StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetUspon političarke

Bosna i Hercegovina dobila prvu premijerku u svojoj povijesti; otkrivamo tko je Borjana Krišto, najbliža suradnica Dragana Čovića i bivša poduzetnica s nemalom imovinom

Piše Zoran Šagolj/sd
28. prosinca 2022. - 16:30

Bosna i Hercegovina dobila je u srijedu prvu premijerku u svojoj povijesti. Riječ je o Borjani Krišto, istaknutoj dužnosnosnici HDZ-a BiH i najbližoj suradnica šefa ove stranke, Dragana Čovića, piše Slobodna Dalmacija.

Za predsjedateljicu Vijeća ministara BiH, što je pandam vladi na državnoj razini, Krišto je izglasana na izvanrednoj sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine. Za nju su odreda bili zastupnici iz nove vladajuće većine, u kojoj su uz HDZ i SNSD Milorada Dodika, te osam bošnjačkih stranaka, koje predvodi SDP. Protiv je, očekivano bila oporba, u kojoj su sada bošnjački SDA i DF, te srpski SDS-i PDP. Omjer glasova je bio 23 naprema 15.

Krišto je prethodno kao mandatar dobila većinsku podršku u Predsjedništvu BiH, gdje su za nju digli ruku bošnjački i srpski članovi (Denis Bećirović i Željka Cvijanović), dok je protiv bio nominalno hrvatski, a u praksi drugi bošnjački član, Željko Komšić. Iako je po slovu Ustava mogao zatražiti očitovanje hrvatskog kluba u Domu naroda federalnog Parlamenta, Komšić se nije usudio na takvo što, jer bi se pokazalo da uopće nema podrške među Hrvatima.

Borjana Krišto je rođena 1961. godine u Livnu. Diplomirala je 1984. na Pravnom fakultetu u Banja Luci, a pravosudni ispit je položila u Sarajevu. Od 1995. godine je članica HDZ-a. Prije političke, karijeru je gradila u gospodarstvu, uglavnom lokalnim poduzećima poput Agro Livna, Gubera, Likoma i Livno busa. Prva istaknutija politička dužnost bila je ona ministrice pravosuđa u Herceg-bosanskoj županiji.

Njezin uspon u stranci počeo je onog trenutka kada je HDZ BiH preuzeo Dragan Čović, kojem je danas i zamjenica. Bila je prva žena na čelu Federacije BiH, a veći dio političkog angžmana provela je u zastupnčkim klupamna, kako federalnog, tako i državnog parlamenta. U dva navrata HDZ ju je kandidirao za hrvatskog člana kolektivnog Predsjedništva država, ali je oba puta izgubila od Željka Komšića. Posljednji put je to bila na općim izborima u listopadu ove godine, kada je dobila preko 200 tisuća glasova i pobijedila u svim većinski hrvatskim sredinama.

Iako je znala da nema šanse protiv Komšića, koji je imao svaku vrstu pomoći bošnjačkog političkog i vjerskog vrha, ušla je u utrku kao odani čovjek stranke. Mnogi su tvrdili da je time spašavala samog Čovića od izvjesnog poraza. On joj se sada odužio premijerskom funkcijom, ali to može biti i nagrada za sve godine njihove dosadašnje suradnje.

Iako se špekuliralo u više navrata, njihov odnos nikada nije bio ozbiljnije narušen na način da bi Krišto eventualno poželjela iz drugog prijeći u prvi stranački plan. Njezin položaj ‘prve do‘ nije doveden u pitanje ni kada je došlo do raskola unutar HDZ-a na relaciji Tomislav Grad – Livno, gdje je imala istaknutu ulogu, a stranka na koncu ostala bez vlasti kako u Županiji, tako i u nekadašnjem Duvnu. Isto tako vješto je eskivirala bilo kakvo propitivanje nekih svojih poteza pozeta iz prošlosti (slučaj Livno bus), kao i pitanje svoje nemale imovine.

Tražeći u srijedu podršku zastupnika, nastupila je vrlo pomirljivo, poručujući kako je BiH njezina domovina i pozvavši sve da iza sebe ostave sukobe i iskoriste priliku koja se pruža.

- Stanovnici BiH zaslužuju budućnost u kojima ćemo se svi uvažavati, a iza sebe ostaviti sukobe. Izazovi pred nama moraju biti motiv za međusobodno uvažavanje i suradnju. Prepoznali smo mnoge od tih izazova, poput odlaska mladih ljudi, ekonomske krize, energetskih i infrastrukturnih projekata, reforme sigurnosno-obavještajnog sustava, reforme izbornog zakona… - rekla je.

Jasno se založila za put BiH prema Europskoj uniji, ali je po pitanju članstva u NATO-u, čemu se protivi srpska strana, pokazala dozu diplomatičnosti.

- NATO put je važan put BiH. Integracija nije samo vojno nego i političko pitanje. Svjesna sam da je BiH zemlja konstitutivnih naroda i u kojoj u svakom pitanju moramo imati konsenzus. U okviru nadležnosti ćemo raditi na pronalasku dogovora o vanjskopolitičkim pitanjima, pa i u području NATO integracija – poručila je.

Nakon potvrđivanja u parlamentu, Krišto će imenovati ministre u Vijeću ministara BiH, koje također mora potvrditi Predstavnički dom BiH.

24. travanj 2024 18:49