StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetDOK TRAJU PRIJEPORI

Bokeljska mornarica uvrštena na UNESCO-ovu listu nematerijalnog kulturnog dobra

Piše DV
16. prosinca 2021. - 16:00

Bokeljska mornarica upisana je na listu svjetske nematerijalne kulturne bašitine UNESCO-a.

Konferencija Komiteta za nematerijalnu kulturnu baštinu UNESCO-a održana je u Parizu, pišu crnogorski mediji. "Bokeljska mornarica je tradicionalna, nevladina pomorska organizacija osnovana u Kotoru u Crnoj Gori 809. godine. Njezin nastanak vezuje se za dolazak moći Svetog Tripuna, zaštitnika grada Kotora. Sastavljena od zajednice pomoraca s vojnim, ekonomskim, obrazovnim i humanitarnim funkcijama, Bokeljska mornarica je dva stoljeća imala memorijalnu ulogu, čuvajući i promovirajući pomorsku povijest i tradiciju.

image
Bokeljska mornarica uvrštena na UNESCO-ovu listu nematerijalnog kulturnog dobra
Twitter

Članstvo je dobrovoljno i otvoreno za muškarce, žene i djecu svih uzrasta. Organizacija je zasnovana na poštivanju ljudskih prava i vjerske, nacionalne i kulturne raznolikosti. Tijekom svečanih proslava, članovi nose šarene tradicionalne uniforme, nose povijesno oružje i izvode tradicionalno kolo. Bokeljska mornarica je okosnica godišnjih svečanosti Svetog Tripuna, koje se održavaju od 13. siječnja do 3. veljače i obuhvaćaju procesiju i niz rituala u katedrali. Vanjske svečanosti počinju tradicionalnim kolom Bokeljske mornarice, a zatim slijedi procesija koja nosi moći Svetog Tripuna glavnim gradskim trgovima i ulicama. Tisuće gledatelja sudjeluje u procesijama u povijesnom centru i prate svečane događaje. U pripremama aktivnosti sudjeluje i stotine žena, muškaraca i djece", navodi se na web stranici UNESCO-a.

Bokeljska mornarica, za koju se smatra da je najstarija postojeća pomorska organizacija na svijetu, 2013. godine proglašena je zaštićenim nematerijalnim dobrom Crne Gore.

Ipak bokeljski Hrvati nisu najzadovoljniji, smatrajući to pokušajem da se ona istrgne iz njegove baštine i katoličke tradicije i pripoji samo Crnoj Gori.

20. travanj 2024 15:40