StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetESKALACIJA SUKOBA U UKRAJINI

Bivši zamjenik vrhovnog zapovjednika NATO-a: ‘Najgore što nam se može dogoditi je rat s Rusijom‘

Piše dv
28. travnja 2022. - 11:54

Bivši zamjenik vrhovnog zapovjednika NATO-a za Europu general Sir Richard Shirreff komentirajući eskalaciju sukoba u i oko Ukrajine te ulogu NATO-a, upozorio je da bi Vladimir Putin mogao reagirati agresivno.

"Najgore što se može dogoditi je rat s Rusijom. Pripremajući se za najgore, najvjerojatnije će se tako odvratiti Putina, jer u konačnici on poštuje samo snagu."

Naime, ruski predsjednik Vladimir Putin upozorio je na munjevitu odmazdu ako se druge zemlje umiješaju u sukob u Ukrajini te poručio Sjedinjenim Državama da prestane slati oružje rekavši da velike zapadne isporuke oružja raspiruju sukob. Putin je rekao da Zapad želi Rusiju podijeliti.

image

Vladimir Putin i Antonio Guterres FP)

Vladimir Astapkovich/AFP

"Ako netko namjerava izvana intervenirati u događaje koji su u tijeku i stvoriti strateške prijetnje Rusiji koje su nama neprihvatljive, treba znati da će naši uzvratni udari biti munjeviti.Imamo sve alate za to, stvari kojima se sada nitko drugi ne može pohvaliti. I nećemo se hvaliti, koristit ćemo ih ako treba. I želim da to svi znaju", rekao je Putin.

Rat u 21. stoljeću je ludost, rekao je u četvrtak glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres nakon dolaska u Borodjanku, u predgrađu Kijeva, gdje su Rusi, kako navode Ukrajinci, počinili zločine tijekom okupacije tog područja u ožujku.

Guterres, kojemu je ovo prvi posjet Ukrajini od početka ruske invazije 24. veljače, dao je ovu izjavu novinarima ispred ruševina stambenih zgrada, u pratnji ukrajinskih vojnika i mjesnih čelnika.

"Zamišljam svoju obitelj u jednoj od ovih kuća koje su danas razorene i spaljene", rekao je novinarima. "Vidim moje unuke kako bježe u strahu. Rat je ludost u 21. stoljeću, nikakav rat nije prihvatljiv u 21. stoljeću", dodao je.

Antonio Guterres je zatim posjetio Buču, drugo predgrađe Kijeva, gdje su Rusi, po optužbama Ukrajinaca, počinili ratne zločine. Tijekom poslijepodneva sastat će se s predsjednikom Volodimirom Zelenskim.

image

Antonio Guterres u Kijevu

Sergei Supinsky/AFP

UN-ov glavni tajnik doputovao je u srijedu navečer u Ukrajinu nakon posjeta Moskvi u utorak, kada se sastao s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i pozvao Rusiju da surađuje s UN-om u evakuaciji civila s bombardiranih područja, napose s istoka i s juga Ukrajine, gdje je sada središte ruske ofenzive.

Istovremeno, rusko ministarstvo obrane priopćilo je da su ruski projektili tijekom noći pogodili četiri ukrajinska vojna cilja, uništivši dva skladišta raketa i streljiva u blizini naselja Barvinkove i Ivanivka na istoku zemlje.

Reuters javlja kako je ministarstvo obrane reklo da su ruske snage također srušile ukrajinski zrakoplov Su-24 u blizini Luganska. Ruske tvrdnje nisu neovisno provjerene.

A Financial Times piše da se neki od najvećih europskih uvoznika plina spremaju prešutno udovoljiti ruskim zahtjevima da se energenti moraju plaćati u rubljima. Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen opisala je ruski potez kao "ucjenu".

19. travanj 2024 01:11