StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetEksplozivne tvrdnje

Boris Johnson: ‘Njemačka je priželjkivala da Rusi brzo pregaze Ukrajine, a Francuzi....‘

Piše dv
23. studenog 2022. - 10:36

Boris Johnson iznio je sugestiju da je Njemačka priželjkivala brzi poraz Ukrajine dok je Francuska čitavu situaciju negirala sve dok ruske trupe nisu prešle granicu, piše Daily Mail.

Bivši premijer Velike Britanije rekao je da su prije invazije 24. veljače postojali različiti stavovi o napetostima između zaraćenih zemalja pri čemu je istaknuo tri najistaknutije nacije EU-a.

‘Njemački stav je u jednoj fazi bio da ako se to već dogodi, što bi bila katastrofa, onda bi bilo bolje da se cijela stvar brzo završi i da Ukrajina odustane od borbe. Mislio sam da je to katastrofalan način gledanja na stvari. Ali mogu razumjeti zašto su tako mislili.‘

Njemačka je nakon Putinove invazije nastojala smanjiti svoju ovisnost o ruskoj energiji, ali pred tom je zemljom i dalje zima u kojoj će potencijalno doći do nestanaka električne energije zbog čega su u rujnu najavili dodatnih 199 milijardi eura energetske pomoći. Johnson je dodao: ‘Francuzi su do posljednjeg trenutka sve poricali. U to nema sumnje.‘

Francuski predsjednik Emmanuel Macron bio je na meti kritika zbog načina na koji se nosi s krizom - posjetio je Kremlj samo nekoliko tjedana prije nego što je Ukrajina napadnuta.

Johnson je također rekao da je talijanska vlada pod Mariom Draghijem ‘u jednoj fazi jednostavno govorila da neće moći podržati stajalište koje smo zauzeli‘ - unatoč tome što je ranije rekao novinama La Repubblica da su se po tom pitanju međusobno složili.

Oklijevanje Italije ponovno je povezao s ovisnošću te zemlje o ruskom plinu. No rekao je i da je Zapad brzo shvatio da se s Putinom ne može pregovarati i da je potrebna ujedinjena fronta.

image

Emmanuel Macron 

Ludovic Marin/Afp

Dodao je da je ‘EU radila briljantno‘ od invazije: ‘Nakon svih mojih strepnji odajem priznanje načinu na koji je EU djelovala.‘

Glasnogovornik njemačke vlade odbio je komentirati Johnsonove riječi, a Elizejska palača nije odgovorila na zahtjeve za komentarom. Za komentar su zamoljeni i izvori bliski bivšem talijanskom premijeru Draghiju.

Johnsonovi komentari stižu u trenutku kad prokremaljski vojni stručnjaci kažu da bi se Rusija mogla povući iz nuklearne elektrane u Zaporižju nakon višemjesečnog neprekidnog granatiranja.

Grupa ruskih blogera blisko povezanih s Putinovim režimom izjavila je kako vjeruje da je Moskva spremna predati ukrajinsko postrojenje, zauzeto u ožujku, UN-ovoj Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju (IAEA).

Rybar, popularni Telegram kanal koji je točno predvidio kada će se Herson vratiti pod ukrajinsku kontrolu, tvrdi da se razgovaralo o predaji elektrane i dodaje da se ruski nuklearni energetski div Rosatom muči u održavaju tog područja.

Ured ukrajinskog predsjednika odbio je dati uvid u izvješća.

20. travanj 2024 01:39