StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetTko je sljedeći?

Automobili bombe bili su uobičajena pojava za Jeljcinove vladavine 1990-ih, a sada se taj način egzekucija opet vraća: ruska elita u panici nakon atentata na kćerku ‘Putinova filozofa‘

Piše SANDRO POGUTZ/sd
22. kolovoza 2022. - 14:19

Pokušaji ubojstava visokog profila na pripadnike nove, postsocijalističke društvene elite, bili su obilježili kaotične ruske devedesete. Posljednjih su godina ciljali na poslovne ljude i novinare u Ukrajini, a u posljednjih nekoliko tjedana i na proruski nastrojene osobe u dijelovima Ukrajine pod ruskom okupacijom, piše Slobodna Dalmacija.

Ali, ubojstvo ruske nacionalističke novinarke Darije Dugine (29) ovog vikenda ipak  je drukčije. Automobili bombe bili su uobičajena pojava za Jeljcinove vladavine 1990-ih, ali su postali znatno rjeđi u znatno strože kontroliranoj Rusiji predsjednika Vladimira Putina - podsjeća New York Times.

Ovaj put je drukčije...

Svejedno, Rusija je posljednjih godina imala više (pokušaja) atentata visokog profila, ali mete su obično bili protivnici Kremlja, a ne njegovi pristaše.

Iako je Ukrajina uspijevala likvidirati takve osobe u područjima pod ruskom okupacijom u blizini crte bojišnice, nije bilo naznaka da bi mogla izvesti hrabar napad tako blizu same ruske prijestolnice.

Ubojstvo Darije Dugine posebno je upečatljivo jer se dogodilo u blizini blještavog moskovskog predgrađa poznatog kao Rubljovka, u kojem se nalaze vile ruske vladajuće klase.

"Rubljovka drhti", napisao je prokremaljski politički analitičar Sergej Markov na društvenoj mreži Telegram. "Ovaj teroristički čin je poruka za njih: 'Imate se zašto bojati, vi biste mogli biti sljedeći.'"

No, puno toga još je nepoznato o eksploziji koja je u subotu navečer odnijela život kćerke Putinova ideološkog gurua, Aleksandra Dugina. Ruska državna televizija opisala je eksploziju kao toliko snažnu da je razbila prozore na obližnjim kućama.

Nakon što je Rusija anektirala Krim 2014., Dugin je poticao Kremlj da "ubija, ubija, ubija" Ukrajince, a slavio je i Putinovu početak invazije u veljači. Analitičari su dovode u pitanje Duginov istinski utjecaj na agresivnu vanjsku politiku Kremlja, ali on je svakako važna figura okorjelog slavenskog nacionalizma. 

Ponavljajući agresivne stavove svog oca na ruskoj državnoj TV, Darija Dugina također je redovito zagovarala uništenje Ukrajine. Njezini suradnici i prokremaljski komentatori u nedjelju su za atentat okrivili Ukrajinu, ali te optužbe je služebni Kijev odbacio. S druge strane, neki ruski kritičari Kremlja tvrde da su napad mogli isplanirati i zagovornici rata kako bi Putina potaknuli na eskalaciju sukoba.

Julia Latinina, ruska novinarka i Putinova kritičarka, sugerirala je da bi ubojstvo gđe Dugine moglo biti operacija čiji je cilj opravdati pojačanje represije unutar zemlje. "Ovo ubojstvo može biti praćeno potpunim predstojećim terorom", rekla je u videu na YouTubeu.

Ruske vlasti priopćile su u nedjelju da su otvorile istragu o ubojstvu smrti Darije Dugine noć ranije, nakon što je Toyota Land Cruiser koju je vozila eksplodirala na autocesti 50-ak kilometara zapadno od Moskve. Zasad nema dokaza da je ubojstvo povezano s ratom u Ukrajini. Ni Putin ni njegov glasnogovornik nisu se oglasili o tome.

U svakom slučaju, napad je otvorio posljedično novo poglavlje u bogatoj povijesti atentata u Rusiji i Ukrajini.

Do ovog vikenda najzvučniji pokušaj atentata koji se dogodio u Rusiji posljednjih godina bilo je trovanje oporbenog čelnika Alekseja Navaljnog 2020. godine. U tom slučaju, uporaba vojnog nervnog otrova iz sovjetske ere ukazala je na rusku vlast kao osumnjičenika, ali Kremlj je neuvjerljivo zanijekao umiješanost.

I u drugim slučajevima na meti su bili Putinovi protivnici ili njegovi bliski saveznici — od ubojstva oporbenog političara Borisa Njemcova ispred Kremlja 2015. do pucanja na novinarku Annu Politkovskaju u Moskvi 2006. i bivšeg čečenski separatističkog zapovjednika Zelimkana Kangošvilija u berlinskom parku 2019.

Istaknute Putinove pristaše, s druge strane, rijetko su bile mete. U Kijevu je 2015. godine, u atentatu koji nikada nije razjašnjen, ubijen istaknuti ukrajinski novinar Oles Buzina koji je imao izrazito proruski stav i zalagao se za bliže veze između Ukrajine i Rusije.

image

Očevid na mjestu atentata dan nakon ubojstva Aleksandre Dugine

Handout/Afp

Očevim stopama

Darija Dugina krenula je očevim stopama kao novinarska komentatorica. U četvrtak, dva dana prije njezine nasilne smrti, ustvrdila je u talk showu na državnoj televiziji da "zapadni čovjek živi u snu svoje globalne hegemonije". Prije nego što je ubijena u subotu, bila je s ocem na nacionalističkom festivalu Tradicija. Na selfieju koji je objavio Akim Apačev, ruski glazbenik specijaliziran u posljednje vrijeme za ruske borbene pjesme, Dugina (29) je pored svog oca Aleksandra Dugina, s vojnom maskirnom jaknom vezanom oko struka.

"Neprijatelj je pred vratima", napisao je Apačev na društvenim mrežama u nedjelju. "Počivaj u miru, Darija. Bit ćeš osvećena!"

Prošlog je mjeseca britanska vlada uvela sankcije Dugini, navodeći je kao "čestu i visoko profiliranu širiteljicu dezinformacija u vezi s Ukrajinom i ruskom invazijom na raznim internetskim platformama". Sjedinjene Države uvele su joj sankcije još u ožujku.

Bila je koautorica knjige u nastajanju, o ratu u Ukrajini pod naslovom "Knjiga Z", po oznaci ispisanoj na ruskim tenkovima.

U lipnju je otputovala u ukrajinski grad Mariupolj koji su zauzele ruske snage. Rekla je tada državnoj ruskoj radijskoj postaji da je čeličana Azovstalj, gdje su se branitelji grada zadržali do kraja, bila ispunjena "sotonističkom", "crnom energijom".

Poput svog oca, Darija Dugine ponudila je ideološki okvir za agresivnu vanjsku politiku Vladimira Putina. U intervjuu za rusku televizijsku kuću nekoliko sati prije svoje smrti, citirala je teorije Samuela Huntingtona i drugih znanstvenika kako bi opisala rat u Ukrajini kao neizbježan sukob civilizacija. "Ovo je liberalni totalitarizam, ovo je liberalni fašizam, ovo je zapadni totalitarizam", rekla je, opisujući protiv čega se Rusija, prema njezinom mišljenju, bori. "Došlo je do kraja."

Ruski ultranacionalisti pozivaju na osvetu

Dugina u Rusiji svejedno nije bila naročito poznata izvan ultranacionalističkih krugova. No, čitani blogeri i komentatori koji su je poznavali opisali su njenu smrt kao tragediju i pozvali na osvetu. "Ovo se dogodilo u glavnom gradu naše domovine", napisao je na društvenim mrežama prokremaljski televizijski voditelj Tigran Keosajan. Misleći na lokaciju ureda ukrajinskog predsjednika, dodao je: "Ne razumijem zašto u Bankovoj ulici u Kijevu još uvijek postoji ijedna zgrada."

Rijedak napad na članicu prokremaljske elite — koji jako podsjeća na ubojstva u kaotičnim moskovskim 1990-iima — ima potencijal da dodatno uzdrma Putinove napore da nastavi rat u Ukrajini, a da pritom zadrži osjećaj normalnosti kod kuće. Do njega je došlo nakon brojnih ukrajinskih napada duboko iza prve crte bojišnice na poluotoku Krimu, koji je pod kontrolom Rusije, pa mnogi od najvatrenijih zagovaratelja rata pozivaju Putina da pokrene novi, snažniji napad na Ukrajinu.

No, ponovimo: Kijev ne preuzima odgovornost za ovaj atentat, a ni Kremlj zasad ne tvrdi da su ga izvršili Ukrajinci. No, niti ne odbacuje tu mogućnost.

Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Maria V. Zaharova napisala je na Telegramu da, ako je Ukrajina odgovorna, "onda moramo govoriti o politici državnog terorizma koju provodi kijevski režim". “Čekamo rezultate istrage”, napisala je.

24. travanj 2024 21:03