StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetA PORINA DOBIVA...|

BESKRAJNO OBIČAN VELIKAN Na godišnjicu smrti Olivera Dragojevića na HTV-u premijera filma o njegovu životu i nastanku nezaboravnih pjesama

Piše DV
26. srpnja 2020. - 08:59
Hrvatska radiotelevizija na drugu godišnjicu smrti Olivera Dragojevića, u srijedu, 29. srpnja, s početkom u 20.05 na Prvom programu, premijerno prikazuje dokumentarni film "A Porina dobiva – Oliver Dragojević" scenarista i redatelja Tonija Volarića.
Film je nastao u vanjskoj produkciji Unison Pro u sklopu HRT-ova serijala "A Porina dobiva...".

Trajanje svakog dijela serijala predviđeno je na 55 minuta, ali film o Oliveru produljen je na čak 70 minuta, navodi Slobodna Dalmacija.

- Naprosto o tako velikom glazbeniku i čovjeku nije moglo stati u manje i zahvalan sam HRT-u što se nisu slijepo držali pravila – pojašnjava redatelj.

- U filmu ima dosta Oliverovih hitova, htio sam da film izazove emocije i da gledatelji pjevaju, pa će se kad završi osjećati kao da su izišli s koncerta - ističe autor.

Oliver je bio jako pristupačan čovjek i nadam se da sam ga takvog uspio prikazati. Nije volio intervjue, smatrao ih je nužnim zlom. I zbilja je najviše volio svirati i pjevati, mnogi zaboravljaju koliko je on instrumenata svirao.
Njemu je najdraže bilo sjesti za klavir, ili uhvatiti harmoniku ili klarinet, mogao je po cijele noći svirati i pjevati s ljudima, ispričao je autor.

- Oliver je bio beskrajno običan čovjek i to ne govorim samo kurtoazno, u to sam se uvjerio radeći film. Recimo, naziv njegova zadnjeg albuma "Tišina mora" govori o tome kako je uživao biti satima na moru zato što, kako je rekao, tamo ništa ne čuje.
Njegova Vesna je, dok smo snimali, bila izuzetno susretljiva. Znate, ako ti netko od bližnjih ne otvori dušu nećeš imati dobar film. Mislim da je obitelj zadovoljna urađenim s obzirom na to da nismo išli u žutilo – dodao je autor filma i obećao da će javnost prvi put doznati mnoge pojedinosti o Oliverovu životu, koje nisu znali i vidjeti dosad neobjavljene snimke.

O velikom Oliveru govore još prijatelji Brico, Bata, Vinko Barčot, Zlatan Stipišić Gibonni, Zorica Kondža, Tedi Spalato, Tomislav Mrduljaš, Ante Gelo i drugi.

Film donosi i priče o nastanku mnogih pjesama koje su obilježile Oliverovu dugu pjevačku karijeru, od mnogih proglašenog najpopularnijim i najobožavanijim u povijesti hrvatske zabavne glazbe.
18. travanj 2024 09:29