StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetOGROMAN BROJ ŽRTAVA

Bejrut uzdrmale silovite detonacije, tresao se cijeli grad, podrhtavanje osjetili čak i na Cipru

Piše Jutarnji list
4. kolovoza 2020. - 19:49
Razorna eksplozija odjeknula je u utorak u libanonskoj prijestolnici Bejrutu, a prema prvim podacima najmanje je desetero poginulih i veći broj ranjenih, no bolnički i sigurnosni izvori sugeriraju da bi konačne brojke mogle biti ogromne.
Snažna eksplozija čula se širom grada, uzrokujući paniku u libanonskoj prijestolnici. Prozorska stakla popucala su na zgradama i dućanima, a tamni dim nadvio se nad lukom, u kojoj je navodno odjeknula prva detonacija, ali još uvijek stižu proturječne informacije o točnoj lokaciji eksplozije, piše Jutarnji list.

Zna se da je do eksplozije došlo u luci gdje se nalaze skladišta eksploziva, objavila je libanonska državna agencija NNA. Jedan je drugi izvor rekao da se u skladištima nalaze kemikalije.

Spominju se tako skladište pirotehnike, hala s kemikalijama, ali i skladište oružja. Također, incident se dogodio neposredno uoči izricanja presude za ubojstvo bivšeg premijera Rafika Haririja 2005. godine. Neslužbeni izvori za BBC kažu da je ubrzo došlo i do druge eksplozije, navodno u dijelu grada gdje je bila Haririjeva rezidencija.

Po snimkama na društvenim mrežama, najprije se u luci vidio svijetli dim, a potom je grad zatresla iznimno snažna eksplozija. Stakla na prozorima popucala su na zgradama i na dućanima, a srušili su se i balkoni.

Vjeruje se da je dio ozlijeđenih ostao zatrpan ispod ruševina, a o silini detonacije svjedoči i izvješće Guardiana da se podrhtavanje osjetilo čak na - Cipru, od Bejruta udaljenom 240 kilometara.
- Svi na Cipru su osjetili ovo, izjavio je stanovnik Larnace George za Guardian. - Vrata su mi se tresla, čulo se i osjetilo se kad je grunulo. Mislili smo da je to bilo negdje kod nas. Kuća mi se tresla, dodao je.

- Zgrade se tresu - tvitao je jedan stanovnik Bejruta, dodajući da su sva stakla na prozorima njegova stana "eksplodirala".
"Vidio sam vatrenu kuglu i dim iznad Bejruta. Ljudi su vrištali i trčali, krvarili. Balkoni su odneseni sa zgrada. Prozorska stakla na visokim zgradama su popucala i padala na ulice", rekao je očevidac.

Ministar zdravstva rekao je za Reuters da ima "vrlo velik broj" ranjenih.
Na snimkama koje su se pojavile na internetu vidi se ogroman oblak gustog dima, a svjedoci kažu kako je šteta velika. Lokalni mediji također su izvijestili da se čula eksplozija i u skladištu vatrometa, no zasad o tome nema potvrde.

Dopisnik CNN-a iz Bejruta Ben Wedeman izvijestio je da su razbijeni i prozori u dopisništvu te televizijske mreže.
- Dosta dugo sam u ovom gradu i vidio sam neke prilično velike eksplozije, ali ovo... Ovakvo nešto nikada dosad nisam iskusio, posvjedočio je Wedeman.
- Ako je ovo bilo u skladištu vatrometa kao što neki javljaju, onda je to neki vraški jak vatromet, dodao je Wedeman.
Bolnički izvori iz Bejruta tvrde da očekuju velik broj žrtava, piše Jutarnji list.
20. travanj 2024 10:33