StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetintegracija zdravstva

Beroš najavio da ćemo uskoro s uputnicama na pretrage i kod privatnika, ali oni nisu time oduševljeni: ‘Cijene HZZO-a nisu dostatne! Pa nećemo valjda iz svoga džepa još i plaćati uslugu koju radimo‘

Piše Ivica Marković/ sd
10. studenog 2021. - 20:35

Na sjednici Gospodarskog socijalnog vijeća sindikati, poslodavci i ministar Vili Beroš jednoglasno su prihvatili prijedlog da se uskoro, zbog epidemije koronavirusa i sve većeg broja COVID pacijenata u bolnicama diljem Hrvatske, u akreditiranim privatnim bolnicama počnu primati pacijenti na teret HZZO-a, piše Slobodna Dalmacija.

I oni su prihvatili ovaj prijedlog koji je trebalo donijeti puno ranije, jer liste čekanja u Hrvatskoj postoje odavno, a COVID je među nama već puni 21 mjesec.

- Slažem se da je takvu odluku ili prijedlog trebalo donijeti puno ranije, jer smo na tome da privatnici u Hrvatskoj postanu dio javnog zdravstva inzistirali prije puno vremena. Očigledno im je sada zagustilo i ad hoc žele nešto uraditi. No, iako se radi o zakašnjelom prijedlogu, smatram da ga treba iskoristiti, naravno ako u svemu tome Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje koji diktira cijenu zdravstvene usluge i privatnici nađu zajednički jezik, odnosno interes - kaže dr. Vikica Krolo, zamjenica predsjednika Hrvatske liječničke komore.

Koliko će ih pristati?

Ovaj "papirnati" prijedlog još uvijek nije zaživio, a kada će i hoće li ostaje vidjeti, prvenstveno zbog toga jer treba vidjeti koliko će privatnih klinika ili poliklinika naći interes u svemu ovome, jer će im HZZO plaćati, odnosno ponuditi plaćanje njihovih usluga po onoj cijeni koju plaća bolnicama, a bolnice su - uvijek u minusu.

image
Vikica Krolo
Željko Puhovski/Cropix

- Mi zakonski ne možemo i ne smijemo plaćati usluge privatniku više negoli plaćamo državnim zdravstvenim ustanovama. Cijena je formirana i ona će biti identična i za privatnika i za državnu zdravstvenu ustanovu, odnosno za sve one koji su u mreži zdravstva. Jednako se plaćaju radiološke pretrage na KBC-u Rebro ili KBC-u Split i "Medikolu".

Nema nikakve razlike. Istini za volju, mogli smo proteklih godina staviti na tržište određenu svotu novca kada bi bile velike liste čekanja i s privatnicima ugovoriti određeni broj radioloških pretraga, dok se te liste čekanja ne smanje. Ali i to se opet radilo po cijenama koje su plaćane i bolnicama, kazao nam je Lucijan Vukelić, ravnatelj HZZO-a.

Dakle, cijene koje će biti plaćane privatnicima bit će identične onim cijenama koje se plaćaju bolnicama. E, sada ostaje vidjeti koliki će to interes pobuditi kod privatnika, ako se zna da "država" uvijek plaća cijenu koja je manja od tržišne cijene nekog postupka ili nekog operativnog zahvata. Između ostalog i zbog toga bolnice jesu u minusu.

image


 
Saša Burić/Ilustracija/Cropix

Teško je očekivati da će neki privatnik liječiti onkološkog ili ortopedskog pacijenta po onoj cijeni po kojoj će biti u gubitku. Tko će njemu pokriti taj minus?

- Cijene HZZO-a nisu dostatne ni nama koji imamo malu, običnu privatnu ambulantu, a kamoli onima koji vrše operativne zahvate. Rad liječnika u Hrvatskoj je podcijenjen, ali to je tako godinama i mi se nismo u svojim promišljanjima, kada je u pitanju zdravstveni sustav, makli s početne pozicije već 30 godina, od osamostaljenja Hrvatske. Ako zaživi ovaj prijedlog koji je prihvatio GSV, to će vam biti "uzmi ili ostavi". Dakle, neki će privatnici prihvatiti te cijene, ali vjerujem da će ih biti puno više koji neće prihvatiti cijene koje budu ponuđene. Pa neće privatnik iz svoga džepa još i plaćati uslugu koju je uradio. U Hrvatskoj ne postoji prava cijena rada i materijala u bolnicama i zato jesu u minusima, a privatnik nešto mora i zaraditi, jer mora sam isplatiti plaće, poreze, prireze, davanja na plaće, amortizaciju uređaja... - kaže Krolo.

Benefit za pacijente

Prema mišljenju naše sugovornice, puno ranije je trebalo uvesti privatno zdravstvo u javno.

- Trebalo je one koji su zainteresirani uključiti u ovaj sistem i sigurna sam da liste čekanja za radiološke pretrage ili operativne zahvate ne bi bile ovolike kolike jesu. Od ovog prijedloga, ako zaživi, pacijenti će biti ti koji će imati najveću korist, jer njih nije briga je li im uslugu pružio privatnik ili javna ustanova. Pacijentu je bitno da je dobio svoj nalaz, svoju dijagnozu i da se može liječiti i ne čekati mjesecima na pregled ili operaciju.

image
Vili Beroš
Srdjan Vrančić/Cropix

Neki privatnici smatraju da bi im se u ovom slučaju, ako ovaj prijedlog zaživi trebao plaćati nadstandard. Odnosno, ako neki pacijent mora promijeniti kuk, a HZZO mu plaća ugradnju kuka lošije kvalitete (po javnozdravstvenim cijenama), a pacijent želi bolji kuk, tada bi tu razliku u cijeni (nadstandard) trebao po mišljenju privatnika platiti sam pacijent.

Mnogi smatraju da je prihvaćanje ovog plana od GSV-a "privatiziranje" hrvatskog zdravstva.

- Ako je privatizacija da će pacijent s knjižicom nekog osiguravajućeg društva moći otići u bilo kojeg liječnika u Hrvatskoj, radio on privatno ili u javnoj ustanovi i da će moći, a da ne plati, ostvariti svoje pravo na pregled ili pretragu ili operaciju, onda sam ja apsolutno za privatizaciju zdravstva - zaključuje Krolo.

Javno-privatno parnerstvo, priča koja traje već 12 godina


O problemu javno-privatnog zdravstva govori se već godinama i nismo se puno makli s mrtve točke.
Prije punih 12 godina podupiralo se privatnike da kupuju radiološke uređaje, obećavala su im se brda i doline i govorilo im se da će biti dio javnog zdravstva kroz javno-privatno partnerstvo. I mnogi koju su imali sredstava ili koji su mogli, podigli su kredite i otvorili radiološke poliklinike i krenuli u posao. U početku su im njihove usluge preko crvene uputnice plaćane, pa im je HZZO nakon određenog vremena ograničio brojku pretraga koju mogu mjesečno raditi, preko crvene uputnice, a onda su im uveli mjesečne kvote koliko mogu raditi preko crvene uputnice i koliko će im biti plaćeno.
No, nikada ti privatnici kojima je plaćana ista cijena kao i KBC-u Split ili nekoj drugoj bolnici nisu postali dio javnog zdravstva.

19. travanj 2024 02:21