StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetULAZAK U SCHENGEN

Božinović o porukama iz Beča: ‘Ništa se nije promijenilo, Austrija nas podržava. Čak će imati i koristi od našeg ulaska‘

Piše DV
19. studenog 2022. - 14:32
Zagreb, 161122. Sjediste MUP-a Zagreb. Konferencija za medije na kojoj je Davor Bozinovic predstavio javnosti aktivnosti MUP-a s ciljem poticanja osoba s invaliditetom na ravnopravno sudjelovanje u predstojecim natjecajima za zaposljavanje u MUP-u RH. Na fotografiji: Davor Bozinovic.Damir Krajac/Cropix

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović komentirao je temu ulaska Hrvatske u Schengen nakon što se jučer pojavila informacija da Austrija ne želi Hrvatsku, Rumunjsku i Bugarsku u Schengenskom prostoru.

- Austrijski ministar jučer u radijskoj emisiji je komentirao Schengen. Razgovarali smo. Austrija od naših početaka pristupa Schengenu podržava naš ulazak u Schengen, tu se ništa nije promijenilo, rekao je na početku Božinović, prenosi N1.

- Oni će imati koristi jer našim ulaskom u Schengen jača sigurnost granica. Hrvatska i Austrija imaju određene zabrinutosti za rutu preko Zapadnog Balkana. Činjenica je da je ove godine povećan broj ilegalnih migracija na svim rutama, pogotovo na mediteranskoj gdje je porast do 193 posto. I Hrvatska bilježi porast. Kad je u pitanju Austrija, većina ne ide preko Hrvatske, nego iz Srbije preko Mađarske, dodao je.

19. travanj 2024 23:33