StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetIZBORI 2020.

BOŽINOVIĆ Zadovoljni smo i zahvalni biračima koji su očito prepoznali da smo u ove četiri godine vodili konzistentnu politiku

Piše Anita Belak-Krile/SD
5. srpnja 2020. - 19:58
Nakon objave izlazne ankete u 19 sati u kojoj premoćno vode, u stožeru HDZ-a prolomio se veliki pljesak, zadovoljstvo je očito, ali nema velike euforije, donosi Slobodna Dalmacija.

Zbog posebnih epidemioloških uvjeta HDZ-ov stožer prvi put izborne rezultate čeka pod otvornim nebom u dvorištu Arheološkog muzeja u samom središtu Zagreba, a prije prvih izlaznih anketa pušta se Neno Belan i „Sunčan dan“.

„Ovo su predikcije, ali naravno da smo zadovoljni i zahvalni smo biračima koji su očito prepoznali da smo u ove četiri godine vodili konzistentnu politiku. Treba podsjetiti da se HDZ od prvog dana mandata suočavao s ozbiljnim krizama i izlazio kao pobjednik – komentirao je izlazne ankete ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Na pitanja oko mogućeg sastavljanja buduće Vlade s Domovinskim pokretom koji je prema anketi osvaja 16 mandata, Božinović je kazao kako prvo treba pričekati rezultate.

„ Kad vidimo što je na stolu, razgovarat ćemo, vjerojatno ćemo morati ulaziti u razgovore. Ali, nije isto ulazite li s većim ili manjim brojem mandata, o tome ovisi s kakvom snagom se ulazi u pregovore Hrvatski građani su nam dali mandat da s boljeg položaja idemo u pregovore – komentirao je.

Zbog koronavirusa, neće ovdje biti uzvanika koliko bi ih bilo u normalnim okolnostima. Oni koj isu stigli pozdravljaju se laktovima i šakama, ne rukuju se.

Među prvim u Stožer su stigli glavni tajnik Gordan Jandroković, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, šef diplomacije Zvonimir Frka-Petešić, analitičar Robert Kopal, ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, ministar branitelja Tomislav Medved….

Ministar Tomislav Ćorić: " Zadovoljni smo rezultatima. Zahvaljujem se svima koji su dali povjerenje. Izlazne ankete zovu na optimizam, no čekat ćemo rezultate DIP-a. HDZ je učinio veliki iskorak. Naša kampanja bila je afirmativna. Nadamo se da će rezultati ići u ovom smjeru. Koalicija s Domovinskim pokretom? Odluka je na stranačkim tijelima"

Izlaznim anketama zadovoljan je i Željko Reiner, piše Slobodna Dalmacija.

- HDZ je ostvario značajnu prednost. To smo očekivali, vjerujem da ćemo, na temelju takvih predviđanja, imati slične rezultate izbora. Naravno, to su samo izlazne ankete, i to bez dijaspore. Mislim da rezultati mogu čak i bolje izgledati na kraju - kazao je Reiner je zahvalio građanima što su izašli na izbore.

"Mnogi su ih strašili pandemijom korone, a izlaznost je bila neznatno manja nego prošli put - poručio je Reiner.
18. travanj 2024 23:38