StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetzahvalan do neba

Bivši meksički ministar sporta Nelson Vargas vatreni je navijač: ‘Hrvati su mi spasili srce, sada kuca za Hrvatsku!‘

Piše Ivica Marković
13. prosinca 2022. - 09:27

Da barem pola zemaljske kugle navija za “vatrene” i da žele da oni osvoje Mundijal u Kataru to svi znamo, a za “vatrene” navija i Nelson Vargas, bivši ministar sporta Meksika. Najveći “krivci” što Vargas navija za Hrvatsku su liječnici i medicinsko osoblje KBC-a Split.

Život priča razne, ponekad tužne, a ponekad lijepe i pozitivne priče, a Vargasova priča pokazuje kolika može biti zahvala jednog čovjeka kojemu je u Hrvatskoj prošlog ljeta spašen život.

Vargasova priča izišla je u nekoliko meksičkih medija, a najdojmljiviju smo pročitali onu iz novina “El Universal”.

Dakle, radi se o Meksikancu Nelsonu Vargasu, čovjeku u 80-im godinama života koji je jako poznat u Meksiku, koji je cijeli svoj život posvetio sportu i koji je vrstan plivač.

U teškom stanju

- Gospodin Vargas bio je trener mnogim generacijama meksičkih plivača, bivši je ministar sporta Meksika, vlasnik 17 sportskih centara i akademija s 23.000 studenata, osoba čija se riječ najviše cijeni kada je riječ o sportu u Meksiku, državi sa 130 milijuna stanovnika, kazuje nam Marin Bosotina, počasni konzul Meksika u RH.

Vargas je u rujnu ove godine smješten u KBC-u Split na Kliniku za unutarnje bolesti, odnosno Zavod za intenzivnu medicinu s kliničkom farmakologijom i toksikologijom.

- U bolnicu je bio smješten zbog insuficijencije srca i u KBC-u Split je bio zaprimljen u teškom stanju te su mu liječnici i medicinsko osoblje KBC-a Split doslovno spasili život. Između ostalog, zbog toga se i “zaljubio” u Hrvatsku i sada je u Meksiku najveći navijač naših “vatrenih”. Zahvalan je cjelokupnom osoblju KBC-a Split, a posebno prof. dr. sc. Vedranu Kovačiću, dr. Ivanu Jerkoviću i višim medicinskim sestrama Mariji Skejić i Mariji Raić - govori Bosotina.

Ovo je priča Nelsona Vargasa.

- Iako nisam veliki zaljubljenik u nogomet, oduvijek sam osjećao divljenje za igru nogometne reprezentacije Brazila. Imao sam priliku viđati mnoge velike nogometaše koje je dala ta nacija i još sam jedan od onih u Meksiku kojima je, osim naše meksičke reprezentacije, brazilska na drugom mjestu.

Međutim, za vrijeme moga putovanja u Pueblu, prilikom četvrtfinalne utakmice na Svjetskom prvenstvu u Kataru 2022., između Hrvatske i Brazila, mnogi su se iznenadili kada su me vidjeli s navijačkom kapom hrvatske reprezentacije - prepričava Vargas.

Neki koji ga nisu poznavali pitali su ga zašto nosi kapu s hrvatskim obilježjima, a oni koji ga poznaju pitali su što se dogodilo s njegovom strašću za brazilskom reprezentacijom.

image

Nelson Vargas na sva usta hvali KBC Split i hrvatsko zdravstvo

 

El Universal/Zuma Press/Profimedia/El Universal/Zuma Press/Profimedia

Vječna zahvala

- Za sve to, za to moje “navijačko stanje” ima jedan vrlo jednostavan razlog. Početkom rujna ove godine, za vrijeme mog putovanja po Europi, u sklopu Međunarodnih dječjih igara, prošao sam dijelom balkanskih zemalja. Bilo je to putovanje na kojemu se baš nisam osjećao dobro i zapravo sam platio cijenu jer se nisam čuvao.

Kada sam se najlošije osjećao naišao sam na veliku podršku i pomoć počasnog konzula Meksika u RH Marina Bosotine i njegove supruge Graciele Arroyo, bivše meksičke plivačice, koja je 70-ih i 80-ih godina prošlog stoljeća plivala za Meksiko. Njih dvoje su mi pomogli kako bi me primili u jednu od najboljih hrvatskih bolnica, u kojoj su se jako dobro brinuli o meni te sam izišao potpuno izliječen, ističe Vargas.

Ta, kako Vargas kaže, “jedna od najboljih bolnica” je KBC Split.

- Kao što sam već rekao, od tog trenutka moja zahvala liječnicima i obitelji Bosotina bit će vječna. Naravno, ta briga i ljubav koju sam dobio izazvala je u meni veliku ljubav za tu zemlju, njezine ljude i kulturu. Sada mi je drago gledati hrvatsku reprezentaciju na Svjetskom prvenstvu, a ja ću sačuvati sve dresove brazilske reprezentacije i naravno jednu kapu sa srcem i natpisom “Hrvatska” u simboličnim bojama te nacije - ističe Vargas.

Dalje Vargas napominje kako treba priznati da je Hrvatska već neko vrijeme glavni protagonist Svjetskog prvenstva i da se možda svima ne sviđa naš stil igre, ali nas odlikuje disciplina, ljubav za ekipu i državu Hrvatsku, što nas čini izuzetno borbenima.

- Ne znam dokle će doći ova ekipa, ne znam hoće li postati finalisti, sada idu u polufinale s Argentinom, ali ja ću ih bodriti, navijati i gajiti posebne osjećaje za njih, istaknuo je Vargas.

Lijepo je znati da u Meksiku postoji čovjek koji svim svojim srcem navija za Hrvatsku i koji je iz Hrvatske ponio tako lijepe osjećaje.

Vargasove zdravstvene neprilike započele su kada je krenuo na put izvan Meksika kako bi pratio meksičke plivače koji su sudjelovali na raznim natjecanjima.

Nisam se čuvao...

- Putovanje me skupo koštalo jer sam riskirao zdravlje i život. Prije puta nisam htio ništa govoriti kako ne bih zabrinuo ostale, ali sada, kada se osjećam dobro, mogu vam ispričati što mi se dogodilo i ujedno zahvaliti onima koji su mi pomogli.

Sve je započelo u vrijeme kolumbijskog državnog prvenstva na koje sam odlučio ići nakon što sam prebolio COVID-19 i nisam se sto posto oporavio. Nakon toga vratio sam se u Meksiko i otišao u Queretaro na turnir Nuevos Valores, na kojem je sudjelovalo blizu tisuću plivača. Tamo sam bio tri dana, ali nisam se osjećao dobro, no htio sam poduprijeti momke do te mjere da sam otišao i slaviti naslov Nuevos Valores s ekipom iz grada u Aguascalientes, kazuje Vargas.

Nakon toga predstojao mu je i put u Veliku Britaniju, na Međunarodne dječje igre.

- Otišli smo u Coventry i to putovanje je bilo još gore, imao sam napad koji se dodatno zakomplicirao respiratornim problemima. Dobio sam potrebnu njegu i činilo se da se oporavljam, tako da sam nastavio planirati s momčadi put do Londona, a nakon toga povratak u Madrid.

Počeo sam se osjećati dosta loše, pio sam lijekove koje su mi bili propisali liječnici iz Meksika. Također sam imao već planirano putovanje u Hrvatsku i odlučio sam ga odraditi.

U Hrvatskoj sam se osjećao jako loše, no imao sam sreću da sam naišao na prijatelje, posebno konzula Bosotinu i njegovu suprugu Gracielu, koji su mi jako pomogli.

Pomoć obitelji Bosotina

Smješten sam u bolnicu, bio sam u rukama vrsnih liječnika, koji su se za mene jako dobro pobrinuli. Stoga zahvaljujem svima koji su mi pomogli da ozdravim i ostanem na životu. Obitelj Bosotina potrudila se da odem u splitsku bolnicu, gdje su, uz odgovarajuću njegu, svi moji zdravstveni problemi prošli, ističe Vargas.

Nakon dva dana intenzivne njege Vargas je započeo rehabilitaciju.

- Na moje iznenađenje uistinu sam se osjećao dobro, bio sam u kontaktu s mojim kardiologom i nikako ne mogu razumjeti kako sam se počeo tako čudesno dobro osjećati. Stoga moram zahvaliti svim tim ljudima zbog pažnje koju su mi pružili.

Osjećam se potpuno zdravo, osjećam se potpuno nov, ali bilo je jako teško, budući da sam dobio skoro 10 kilograma zbog tekućine koja se kupila u mom tijelu, što je uistinu bilo jako loše, zaključio je Nelson Vargas.

22. travanj 2024 17:09