StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetsp u nogometu

AZOP savjetuje navijače da u Katar nose mobitele koje na povratku mogu baciti. Evo koji je razlog

Piše Hina
17. studenog 2022. - 15:43

Agencija za zaštitu osobnih podataka (AZOP) izdala je preporuke za sve hrvatske navijače koji će boraviti u Kataru na Svjetskom prvenstvu u nogometu, a na temelju upozorenja i preporuka u sklopu međunarodne suradnje europskih nadzornih tijela.

Iz Agencije su tako izvijestili da navijači prilikom dolaska u Katar, moraju preuzeti dvije mobilne aplikacije — službenu aplikaciju za Svjetsko prvenstvo - Hayya i aplikaciju za praćenje COVID-a - Ehteraz.

Iz uvodnih postavki aplikacija može se zaključiti da te aplikacije mogu pristupiti podacima korisnika mobitela, pratiti njihovu lokaciju, čitati, brisati ili mijenjati sadržaj s mobitela te sprječavaju mobilnom uređaju da prijeđe u stanje mirovanja, upozorili su iz AZOP-a.

image

‘Burner phone‘

/Shutterstock

Stoga je preporuka da, ako su u mogućnosti, putnici putuju s tzv. ‘burner phone‘, jeftinim ‘prepaid‘ uređajima  koji će moći uništiti, praznim mobilnim uređajem ili mobilnim uređajem koji je resetiran na tvorničke postavke te da navedene aplikacije instaliraju tek neposredno prije polaska i izbrišu ih odmah po povratku.

Također, preporučili su da putnici ograniče internetske veze na usluge koje zahtijevaju autentifikaciju na najnižu moguću mjeru, drže svoj pametni telefon stalno uz sebe i imaju snažnu lozinku za otključavanje mobilnog uređaja.

Iz AZOP-a su napomenuli i da fotografije, video zapise ili digitalne radove koji nisu u skladu sa zakonodavstvom zemlje u koju putuju, putnici ne čuvaju na svojim mobilnim uređajima.

23. travanj 2024 11:05