brodsko-posavske i Međimurske, a Varaždinska je u pripremi. Većina mjera odnosi se na vjenčanja, uvažavamo specifičnosti, radi se uglavnom o ograničavanju prisutnosti osoba na svečanostima do 50 osoba. Privatne svečanosti i proslave će biti do 20 osoba, sahrane će biti kao i u Imotskoj krajini do 50 osoba, pojačana obveza pridržavanja svih mjera kod organizacije priredbi, misa, izložbi... Vrlo jasno smo objasnili da se manifestacije mogu održavati samo ako se svi pridržavaju mišljenja i preporuka. Mjere će u Međimurju stupiti već danas – kazao je Božinović.

Markotić je kazala kako treba proći godinu dana da bi se vidjelo stvarno stanje jesu li moguće reinfekcije. 

- Ulazimo u novo zimsko razdoblje, sada ćemo vidjeti hoće li se ponovno inficirati oni koji su već bili zaraženi, onda ćemo to analizirati. Treba vidjeti što je u podlozi njihovih drugih bolesti i imunosustava. Zasada nemamo pouzdanih informacija o ponovno zaraženima. U Kini na proljeće nisu bili ponovno zaraženi, došlo je do razvoja upale pluća pa je druga faza bolesti bila teža. Tada, kada se nije znalo dovoljno, ljudi bi bili otpušteni nakon sedam dana, a onda bi razvili upalu koju su proglasili novom infekcijom, a radilo se o istoj zarazi. Vrlo je rijetko da neke boelsti prebolite i više se ne možete zaraziti. Bitno je da ste u području gdje se bolest pojavljuje, takos te prirodno docijepljeni. Ta bi inforamcija bila dragocjena za razvoj cjepiva. Ohrabruje to da su istraživanja pokazala da nakon preboljelog Covida se razvija kvalitetna stanična imunost. Ne mora značiti da se radi o detektabilnm antitijelima. Memorijske stanice mogu dovesti do adekvatne zaštite, ali premalo je slučajeva da bi izvodili zaključke - rekla je Markotić. 
 
18. travanj 2024 06:13