StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetDVIJE MAJKOVKE I NERETVANKA U TIMU KOJI JE SKUHAO NOVO PIVO

‘Brucošica‘ se popila prije nego se proizvela, a od tropa ječma napravit će peciva!

Piše Dubravka Marjanović Ladašić
9. ožujka 2022. - 21:27
Tim od devet poduzetnih studentica koje, osim Anite Pitarević, Natalije Bulaš i Martine Kukoleča iz najjužnije županije, čine Franka Delonga, Lucija Divić, Nina Lucić, Karmen Periša, Danica Sinovčić i Marina VelićSveučilište U Splitu

Pivopije se imaju čemu radovati - studentice Kemijsko-tehnološkog fakulteta u Splitu osmislile su i proizvele novo pivo. Mogao je to biti jogurt s okusom kapućina, ali one su se odlučile baš za pivo; među njima su se našle dvije Majkovke, Anita Pitarević i Natalija Bulaš koja je vodila projekt, te Pločanka Martina Kukoleča.

TKO NE VOLI PIVO?

Tim od devet poduzetnih studentica koje, osim Anite, Natalije i Martine iz najjužnije županije, čine Franka Delonga, Lucija Divić, Nina Lucić, Karmen Periša, Danica Sinovčić i Marina Velić sa studija Prehrambene tehnologije, uključio se u projekt 'Osvježi svoje rokove - uz dobro pivo lakše pamtim štivo'. Rezultat je studentsko craft pivo 'Brucošica'. Pivu je ime dala Anita, dok je Franka smislila naziv projekta.

Zanimljivo je da prije ovog nisu imale nikakvo iskustvo u kuhanju craft piva, ali se ispostavilo da su prave maherice.

- Inicijativa za pokretanje projekta pojavila se još prošle godine jer smo htjele promovirati naš fakultet koji je relativno mlad, kako bi se za upis zainteresiralo što više budućih studenata. Izv.prof.dr.sc. Ivana Generalić Mekinić predložila je da naručimo uređaj 'Grainfather' za proizvodnju craft piva, s čime smo se sve složile… Jer tko ne voli pivo? – komentirala je voditeljica studentskog projekta Natalija Bulaš.

image
Svaka od njih ima nezamjenjivu ulogu u projektu
Sveučilište U Splitu

- Prijavile smo se na natječaj o financiranju studentskih projekata od strane studentskog zbora, kako bismo mogli nabaviti potrebne sirovine i dodatne alate koji su potrebni prilikom tehnološkog procesa. S proizvodnjom smo krenule u listopadu 2021., naručile smo razne vrste ječma, hmelja te kvasaca. Naše prvo skuhano pivo je bilo APA, koje se popilo prije nego što se proizvelo. Svi na fakultetu su bili oduševljeni, a budući da je bilo blagdansko vrijeme, poklonile smo je našim profesorima i dekanu kao naš mali božićni poklon. Isto pivo smo prvi put prezentirale na Susretu mladih kemijskih inženjera 2022. godine u Zagrebu u vidu posterske sekcije. Što se tiče ostalih planova u budućnosti, sa sigurnošću možemo reći da ćemo uz APU i IPU napraviti još neka piva. O prodaji nismo razmišljali. Nadamo se da će to osmisliti budući studenti koji će nastaviti projekt i proizvodnju piva. Želimo da fakultetsko doba bude jedno lijepo razdoblje u životu, koje ćemo obogatiti lijepim uspomenama i druženjima, a ne samo šturim učenjem i polaganjem ispita – istaknula je Natalija.

4 KUHANJA

- Nakon prvog APA piva, ostale smo recepture same smislile i kombinirale s raznim vrstama ječma i hmelja kako bismo dobile pivo nekih novih zanimljivih aroma. Do sada smo imale 4 kuhanja, a u planu za buduća kuhanja imamo i razne druge ideje. Naime, željele bismo skuhati eko pivo koje će u svome sastavu imati arome koje potječu od, primjerice, pokožice grožđa. Isto tako, željele bismo od tropa ječma, kojeg poprilično ostane nakon kuhanja, napraviti peciva, s kojim ćemo se moći prijaviti na buduća natjecanja. Na taj način bismo prikazale kako nusproizvodi u kuhanju piva mogu itekako biti odlična sirovina za dobivanje novog proizvoda – nastavila je Natalija.

image
Novo pivo 'Brucošica'
Sveučilište U Splitu

Posebno im je zanimljivo što uz uređaj za kuhanje piva Grainfather, postoji Grainfather sustav odnosno aplikacija pomoću koje smišljaju razne recepte za pivo s raznim notama poput karamele, čokolade ili citrusa

- Piva s najboljim organoleptičkim svojstvima išla su na analizu aroma na GC-MS uređaj, odnosno uređaj za plinsku kromatografiju/masenu spektrometriju, te na analizu fizikalnih svojstava. Eksperimentiranjem s okusima ustanovljeno je koje sirovine daju najbolje arome, dok pojedine sirovine sadrže biološki aktivne spojeve koje, osim senzorike, povećavaju i zdravstvenu vrijednost piva te ga potencijalno svrstavaju u kategoriju funkcionalne hrane – dodala je.

OPUŠTENOST I DRUŽENJE

Anita Pitarević sudjelovala je u projektu i njihovom pivu dala ime:

- S ponosom mogu reći da sam ja ta koja je predložila naziv piva 'Brucošica', koji su moje kolegice sa zadovoljstvom prihvatile. Kako to inače biva, ideja za naziv piva došla je skroz neočekivano i spontano tijekom samoizolacije. Isto tako, kolegica Franka smislila je naziv projekta na kavi. Željele smo da oba naziva budu vezana za naš fakultet. Osim istraživanja novih receptura i znanja, cilj projekta je prvenstveno opuštenost i druženje, kako bismo stvorili lijepe uspomene na studentsko doba – ističe Anita.

- Zašto baš 'Brucošica'? Pa zato što je to prvo pivo skuhano na našem fakultetu, a budući da smo sve cure, odlučile smo se da to bude 'Brucošica' jer smo sve to jednom bile. Ideja nam se činila simpatična, jer se priča može nastaviti u budućnosti, budući da studenti kao sudionici projekta mogu napraviti nova piva, čija imena mogu biti 'Inženjerka', 'Magistrica', 'Apsolventica' i slično - sipa ideje Anita kao iz rukava.

Studentice namjeravaju obogatiti recepture citrusnim notama s korama naranči, možda dodati i bobičasto voće, kao i druge inovativne stvari u odnosu na komercijalna piva. Pazit će, kažu, da se radi o sezonskom voću, po mogućnosti iz ekološkog uzgoja

image
Tim od devet poduzetnih studentica koje, osim Anite Pitarević, Natalije Bulaš i Martine Kukoleča iz najjužnije županije, čine Franka Delonga, Lucija Divić, Nina Lucić, Karmen Periša, Danica Sinovčić i Marina Velić
Sveučilište U Splitu

- Svaka od nas ima nezamjenjivu ulogu u projektu, a ujedinjavanjem pojedinačnih ideja stvaramo nešto zajedničko. Tako je nastala i naša etiketa na boci. Željele smo da naši plakati te sama etiketa budu u pop-art i retro stilu. Na etiketi se nalazi brucošica koja je vidno uznemirena jer sprema ispit za rokove. U oblačić smo odlučili staviti rečenicu koju vjerojatno svaki profesore reče na uvodnom predavanju, a to je: 'Ne slušajte stare studente!', što hoće reći da se svaki predmet može položiti – s osmijehom će Anita te zaključuje:

- Svakako se nadamo da će buduće generacije nastaviti naš projekt i svojim novim idejama zaokružiti ovu lijepu priču.

Tim od devet studentica posebno se zahvalio svojim profesorima, izv. prof. dr. sc. Ivani Generalić Mekinić i doc. dr. sc. Zvonimiru Marijanoviću, kao i dekanu fakulteta prof.dr.sc. Matku Ercegu koji im, kako su rekle, pružaju nesebičnu podršku i tu su za njih za bilo kakve informacije i upite. Veliko hvala i Studentskom zboru i Sveučilištu u Splitu. 

image
Svi na fakultetu su bili oduševljeni
Sveučilište U Splitu
17. travanj 2024 13:22