StoryEditorOCM

Angela Merkel je održala posljednji govor u Bundestagu, vladala je oproštajna atmosfera. Bliži se kraj jedne ere...

Piše slobodna dalmacija
24. lipnja 2021. - 18:28

Izvana gledano se nije moglo naslutiti da će govor žene, koja je stala za govornički pult, biti drugačiji, poseban. Njemačka kancelarka, Angela Merkel je već 16 godina, četiri puta godišnje, pred Bundestagom davala službeno priopćenje vlade. Dosada ukupno 64 puta. Ovaj je svakako bio posljednji, jer Merkel će se nakon izbora u rujnu povući sa funkcije i više neće biti članica parlamenta.

Merkel je svih ovih godina davala priopćenja o financijskoj i europskoj politici, o zaštiti klime, odustajanju od nukelarne energije i Brexitu. O izbjegličkoj politici. No, uvijek u istom stilu: trezveno, stručno i potkrijepljeno činjenicama, piše Deutsche Welle, a prenosi Slobodna Dalmacija.

„Pandemija još nije prošla“

Tako je bilo i ovaj put. Tema je bila samit šefova država i vlada zemalja Europske unije u Bruxellesu. Merkel je hvalila napredak procesa cijepljenja i mali broj infekcija u ovom trenutku u mnogim zemljama, ali je i naglasila: „Pandemija još uvijek nije prošla, posebno ne u sirmoašnim zemljama. Ali, i mi u Njemačkoj i Europi smo još uvijek na tankom ledu. Moramo ostati budni. Posebno trebamo biti oprezni zbog novih mutacija virusa, poput delta mutacije“.

Merkel je jasno odbacila razmišljanja, kao ona u SAD, da se djelimično ukine zaštita patenta za cjepivo. Dalji razvoj cjepiva će uspjeti samo ako se očuva pravo na zaštitu intelektualne svojine.

Suočiti se sa hibridnim prijetnjama

I međunarodne arene su tema u Bruxellesu, i u tom smislu je govor Angele Merkel bio neka vrsta oporuke. EU bi morala konačno pronaći zajednički odgovor na „hibridne prijetnje“ iz Rusije i Kine, ali i Turske. A istovremeno s tim zemljama valja pragmatično surađivati. Obrana demokracije i ljudskih prava ne bi trebalo da bude zadatak samo Sjedinjenih Država.

Dalo se osjetiti koliko Angelu Merkel uznemirava nesposobnost Europe da zajednički djeluje po mnogim pitanjima. Progon oporbenih političara u Rusiji, politika dezinformiranja u cijelom svijetu: za to je potreban jasan odgovor. „Jer su događaji posljednjih mjeseci, ne samo u Njemačkoj, pokazali da nije dovoljno ako na brojne ruske provokacije reagiramo nekoordinirano. Samo tako ćemo se moći suprotstaviti hibridnim napadima Rusije.“

Merkel je djelovala koncentriranije nego što je često bila u posljednje vrijeme, govor je bio znatno kraći i stroži nego inače.

Scholz i osobna zahvalnost Angeli Merkel

S obzirom da ova žena, koja je čitavu vječnost određivala sudbinu Njemačke, dobija toliko mnogo pažnje, njeni mogući nasljednici su se nakon nje ugurali u raspravu. Kancelarski kandidat Demokršćanske unije (CDU) Armin Laschet, ali i kandidatkinja Zelenih Annalena Baerbock. Socijaldemokrati (SPD) su čak izveli trik kako bi kandidat te stranke za kancelara, Olaf Scholz, koji nije član parlamenta, mogao govoriti. Zastupnički klub SPD-a je odvojio nekoliko minuta za njega, jer je Scholz savezni ministar financija, što je formalno u redu, ali nije uobičajeno.

To je pokazalo da se svi u sjeni Angele Merkel žele pokazati u pravom svjetlu. Scholz je bio prvi koji je spomenuo da je ovo vjerojatno posljednje službeno priopćenje vlade Angele Merkel. „Ovo je sada za mene posebna prilika da kažem: želim se zahvaliti njemačkoj kancelarki na suradnji u europskoj politici u posljednje četiri godine. Postigli smo veliki napredak u Europi. I to nije nešto što se samo po sebi podrazumijeva. Uvjeren sam da je to dobro kako za Njemačku tako isto i za Europu.“

Merkel je dobro raspoložena odgovarala na pitanja o napretku vakcinacije, stanju budžeta, budućnosti mirovnskog sustava i o mizernom stanju savezne vojske Bundeswehra.

Za svaki odgovor je imala po minutu vremena, ali je priznala da joj je teško paziti na sat. „Kad imam toliko misli u glavi moram paziti da se ne zbunim“, rekla je njemačka kancelarka. Neki zastupnici su smartfonom fotografirali kancelarku – kao turisti.

Ali Merkel je ostala ista kao i uvijek. Bez riječi o tome kako se osjeća tijekom posljednjog nastupa. Tako nešto ne bi bilo u njenom stilu, ni nakon skoro 16 godina na funkciji njemačke kancelarke, prenosi Slobodna Dalmacija.

19. travanj 2024 02:28