StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetroditelji, pripazite

Ana iz Varaždina (12) popila energetsko piće pa doživjela moždani udar, a HZJZ šokirao: 40 posto djece te napitke miješa s alkoholom! Stručnjaci komentiraju kakve su posljedice

Piše Diana Barbarić/SD
23. prosinca 2022. - 13:55
Jelena Ćubelić komentira kakve posljedice konzumacija energetskih pića i alkohola može imati na mladePrivatna Snimka i Cropix

Lani u ovo doba, taman uoči Božića, zdrava dvanaestogodišnja djevojčica Ana iz Varaždina popila je energetsko piće i malo nakon toga doživjela moždani udar. Dr. Spomenka Kiđemet-Piskač, varaždinska neurologinja je izjavila kako se taj nemili događaj direktno može povezati s pretjeranom konzumacijom ovih pića. Ekipa Hitne pomoći spašavala je Ani život na dječjem igrališta. Njezina majka Petra za Jutarnji je ispričala kako joj je još uvijek, godinu dana nakon nemilog događaja, lijeva ruka oduzeta, šepa na lijevu nogu, govori polako... Majka je prati u školu, ima asistenta u nastavi.

I sada, godinu dana nakon toga događaja, stručnjaci iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo objavili su frapantne rezultate istraživanja o konzumaciji energetskih pića među učenicima u 2022. godini.

Ustanovili su kako energetska pića s alkoholom miješa 12,6 posto učenika i 6,9 posto učenica u dobi od 11 godina, 15,8 posto učenika i 18,4 posto učenica u dobi od 13 godina i 37,2 posto učenika i 34,5 posto učenica u dobi od 15 godina. U odnosu na 2018. zabilježen je porast ove loše i opasne navike kod djevojčica u sve tri dobne skupine, a kod dječaka u dobi od 11 i 15 godina.

- Miješanje energetskih napitaka s alkoholom sve je popularnije među mladima, no ono istovremeno nosi niz potencijalnih opasnosti. Umor je jedan od načina na koji tijelo inače osobi govori da je popila dovoljno, no u slučaju miješanja alkohola i energetskih pića stimulacijski učinci kofeina mogu prikriti depresivni učinak alkohola, kao i dojam koliko je osoba zapravo popila. To može potaknuti osobu da pije još i više nego što bi to činila bez kombiniranja alkohola s energetskim pićem - istaknuli su stručnjaci iz HZJZ-a.

Poražavajuće rezultate ovog istraživanja komentirala nam je Jelena Ćubelić, splitska psihologinja sa zagrebačkom adresom i osnivačica platforme PSYCRO. Ona tvrdi kako miješanje energetskih napitaka s alkoholom može imati i različite negativne zdravstvene i psihološke posljedice.

- Alkohol već sam po sebi ima depresivno djelovanje, a dodavanje stimulansa poput kofeina može dovesti do nagle promjene raspoloženja i izazvati osjećaje tjeskobe ili anksioznosti. Mladi ljudi koji se oslanjaju na takve mješavine da bi povećali svoju razinu energije i zabave mogu se početi osjećati ovisnima o takvim napitcima i imati osjećaj da ne mogu uživati u zabavi bez njih - kazala nam je Ćubelić.

Skrenula je pažnju i na to da je dio mladih privučen miješanju takvih napitaka s alkoholom zbog socijalnog pritiska ili želje da se "udvostruči" užitak. Ona govori da to može biti posljedica nezdravih kognitivnih pristranosti ili pogrešnih uvjerenja o tome što je "normalno" ili "željeno" u određenoj grupi.

Intoksiciranost i mamurluk

Stručnjaci napominju i kako su energetska pića i alkohol diuretici, odnosno da uzrokuju gubitak vode u tijelu. Dehidracija može spriječiti sposobnost tijela da metabolizira alkohol te povećati intoksiciranost, a time i mamurluk sljedeći dan, upozoravaju.

Naša sugovornica Jelena Ćubelić dodaje i da je važno javno pričati i osvještavati mlade o potencijalnim opasnostima miješanja energetskih napitaka s alkoholom, te ih poticati da se oslobode socijalnog pritiska i razviju zdrave navike ponašanja.

- Važno je da se okrenu zdravijim alternativama za podizanje razine energije i zabave, poput vode ili mineralne vode s voćem, prirodnim sokovima ili toplim ili hladnim čajevima. Ukoliko se osjećaju ovisnima o takvim napitcima ili imaju bilo kakve druge psihološke probleme povezane s njihovom konzumacijom, važno je da se obrate stručnjaku za pomoć - ističe ova psihologinja.

Potaknuta nemilim događajem iz Varaždinske županije, kada je 12-godišnje dijete doživjelo moždani udar koji se direktno povezuje s pretjeranom konzumacijom energetskih pića, eurozastupnica Biljana Borzan je već prozivala Vladu RH i resornog ministra zdravstva Vilija Beroša radi nedonošenja zakonske zabrane prodaje tih pića maloljetnicima. To se još nije dogodilo.

Borzan je podsjetila i kako je lani u Zagrebu trinaestogodišnji dječak umro nakon ispijanja energetskog pića, trčao je oko zgrade i samo se srušio...

Perfidna praksa: trgovci ih nude maloljetnicima "na izvolite"

Zašto djeca uopće konzumiraju energetska pića kad se zna da to nije zdravo? A toliko su popularna da su, uz vodu u boci, postali najbrže rastući proizvod u industriji pića... U HZJZ-u drže da je veliki problem reklamiranje energetskih pića.

- Iako su glavna ciljna skupina proizvođača energetskih pića mlade odrasle osobe, reklame su često vrlo atraktivne upravo djeci. Posebni su problem reklame koje su usmjerene sportašima i sportskom uspjehu kao i marketinške poruke koje promoviraju mladima poznate osobe koje su im uzor.

Uobičajene trgovačke prakse čine ove proizvode lako dostupnim mladim ljudima potičući impulzivnu kupnju. Energetska pića se tako obično prodaju u rashladnim uređajima uz gazirana zašećerena pića što implicira da su prikladna zamjena za ta pića, a isto tako i pored alkoholnih pića što poziva na njihovu konzumaciju s alkoholom. Također su često smješteni u blizini blagajne u trgovinama - ističu u HZJZ-u.

Organizirali su i okrugli stol na ovu temu, a u raspravi su sudjelovali brojni stručnjaci te zaključili da energetska pića trebaju biti što teže dostupna maloljetnicima, da je svaki oblik reklamiranja ovih proizvoda maloljetnicima neprihvatljiv, te da su nužne edukacije ne samo djece nego i roditelja o zdravstvenim aspektima i rizicima za zdravlje.

 

Mnogi đaci ih svakodnevno konzumiraju

Istraživanje Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo iznjedrilo je i podatke kako energetska pića rijetko ili češće pije 31,6 posto učenika i 23,1 posto učenica u dobi od 11 godina, 48,9 posto učenika i 48,8 posto učenica u dobi od 13 godina i 63,4 posto učenika i 60 posto učenica u dobi od 15 godina.

Svakodnevno ih pije 5,9 posto učenika i 2,3 posto učenica u dobi od 11 godina, četiri posto učenika i 3,8 posto učenica u dobi od 13 godina i 6,4 posto učenika i 3,9 posto učenica u dobi od 15 godina.

 

23. travanj 2024 11:34