StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetPRESSICA STOŽERA |

BOŽINOVIĆ O POPUŠTANJU MJERA Još nije turistička sezona, još je početak veljače - ovo je pad, ali on treba biti veći

Piše Dv
5. veljače 2021. - 12:28

Nacionalni stožer za civilnu zaštitu održao je konferenciju za medije o epidemiološkoj situaciji u Hrvatskoj.

U posljednja 24 sata zabilježeno je 549 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 2955. 

Preminulo je 16 osoba, a u posljednja 24 sata se oporavilo njih 552. 

Kod preminulih je prosječna dob 77 godina, a svi su povezani sa multiplim komorbiditetima, izvijestila je Vera Katalinić Janković. Do jučer je cijepljeno 59.593 osobe, a za 35.912 je cijepljenje završeno jer su primili obje doze, dodala je. Utrošeno je ukupno 95.505 doza cjepiva, prenosi Jutarnji.

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak izvijestio je o 14-dnevnoj incidenciji na 100.000 stanovnika.

- Prije tjedan dana bilo je 561 novooboljelih od 5020 testiranih, a tjedan prije 643 od 4863 testiranja. U prvih 5 dana ovoga tjedna bilo je 2276 novooboljelih, 455 dnevno u prosjeku. U prošlom tjednu je to bilo 2619 novooboljelih, u prosjeku 523 dnevno. U ovom tjednu imamo 13,1 posto manje novooboljelih nego u prošlom tjednu. Trenutna incidencija po županijama je takva da najvišu ima SMŽ, a najnižu Istarska. Ako usporedimo našu incidenciju s drugim zemljama, mi smo na 6. mjestu u EU.
Nižu imaju Mađarska, Danska, BUgarska, Grčka i Finska. Najvišu incidenciju ima Portugal. Stopa smrtnosti na milijun stanovnika u RH je 1252, 6, što nas stavlja na 19. mjesto na listi zemalja EU. Udio pozitivnih tetsova u testiranja u zadnjih tjedan dana je 8,7 posto i na 18. smo mjestu na listi zemalja EU. Zaključno sa jučer, HALMED je zaprimio 596 prijava na nuspojave cjepiva, 579 na Pfizerovo i 17 na Modernino. Imamo 26 alergijskih reakcija i sve ostale nuspojave su blagoga karaktera, prenosi Jutarnji.

Sutra dolazi prva tranša AstraZenecinog cjepiva. U tijeku drugog mjeseca bi trebalo biti dostupno 154 tisuće doza njihovog cjepiva. U nedjelju će biti distribuirano, idući tjedan počinje cijepljenje s tim cjepivom. Važno je reći da je Europska agencija za lijekove registrirala to cjepivo u osoba starijih od 18 godina, dakle sve dobne skupine starije od 18. U kliničkim studijama djelotvornost cjepiva je 60% u sprečavanju bolesti. Ako se radi o pozitivnom PCR-u i jednom simptomu bolesti, učinkovitost je 60%. Niti jedan ispitanik koji je primio cjepivo nije imao težak oblik bolesti i nije hospitaliziran, znači da je gotovo 100% učinkovito na teže oblike bolesti. U starijih osoba je djelotvornost podjednaka kao i kod mlađih, ali nije se pokazala statistički značajnom zbog malog broja ispitanika i malog broja oboljelih. Zbog ovoga nemamo razloga donositi preporuku za cijepljenje koja bi se razlikovala od indikacije Europske agencije za lijekove. Neke europske zemlje su preporučile da se ne cijepe stariji od 65 godina ali mi smatramo da za to nema potrebe ni razloga.

Dana je preporuka da se druga doza cjepiva može dati od 4 do 12 tjedana, a kod onih koji su kasnije primili drugu dozu se cjepivo pokazalo malo više učinkovito. Zato ćemo mi dati preporuku da se ljudi cijepe 8-12 tjedana nakon prve doze. Ovo cjepivo se čuva na temperaturi frižidera, 2-8 stupnjeva i tako može ostati duže vremena bez posljedica. Kad se vijala otvori, treba se potrošiti u roku od 6 sati, rekao je Capak.

Markotić je najavila jednu dobru vijest kod liječenja covida.

- Plazma osoba koje su preboljele covid-19.- Do siječnja ove godine se pokušalo analizirati, ali malo je bilo studija. Polovicom siječnja je izašla relevantna studija koja je bila usmjerena na najrizičnije skupine, bolesnike starije od 65 godina. Najveći rizik je dob a onda i ostale kronične bolesti i pretilost. Mora se znati koja je količina antitijela u plazmi. Nemaju svi koji su preboljeli istu razinu antitijela. Zaključeno je da plazmu treba dati unutar prvih 72 sata dok se još virus nalazi u cirkulaciji i umnožava se. Treba ju dati dok još nije razvijen teži oblik bolesti. Vidjelo se da kasnije davanje ima manji učinak i da su plazme koje su imale više antitijela imale bolji učinak nego plazme s manje antitijela. Zaključak je da bi se kod starijih od 65 godina unutar 72 sata mogla primjenjivati plazma visokog titra. Nije ispitano na mlađim bolesnicima, ali sugerira se da mlađi s rizičnim faktorima mogu ići po toj shemi, kao i bolesnici koji su imunokompromitirani. RH nema dovoljno bolesnika i dovoljno plazmi iako se plazma koristi i u našoj klinici, ali i mi smo primijetili da ju treba primijeniti prije dok se bolest nije jako razvila. Samo davanje plazme nije izazvalo pogoršanje ili alergijske reakcije. Treba misliti i na to da se davanjem plazme može pojačati odgovor t-stanica koje mogu uništavati inficirane stanice i izazvati imunološki pojačanje bolesti. Taj dio nije primijećen. To je jedan stari oblik liječenja koji sada može pomoći. I prva Nobelova nagrada 1901. je dobivena za liječenje antiserumom, tada je problem bila difterija, pojasnila je Markotić.

Ministar Beroš je rekao da se brojke smanjuju, no nije vrijeme za opuštanje.

- Situacija je i dalje stabilna, brojke polako padaju, veseli da se stabilizirao i broj preminulih iako je svaki pojedinac previše, ali svjedočimo smanjenju broja. Jutros smo vidjeli da je nešto više zaraženih bilo u Splitsko-dalmatinskog županiji, ali oni jučer nisu mogli unijeti sve u platformu pa su to učinili danas. Brojke padaju ali to nije razlog za kolektivno opuštanje. Utakmica je još u tijeku i svaki potez na terenu može biti odlučan za krajnji ishod. Mjere nisu samo smjernice na papiru. Naša odgovornost i sagledavanje stanja je temelj za daljnje promišljanje. Svaki pojedinac i organizator okupljanja mora biti svjestan svoje odgovornosti za razvoj situacije. Pridržavanje mjera otvara vrata prema funkcioniranju društva, ali kršenje mjera nije dobro došlo već će prolongirati otvaranje tih vrata. Ovih dana radimo strategiju za sekvenciranje. Povoljna situacija nam treba biti vjetra u leđa a izdržimo. Ne smijemo olako ispustiti prednost u borbi protiv ugroze, do koje smo došli na težak način za sve nas i naše gospodarstvo, poručio je Beroš.

Markotić se osvrnula na velike brojke u Sloveniji i odgovorila na pitanje postoji li 'slovenski soj' virusa.

- Nema podataka da u Sloveniji vladaju novi sojevi: Potvrđen je jedan mutirani slučaj ali za sada nije razlog većeg broja u Sloveniji novi mutirani soj i nadamo se da neće ni biti. Ni oni nemaju odgovor zašto su tako velike brojke. To je problem kod ovoga virusa, da na masu stvari još nemamo odgovore i da nas i nakon godinu dana može iznenaditi. Niz parametara utječe na širenje virusa. Oni misle da se jedan dio stanovništva ne pridržava mjera. Nadamo se da će i u Sloveniji uskoro brojke početi padati, rekla je Markotić.

Odgovorila je i na pitanje koliko je reinfekcija koronavirusom potvrđeno u RH.

- Kolege mi kažu da su primijetili da ima reinfekcija. Nije mi rečeno da su to bili teži oblici. Nemamo analizirane podatke. Kad se budu radile analize trebat će procijeniti jesu li to bile reinfekcije ili su imali samo pozitivan nalaz u nosu i nisu razvili simptome.
Tko će se prvi cijepiti cjepivom od Astra Zenece i kada će početi cijepljenje u ordinacijama liječnika?

- Sve županije će dobiti dio AstraZenecinog cjepiva. Tko prvi stigne, taj će se prvi cijepiti, tko prvi otvori ambulantu. Neke ordinacije obiteljske medicine u nekim županijama već cijepe jer su dobile dovoljne količine cjepiva, a neke županije su još na prvom prioritetu. Grad Zagreb je mjesto s velikim brojem zdravstvenih djelatnika i domova za starije pa nije još završena ta prva faza, rekao je Capak.

Beroš se osvrnuo na najavu štrajka vozača saniteta.

- Povećanje koeficijenta za njih je utemeljeno. Pokrenuti su razgovori, radna skupina se sastala dva puta. Usuglašeno je povećanje koeficijenta na 0900. Idući tjedan je još jedan sastanak, nakon toga slijedi procedura, savjetovanje i Vladina procedura. Ne bi trebalo biti nikakvih problema, rekao je Beroš.

Capak je govorio o ruskom cjepivu i mogućnosti njegovog dolaska u Hrvatsku.

- Sputnik V će doći u RH kada ga registrira EMA i kada EK ponudi zemljama članicama to cjepivo prema broju stanovnika. Za sada mi cijepimo istom vrstom cjepiva obje doze, ne znam za kombinaciju, rekao je Capak.
Božinović se osvrnuo na režim na slovenskoj granici.

- Svatko tko misli da se može naći rješenje nacionalnim mjerama daleko je od bilo kakvog rješenja. Države mogu donositi određena rješenja ali to uvijek ima reperkursije kao po domino efektu na druge zemlje. Ovo za Sloveniju je posljedica pooštravanja režima ulaska u Austriju. Austrija je prekograničnim radnicima odredila da moraju jednom tjedno predočiti negativan test ne stariji od 7 dana. To rađa sličnu reakciju druge zemlje.

Važno je pripremiti se za turističku sezonu i to ne smijemo izgubiti iz vida. Ono što je poznato, to su režimi restruikcija kad je u piotanju promet, a jedno i drugo je povezano. U tom kontekstu nakon pojave novih varijanti je uvedena i kategorija tamnocrvenih područja u Europi koja označavaju incidenciju veću od 500 na 100.000 testiranih, a to je regija iz koje se ne smije puštati ljude na vaš teritorij. Postoji i crvena regija, gdje je više-manje cijela Europa, a to je incidencija između 50 i 500. Imamo i narančastu zonu, manje od 50 slučajeva na 100.000. Zelena zona je manje od 25 slučajeva na 100.000 testiranih, pojasnio je Božinović i dodao:

- Mi imamo incidenciju 164,7 na 100.000 i to je u zadnjih 14 dana, a prosjek u zadnjih tjedan dana nam je 8,7 posto. Po oba kriterija mi smo u crvenom, kao i većina Europe. Ta činjenica sve zemlje tjera da što prije dođu do smanjenja brojeva. Prošle godine je svaka država za sebe donosila odluke, a vidjeli smo kako je to završilo. Danas znamo otprilike što nam treba za sigurnu turističku sezonu, a to ukazuje na važnost daljnjeg spuštanja brojeva. Zato moramo nastaviti ovim putem, zaključio je Božinović, piše Jutarnji.

Novinari su Božinovića upitali za raciju u Zagrebu te za slučaj Željka Keurma u Splitu, koji se sastao sa sucima.

- To su uobičajena postupanja policije. Za Zagreb je policija dobila dojavu, organizirali su se tako da provode zakon i djeluju preventivno u smislu da svi budu svjesni. Naravno da ne možemo otkriti sva kršenja do kojih je možda došlo, ali kad ima kvalitetnu dojavu i kad se po njoj djeluje onda su i rezultati očiti. Ovdje su više nego očiti. Kao ministar vam ja ne mogu dati odgovor o slučaju u Splitu. Meni je bitno da policija radi svoj posao. Ne mogu davati izjave koje bi se mogle protumačiti kao utjecaj na rad policije, ali budite sigurni da će oni profesionalno obaviti svoj posao, rekao je Božinović.

Capak je odgovorio na pitanje o tome da je cjepivo Astra Zenece 30ak % manje učinkovito u odnosu na ostala cjepiva. Kakve su preporuke za građane i domove zdravlja, hoće li ljudi koji odbiju to cjepivo izgubiti pravo na cijepljenje?

- Nisu izravno usporedivi podaci kako se deklariraju Pfizerovo, Modernino i ovo cjepivo jer su istraživanja temeljem kojih su podaci objavljeni provedena na različit način. Kada pocijepimo širu populaciju, moći ćemo usporediti tu učinkovitost. Hrvatska preporuča da se sa Astra Zenecinim cjepivom cijepe svi stariji od 18 godina. Ako netko odbije, ako je dostupno drugo cjepivo to je u redu i neće imati nikakve posljedice, rekao je Capak.

Beroš se osvrnuo na ispitivanje lijeka protiv koronavirusa u Izraelu.

- Riječ je o lijeku koji smanjuje ukupni prekomjerni imunološki odgovor organizma na samu upalu, ali premali je broj sudionika u ispitivanju, samo 16, pa nije moguće sada zaključiti je li to lijek koji je utemeljenje za optimizam. On djeluje kada je već došlo do prekomjernog imunološkog odgovora i može suprimirati citokinsku oluju. Ali istraživanje je još u ranoj fazi. Dobro je da se odvija i to nudi optimizam da ćemo doći do nekog lijeka. Međutim, tu nije stvar u uzročnom liječenju nego o posljedičnom liječenju, rekao je Beroš.

- Od početka su takvi lijekovi bili u opticaju, pokušalo se postojećim lijekovima djelovati i na covid. Nekad je bilo koristi ali premalo je kontroliranih studija. Sigurno to nije jedini lijek koji bi mogao riješiti situaciju. To može pomoći ali ne može biti jedini i isključivi način koji će spriječiti teške oblike bolesti ili smrtnost, a direktno na sam virus ne djeluje, dodala je Alemka Markotić.

Novinari su konstatirali da se u Beogradu može birati cjepivo i platiti 8-17 eura u privatnim klinikama te upitali Stožer može li se otići tamo i cijepiti ili čekati cjepivo ovdje.

- Ne znam za tu situaciju. Pročitao sam da cijepe ruskim i kineskim cjepivom. Nemamo razloga sumnjati u to cjepivo, ali bitno je da su za rusko cjepivo rezultati treće faze objavljeno prekjučer. Tek sada to znamo. Kinesko cjepivo još uvijek nema rezultate treće faze i ne možemo znati kakvo je to cjepivo. U Europi dodatno imamo legislativu koja traži da lijekovi trebaju proći nacionalni postupak registracije. Ako se želite iči cijepiti u Beograd, to je vaš izbor. U Hrvatskoj se možete cijepiti kada dođete na red sa cjepivima koja su registrirana na području EU, rekao je Capak.

Božinović se osvrnuo na mogućnost uviđenja covid-putovnica.

- Sigurno je da će se o tome raspravljati na razini EU jer je to jedinstveno tržište. To će se pitanje rješavati na razini Europe i nema logike čak ni za Švedsku da ima režim koji nije kompatibilan s članicama EU. U ovom trenutku mi ne mislimo da je pravi moment da se ide u tom smjeru zbog toga što se nitko nije u Europi ni svijetu toliko procijepio da bi se na temelju toga mogla donositi zajednička pravila o putovanju ili nečem drugome. Mislim da će se situacija sa cijepljenjem stabilizirati u idućih mjesec dana, a to će intenzivirati i razgovore na ovu temu. To se neće nametati nego će biti logika stvari. Sada donijeti tu odluku bi bilo diskriminatorno prema većini ljudi koji se nisu još cijepili.

Beroš je odgovorio na pitanje o mogućnosti popuštanja mjera.

- Kada budemo opet donosili odluke, a znamo rokove, epidemiološka struka će reći treba li mijenjati kriterije.

- Preporuke za kulturu su donešene u situaciji teške epidemiološke situacije. Donijeli smo stroge mjere i jedna smo od rijetkih zemalja EU koja dopušta kulturnu djelatnost i aktivnosti, dodao je Capak.

Koliko je realno da se odluke revidiraju 15.2. jer je novca za potpore sve manje, upitali su novinari Božinovića.

- Ovo još nije turistička sezona, još je početak veljače. Kontekst je bitan. Ovo je pad, ali on treba biti veći. Malo se usporilo cijepljenje. Imamo iskustvo od prošle godine da kad dođe proljeće, virus se manje širi, ali ipak se širi u određenim situacijama. Ne isključujemo niti jednu mogućnost. Što će biti to vam nitko trenutno ne može reći zbog toga što je ovaj virus pokazao da se u 10 dana situacija može rapidno promijeniti. Treba imati u vidu sve činjenice. Mi smo uspjeli spustiti broj zaraženih i hospitaliziranih, a nismo uveli najstrože mjere koje postoje u nekim zemljama, rekao je Božinović.

19. travanj 2024 20:36